Propuneri liberale pentru Legea Educatiei: concursul pe post sa se dea direct la scoli

Viitorii dascali vor urma in total, cinci ani de studii de specialitate si nu sase cum se intampla acum, vor avea un mentor care ii va initia in aceasta meserie, iar dupa ce isi vor finaliza studiile vor da un examen de titularizare. Examenul pe post il vor da chiar la scoli. Acestea sunt doar cateva propuneri de modificare a Legii Educatiei facute de liberali. Senatorul liberal Nicolae Robu a apreciat decizia CCR de a declara Legea Educatiei ca fiind neconstitutionala. Robu spune ca Legea isi va urma cursul firesc, dupa ce a fost dezbatuta la nivelul comisiilor de specialitate si va intra spre dezbatere in plenul Parlamentului unde urmeaza sa fie votata. Robu a subliniat ca la nivelul comisiilor de specialitate din Parlament au fost facute cateva propuneri de modificare a Legii Educatiei, propuneri care vor fi sustinute si la vot, in Parlament. Conform propunerilor, formarea profesorilor ar trebui sa dureze cinci ani si nu sase cum se intampla in prezent. „Cei care vor sa devina dascali, vor urma trei ani de facultate in care vor trebui sa acumuleze 45 de credite, apoi isi vor da licenta. Urmeaza alti doi ani de masterat profesional in care vor acumula 15 credite si vor invata discipline pedagogice. Al doilea an de masterat va fi de fapt un an de mentorat. Mai exact este vorba despre o practica in scoli sub indrumarea unui mentor agreat de universitate”, a declarat senatorul. De mentionat ca nu „invatacelul” este cel care raspunde de clasa de elevi la care face practica, ci chiar mentorul acestuia. La sfarsitul celui de-al doilea an de masterat, viitorul profesor isi sustine dizertatia, dar si examenul de definitivat in urma caruia va obtine, automat si statutul de cadru didactic titular. „Chiar daca vor fi titulari, ei nu vor avea un post garantat in invatamant, dar au dreptul de a merge la concursuri. La aceste concursuri nu pot merge daca nu au obtinut definitivatul. Acesta se poate da doar de trei ori”, a mai declarat Nicolae Robu. Ca o noutate, concursurile pentru postul de profesor la o scoala se vor organiza de scoala respectiva si nu de inspectoratele scolare asa cum se intampla in prezent. De asemenea, va fi infiintat un Corp al directorilor de unitati de invatament si un alt Corp, cel al mentorilor. Acestia din urma vor fi profesori care au obtinut gradul I sau care au facut cursuri speciale. In privinta invatamantului universitar, senatorul liberal spune ca studentii ar trebui sa fie reprezentati in conducerile universitatilor. „Nu vom accepta acele prevederi de a incalca autonomia universitara. Studentii trebuie sa fie reprezentati in proportie de 25%”, a declarat Robu.

Viitorii dascali vor urma in total, cinci ani de studii de specialitate si nu sase cum se intampla acum, vor avea un mentor care ii va initia in aceasta meserie, iar dupa ce isi vor finaliza studiile vor da un examen de titularizare. Examenul pe post il vor da chiar la scoli. Acestea sunt doar cateva propuneri de modificare a Legii Educatiei facute de liberali.

Senatorul liberal Nicolae Robu a apreciat decizia CCR de a declara Legea Educatiei ca fiind neconstitutionala. Robu spune ca Legea isi va urma cursul firesc, dupa ce a fost dezbatuta la nivelul comisiilor de specialitate si va intra spre dezbatere in plenul Parlamentului unde urmeaza sa fie votata. Robu a subliniat ca la nivelul comisiilor de specialitate din Parlament au fost facute cateva propuneri de modificare a Legii Educatiei, propuneri care vor fi sustinute si la vot, in Parlament.

Conform propunerilor, formarea profesorilor ar trebui sa dureze cinci ani si nu sase cum se intampla in prezent. „Cei care vor sa devina dascali, vor urma trei ani de facultate in care vor trebui sa acumuleze 45 de credite, apoi isi vor da licenta. Urmeaza alti doi ani de masterat profesional in care vor acumula 15 credite si vor invata discipline pedagogice. Al doilea an de masterat va fi de fapt un an de mentorat. Mai exact este vorba despre o practica in scoli sub indrumarea unui mentor agreat de universitate”, a declarat senatorul. De mentionat ca nu „invatacelul” este cel care raspunde de clasa de elevi la care face practica, ci chiar mentorul acestuia.

La sfarsitul celui de-al doilea an de masterat, viitorul profesor isi sustine dizertatia, dar si examenul de definitivat in urma caruia va obtine, automat si statutul de cadru didactic titular. „Chiar daca vor fi titulari, ei nu vor avea un post garantat in invatamant, dar au dreptul de a merge la concursuri. La aceste concursuri nu pot merge daca nu au obtinut definitivatul. Acesta se poate da doar de trei ori”, a mai declarat Nicolae Robu. Ca o noutate, concursurile pentru postul de profesor la o scoala se vor organiza de scoala respectiva si nu de inspectoratele scolare asa cum se intampla in prezent. De asemenea, va fi infiintat un Corp al directorilor de unitati de invatament si un alt Corp, cel al mentorilor. Acestia din urma vor fi profesori care au obtinut gradul I sau care au facut cursuri speciale.

In privinta invatamantului universitar, senatorul liberal spune ca studentii ar trebui sa fie reprezentati in conducerile universitatilor. „Nu vom accepta acele prevederi de a incalca autonomia universitara. Studentii trebuie sa fie reprezentati in proportie de 25%”, a declarat Robu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Etichete