Proprietarii risca amenzi daca nu-si incheie asigurari obligatorii pentru locuinte

Proprietarii de apartamente si case din Timisoara care inca nu si-au incheiat o asigurare obligatorie a locuintei risca sa plateasca amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei, daca pana in data de 15 ianuarie 2011 nu vor intra in legalitate.

Pretul unei polite de asigurare obligatorie a locuintei este de 10 euro pe an, daca imobilul este construit din caramida nearsa sau din chirpici, si de 20 de euro anual daca imobilul are o structura de rezistenta de beton armat sau lemn.

Valoarea asigurata, adica suma de bani primita ca despagubire de la asigurator, este de 10.000, respectiv 20.000 de euro.

Asigurarea obligatorie a locuintei ofera protectie in caz de inundatii, alunecari de teren si cutremure.

Legea nr. 260 privind asigurarea obligatorie a locuintelor a fost adoptata in 2008, insa aplicarea ei a fost intarziata de crearea bazei de date cu locuintele din Romania si stabilirea regulilor contractului de reasigurare, fara de care nu se pot vinde politele, astfel ca prima polita a fost emisa abia  in 15 iulie 2010. De la aceasta data, toti proprietarii celor opt milioane de locuinte din Romania au un termen de sase luni pentru a intra in legalitate, in caz contrar urmand sa fie amendati de primarii.

Doar 1,5% dintre romani si-au asigurat casa

Asigurarile obligatorii pot fi cumparate de la companiile de asigurari care au semnat actele de constituire a Pool-ului de Asigurare impotriva Dezastrelor (PAID), respectiv Astra, Uniqa, Platinum Romania, Groupama Asigurari, ABC Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins (fosta Asitrans), Generali si Grawe Romania.

Cele mai mari companii de asigurari din Romania, printre care se numara Allianz Tiriac, Omniasig, Asirom sau BCR Asigurari, nu s-au implicat in aceasta campanie din cauza riscurilor neprofitabile ce trebuie asumate de institutia bancara.

In ciuda campaniilor de presa prin intermediul carora romanii au fost indemnati sa-si asigure locuinta, pana in prezent doar circa 50.000 de romani si-au cumparat o polita de asigurare, ceea ce, in procente, inseamna putin peste 1,5% din numarul total al proprietarilor de case si apartamente.

Cred ca sistemul a fost astfel gandit, incat sa functioneze mai mult din amenzi si nu din plata efectiva a politelor de asigurare. Ganditi-va ca, daca toti cei opt milioane de romani si-ar incheia o polita de asigurare obligatorie, s-ar aduna undeva pe la 130 de milioane de euro, ceea ce ar permite despagubirea la nivel maxim a doar 6.500 de proprietari. Ce se intampla daca vin inundatii, ca si cele din urma cu cativa ani, cand au fost distruse mii si mii de gospodarii? Cred ca aici avem si explicatia faptului ca bancile mari au refuzat sa intre in afacerea politelor obligatorii de asigurare”, a calculat avocatul Marian Ardelean, din Baroul Timis, care a aparut in mai multe procese cu asiguratorii din Romania.
In viziunea sa, asigurarile obligatorii ar trebui introduse in impozit si percepute direct de stat, ca si ADAS-ul din vremea lui Ceausescu.

„Nu am cum sa dau amenzi!”

Normele de aplicare ale legii asigurarii obligatorii a locuintelor sunt inca neclare, din moment ce reprezentantii fiscali ai primariilor inca nu au fost instiintati ca, din 15 ianuarie 2011, vor fi nevoiti sa-i amendeze pe toti cei care nu si-au asigurat casa. „Daca societatile de asigurari incheie politele, cum sa verific eu daca cineva si-a asigurat casa sau nu? Eu nu am cum sa le dau amenzi pentru ca nu am cum sa-i verific! Oricum, eu nu stiu despre o astfel de prevedere legala”, ne-a declarat Adrian Bodo, directorul Directiei Fiscale din cadrul Primariei Timisoara. Conform art. 35 din Legea 260/2008, nerespectarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare a locuintelor se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 de lei. „Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari si de catre persoanele imputernicite in acest scop de acestia”, se mai stipuleaza in acelasi articol de lege.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.