Aproape 40 de persoane, proprietari ai locuintelor din blocul de pe strada Brailoiu, care a fost afectat de o explozie la inceputul anului trecut, s-au prezentat la Prefectura Timis si la Primaria Timisoara pentru o noua incercare de a rezolva problema blocului. Din ambele institutii, oamenilor li s-a spus sa fie uniti si sa incerce sa isi rezolve singuri problema.
Autoritatile locale si judetene ridica din umeri, in timp ce proprietarii blocului explodat de pe Brailoiu asteapta ca acestea sa le repare imobilul. De un an de zile, oamenii locuiesc pe unde apuca, la prieteni sau rude de frica sa nu se prabuseasca blocul peste ei.
Astazi au venit, inca o data, sa caute sprijin la Prefectura si la Primarie. Din pacate, oamenii nu sunt uniti si nu pot lua o decizie de comun acord in privinta imobilului.
„Fiind vorba de un accident, Guvernul nu poate aloca banii necesari repararii blocului. In schimb, Primaria are posibilitatea de a-i ajuta pe acesti oameni, mai ales tinand cont de dorinta lor de a inapoia banii, in rate. Le-am spus ca cea mai potivitia societate care sa repare blocul este ADP. Din pacate, problema cea mare este ca pe jumatate din proprietari nu ii intereseaza sa se mai repare blocul”, a declarat Mircea Bacala, prefectul judetului Timis.
Prefectul i-a indemnat pe proprietari sa se intalneasca in cadrul Adunarii Generale a asociatiei de proprietari si sa ajunga la o intelegere. De asemenea, i-a indemnat pe acestia sa le atraga atentia celor care nu mai doresc repararea blocului ca vor fi dati in judecata, iar instanta ii va obliga sa plateasca, la fel ca ceilalti, reparatiile imobilului.
Si la primarie, proprietarii blocului de pe strada Brailoiu au primit acelasi raspuns: Primaria nu are baza legala sa ii ajute!
„Noi ii putem sprijini sa obtina intr-un timp scurt toate autorizatiile necesare, insa noua legea nu ne permite sa investim in acel bloc. Nu se pot investi bani publici in proprietati private. Nu exista posibilitate legala ca primaria sa aloce bani pentru asa ceva. Noi i-am indemnat pe acesti oameni sa isi faca, mai intai, ordine in asociatia de proprietari, apoi sa faca un memoriu la Guvern pentru ca Guvernul ii poate ajuta asa cum i-a ajutat pe cei din Bacau unde la scurt timp dupa ce a explodat blocul din Timisoara, a explodat si acolo un bloc. Iar daca nu primesc sprijin de la Guvern, li s-a spus sa se orienteze spre un credit”, a declarat Flavius Boncea, purtatorul de cuvant al Primariei Timisoara.
Pareri
Auzi ma la ei! Da sa vina primaria sa faca si la mine bloc, ce io sa nu am bloc facut de primarie?
la altii primaria se implica, doar pe noi, ne fac barbosii betivi, aici in timisoara
Propunem consolidarea blocului”
Mircea Cojocaru, expertul care s-a ocupat de evaluarea tehnica a blocului explodat, a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca problema consolidarii tine de costuri. Cojocaru a dezvaluit ca expertiza tehnica va fi gata la inceputul saptamanii viitoare. „Noi propunem consolidarea blocului. Vom stabili si o valoare a acestei consolidari, iar cei care sunt in masura sa decida vor lua o decizie. Nu se pune problema ca nu se poate consolida. Se poate merge pe aceasta solutie, a unei consolidari, problema e de costuri”, a spus Cojocaru.
Reprezentantii Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC) spun ca decizia privind consolidarea imobilului apartine Primariei Bacau. Valeria Enache, inspector in cadrul ISC Bacau, a declarat ca in eventualitatea unor costuri ridicate in ce priveste consolidarea, municipalitatea ar putea decide demolarea blocului. „Se vor face propuneri privind costurile consolidarii sau costurile unei reconstruiri. De aici incolo, decizia apartine autoritatilor locale. Expertiza nu e inca finalizata, nu s-au formulat concluziile. Orice se poate consolida in lumea asta, dar daca costurile sunt mari se poate lua chiar decizia de demolare a blocului”, a spus Enache.
„Nu vor sa riste in cazul unui cutremur”
Bogdan Pocovnicu, avocatul familiilor sinistrate, a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca este foarte putin probabil ca proprietarii sa fie dispusi sa revina la vechile apartamente. Pocovnicu a aratat ca sinistratii se tem, intre altele, de eventualitatea unui cutremur care ar afecta si mai mult imobilul deja avariat de explozia din 21 decembrie. Avocatul s-a aratat nemultumit de solutia consolidarii vehiculata de expertii care au evaluat starea blocului. „Se pare ca expertii angajati de Primarie sa evalueze situatia blocului au ajuns la concluzia ca el poate fi reconsolidat. Toti cei 15 proprietari de apartamente evacuati din imobil refuza aceasta solutie. In cazul unui viitor cutremur, acestia nu doresc sa isi riste viata intr-un bloc deja greu incercat de explozie. Mai mult, valoarea apartamentelor va fi mult diminuata, lucru de care toti sinistratii s-au aratat nemultumiti”, a spus Bogdan Pocovnicu.
„Expertiza nu e finalizata”
Reprezentantii Primariei Bacau sustin ca expertizarea imobilului de pe Martir Horea nu s-a incheiat. Intr-un raspuns remis cotidianului Desteptarea, Ionut Tomescu, purtatorul de cuvant al Primariei a apreciat ca solutiile tehnice urmeaza a fi identificate. „Expertiza nu este finalizata. Dupa finalizarea acesteia vom sti solutiile care vor fi abordate”, se arata in raspunsul citat.
Cum poate sustine aa ceva?
Dar cind voteaza pentru a-i sponsoriza societatea comerciala a lui Iancu cu cite 2 milioane de euro anual are bani