Proiectii de lumini si culoare pe Turnul de Apa din Iosefin, la Timisoara. In 2023 va fi deschis publicului. Video

TIMISOARA. Spectacol de lumini si culoare pe Turnul de Apa din Iosefin, sambata seara, in cadrul unui eveniment de exceptie pus la cale de Asociatia Prin Banat si Primaria Timisoara.

CITESTE SI: Adapost pentru refugiati ori depozit de sare, acum doua secole – cea mai frumoasa cladire baroca din Timisoara, in zilele noastre, se pregateste de indepartarea schelelor. Povestea Domului Catolic din Piata Unirii. Foto

Turnul de Apa din Iosefin se afla, in prezent, in curs de restaurare si va fi deschis publicului larg anul viitor, cand Timisoara va fi Capitala Europeana a Culturii.

Spectacolul de sambata seara, un ”video mapping” a atras foarte multi spectatori care s-au bucurat de proiectiile de pe acest obiectiv.

Acest performance de video mapping a fost un prim pas in activitatea de revitalizare culturala a monumentului istoric. El s-a desfasurat in paralel cu lucrarile de restaurare, care au inceput in toamna anului trecut si si-a propus sa le prezinte timisorenilor proiectul care va transforma vechiul Turn de Apa din Iosefin in centru cultural.

Proiectia de video mapping a fost facuta de Noiseloop Studio, iar conceptul artistic a fost semnat de artistii multimedia Kristina Malajmare. Eugen Neacsu si Cristian Vaduva.

Evenimentul a avut ca scop si activarea zonei adiacente Castelului de Apa, in relatie cu malul canalului Bega, alaturi de alti operatori culturali. Pe durata zilei au fost programate diverse activitati conexe. Pe malul canalului Bega a putut fi admirata, cu aceasta ocazie, o expozitie de ilustratii ale unor cladiri emblematice din Iosefin. Acestea au fost realizate, in 2018, de mai multi artisti timisoreni, pentru proiectul Heritage of Timisoara.

***

Reabilitarea Turnului de Apa din Iosefin se face atat la exterior, cat si la interior si va transforma edificiul simbol al orasului intr-un obiectiv turistic. Valoarea contractului este de 6.382.384,89 de lei, fara TVA, adica aproximativ 1.535.000 de euro, cu tot cu TVA. Banii, in marea lor majoritate, au fost deja asigurati din fonduri norvegiene, inca din 2019.

In turn la fi amenajat si un muzeu al cafelei, dar si o mini-cafenea tematica. Capacitatea maxima a Turnului de Apa este de 70 de persoane.

Proiectul de refunctionalizare a Turnului de Apa din Iosefin este finantat prin Granturile SEE 2014-2021 in cadrul Programului RO-CULTURA si este implementat de Primaria Municipiului Timisoara, in calitate de promotor de proiect, alaturi de Asociatia Prin Banat, in calitate de partener.

Castelul de Apa din Iosefin, de pe strada Gheorghe Baritiu, are 52 de metri si a fost construit in anul 1914, fiind proiectat de faimosul arhitect Laszlo Szekely. Avea rolul de a regla nivelul apei de consum pentru populatie.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Inteleg ca asta e replica lui Fritz la fantana muzicala cu jocuri de lumini pe care o visa fostul primar pe Bega. In concluzie am ajuns din lac in put cu astfel de politicieni.

  2. Au proiectat si TRICOLORUL???