In aceasta campanie electorala, Klaus Iohannis, candidatul ACL la Presedintia Romaniei, a inceput sa darame mituri, sa naruie prejudecati care au tinut pe loc Romania. Mesajele transmise de catre Iohannis romanilor s-au centrat pe proiectul sau prezidential „Romania lucrului bine facut”.
Cele mai importante idei pe care se axeaza proiectul prezidential al candidatului ACL se bazeaza pe abandonarea ideii ca „in Romania nu se poate, ca la noi e altfel” si ca „merge si asa”, „ne-om descurca noi cumva.” Daca vrem altfel de politica, trebuie sa incepem prin a avea un presedinte cu alta conduita, tinuta si expresie publica. Pe parcursul acestei luni de campanie, romanii au putut judeca si decide ce sa aleaga intre modelul de politician asa-zis „util”, asumat de Victor Ponta, si modelul pe care Klaus Iohannis l-a asumat: acela bazat pe seriozitate, respect, competenta si rezultate masurabile. Iohannis le-a vorbit romanilor despre consolidarea statului de drept, instrumentul prin care ne putem opune “baronizarii” si feudalizarii Romaniei, dar si despre independentei justitiei. In vreme ce stanga doar afirma acest principiu, parlamentarii sai votand in mod constant pentru mentinerea imunitatii celor urmariti penal, dreapta se pozitioneaza in mod clar in sensul sustinerii demersurilor justitiei. Presedintele nu poate decide politici publice in ceea ce priveste sanatatea, educatia, crearea de locuri de munca, dar poate si este dator sa expuna o viziune, sa fie mediatorul unei dezbateri si sa genereze acord larg pe asemenea teme.
Temele principale de dialog
Prin proiectul sau prezidential, Klaus Iohannis a propus opiniei publice 11 teme nationale de dialog si acord, pentru o Romanie a lucrului bine facut. Prima arie tematica tine de marile sisteme publice – educatie, sanatate, pensii. Educatia este o prioritate in viziunea lui Klaus Iohannis, deoarece societatea isi bazeaza cresterea si dezvoltarea pe educatie. Daca vrem o natiune prospera, daca vrem ca fiecare individ sa-si valorifice intregul potential va trebui sa investim in educatie. Cu cat investim mai mult in educatie, cu atat vor disparea mita electorala, pomenile, mentalitatea de asistat si saracia, cu atat nu vor mai putea fi tinute captive segmente importante de cetateni, de alegatori. Iar acest lucru nu convine celor care guverneaza azi.
Investitia in sanatate este cruciala pentru viitorul unei natiuni. In Romania lucrului bine facut, pacientul va fi cu adevarat in centrul sistemului, va sti clar care ii sunt drepturile, ce servicii primeste pentru ceea ce plateste, iar personalul medical va fi tratat cu respect si salarizat pe masura. Prioritatea acordata sanatatii trebuie sa se reflecte intr-o crestere a finantarii.
In ceea ce priveste sistemul de pensii, stim cu totii ca raportul dintre salariati si pensionari este din ce in ce mai dezechilibrat si ca sistemul de pensii este supus unei presiuni crescande. Fara o clasa de mijloc puternica si fara o economie competitiva, fara o imbunatatire a starii de sanatate a populatiei, fara o educatie care sa ofere sanse de viitor, fara un sistem de pensii sustenabil, nu vom putea raspunde eficient acestei provocari.
Kilometri de autostrada nu raman pe hartie!
A doua mare arie tematica tine de transformarea Romaniei intr-o tara cu adevarat dezvoltata economic, prospera si competitiva in Europa si in lume – asigurarea unei cresteri economice sustenabile, bazate pe competitivitate, consolidarea si extinderea clasei de mijloc, o agricultura generatoare de locuri de munca si bunastare, dar si despre o infrastructura care sa conecteze Romania la Occident. Prioritatea in Romania lucrului bine facut trebuie sa fie stimularea actorilor economici performanti, a investitorilor straini si autohtoni pentru a crea locuri de munca. In Romania lucrului bine facut, kilometri de autostrada nu raman pe hartie, ci sunt construiti, contractele sunt incheiate corect, nu in detrimentul statului roman, iar termenele de finalizare sunt respectate.
Reorganizarea teritoriala este necesara
Ca Presedinte al Romaniei, Klaus Iohannis va sustine reluarea unei discutii serioase cu privire la regionalizare si descentralizare. In Romania lucrului bine facut, proiectul de regionalizare-descentralizare reprezinta o noua viziune asupra statului roman si a organizarii administrativ teritoriale, printre trecerea de la trei la patru nivele: (1) central; (2) regional; (3) judetean; (4) local. Tinta acestui proces trebuie sa fie, pe de-o parte, eliminarea decalajelor de dezvoltare, iar pe de alta parte, determinarea unui efect de antrenare a intregii economii.
„In 2018 si 2019 romanii trebuie sa simta deja ca traiesc intr-o tara a lucrurilor bine facute, o tara occidentala, in care se simt respectati si demni. Ca Romania merge pe un drum, cu obiective precise si ca generatiile urmatoare au un viitor. Pe umerii nostri sta sa salvam onoarea acestei tari, sa dam glas Romaniei tacute si generatiilor de maine care isi doresc nu o tara de hoti iertati, ci o tara de oameni normali care nu storc bugetul public in beneficiul lor. Va cer, cu multa incredere, sa mergem impreuna spre Romania lucrului bine facut. O Romanie de oameni normali, pentru oameni normali. Un singur vot poate sa faca diferenta intre lege si hotie, intre fapte si vorbe!”, este mesajul lui Klaus Iohannis pentru romanii asteptati la vot duminica, 2 noiembrie
Aflati toate datele despre proiectul prezidential al candidatului ACL, Klaus Iohannis, accesand www.iohannispresedinte.ro
Pareri
ia sa fie 2000 lei salariul minim sa vedeti cum scade drastic numarul asistatilor. Sa fim si noi cu slariul macar in preajma poloniei, cehiei
Vreti salarii ca in vest! Dar vreti si sa lucrati precum cei din vest? Nu sa va faceti ca lucrati!
Doar un lucru bine facut este si un lucru bine platit!
Mai ganditi-va!!!!