TIMISOARA. Inca un proiect de succes implementat de Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis, impreuna cu doi parteneri, a ajuns la final.
Proiectului “Resurse umane competitive pentru adaptarea la SNCDI în Regiunea Vest”, a fost finanțat prin Programul Operațional Capital Uman, Axa Prioritara 3: “Locuri de munca pentru toti”. Proiectul s-a adresat angajatilor din IMM-uri din Regiunea Vest care isi desfasoara activitatea in unul din sectoarele economice cu potential competitiv identificate conform SNC (Strategia Nationala pentru Competitivitate) si SNCDI (Strategia Nationala de Cercetare, Dezvoltare si Inovare 2021-2027).
„Este un proiect care a fost implementat in parteneriat, lider fiind Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis, alaturi de Expert Consulting si Universitatea Politehnica Timisoara, care au avut responsabilitati similare si care au lucrat impreuna cu noi, formand o echipa, astfel incat sa putem implementa cu bine acest proiect.
Scopul proiectului este unul care vizeaza dezvoltarea resursei umane, astfel ca si proiectul a vizat promovarea unei ocupari sustenabile si de calitate a fortei de munca si asigurarea actualizarii cunostintelor si competentei in munca. Acest proiect a vizat regiunea vest. Scopul general al proiectului a fost pus in aplicare prin obiective bine stabilite la nivelul proiectului, care au fost identificate la scrierea cererii de finantare, in urma unei analize, astfel incat sa venim in sprijinul nevoilor de forta de munca in regiunea vest, pastrand specificul liniei de finantare.
Persoanele care au beneficiat de participarea gratuita la programele de formare profesionala au fost persoane angajate in cadrul firmelor care desfasoara activitati economice autorizate care sa se regaseasca in SNCDI. Am oferit suport si firmelor, in special IMM-urilor, pentru realizarea unui program de invatare la locul de munca, specific nevoilor propriilor angajati, pe care vor putea sa-l puna in practica in maximum 6 luni de la finalizarea proiectului„, a spus Daiana Buzatu, manager de proiect.
Cele mai mari provocari pe care cei implicati le-au intampinat au fost cele legate de adaptarea la conditiile pandemice de desfasurare a proeictului, mai ales in perioada in care intalnirile fata in fata nu au fost posibile. Cu toate acestea, toate cursurile programate a avea loc in cadrul proiectului au fost sustinute.
„Proiectul a fost foarte greu din cauza elementelor ce tin de pandemie. Eu vreau sa le multumesc tuturor colegilor mei din Universitatea Politehnica Timisoara colaboratorilor de la echipele partenerilor, tuturor celor care au fost implicati in proiect pentru intreg sprijinul acordat si pentru modul in care am reusit sa gestionam impreuna activitatile la care am participat.
Noi am avut ca responsabilitate 4 cursuri de calificare nivel 3 si 4 pe profil tehnic. Au fost asistate 12 intreprinderi pentru introducerea unor programelor de invatare la locul de munca„, a spus Nicolae Crainic, partener in proiect din partea Universitatii Politehnica Timisoara.
Proiectul a fost cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020.