Protectia mediului, in dezbatere la Universitatea Politehnica Timisoara, in cadrul GLOREP 2018

TIMISOARA. Cea de-a doua editie a Simpozionului International „Global and Regional Environmental Protection” – GLOREP 2018, o manifestare de anvergura in domeniul protectiei mediului, a debutat, in data de 15 noiembrie 2018, in Auditoriumul Centrului de Conferinte al UPT, care este gazda si organizator al manifestarii, alaturi de Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea de stiinte Agricole si Medicina Veterinara Timisoara „Mihai I al Romaniei”, Universitatea din Petrosani, cu sprijinul Asociatiei Balcanice de Mediu (Balkan Environmental Association – BENA) si al Fundatiei Politehnica Timisoara.

Simpozionul a fost dedicat Centenarului Romaniei, astfel incat, in debutul manifestarii, a avut loc un program artistic sustinut de studenti ai Facultatii de Muzica si Teatru de la Universitatea de Vest, care au interpretat imnul national, dar si o suita de piese corale traditionale romanesti. Latura artistica a simpozionului a fost completata de o expozitie de exceptie a artistului plastic Mihai Teodor Olteanu. Totodata, in holul Centrul de Conferinte al UPT au fost expuse si panouri omagiale dedicate celui ce a invins gravitatia, inventatorul Traian Vuia (expozitie pusa la dispozitie de Muzeul Banatului). Nu in ultimul rand, evenimentul marcheaza aniversarea a 98 de ani de la infiintarea Universitatii Politehnica Timisoara.

Presedintele de onoare al conferintei, prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel Serban, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara, a subliniat, in cuvantul de deschidere, tematica deosebit de provocatoare a simpozionului, cu accent pe dezvoltarea durabila, protectia mediului, schimbarile climatice, educatia ecologica, sanatatea publica, subiecte aflate in prim-planul dezbaterii publice. Tot in cadrul deschiderii, s-a discutat si despre insuficienta programelor universitare de studiu in domeniul protectiei mediului si dezvoltarii durabile, precum si de lipsa de interes a studentilor pentru aceste specializari.

Evenimentul stiintific este dedicat problematicilor de mediu globale si regionale, facand parte din salba de conferinte organizate de BENA, anual, in spatiul balcanic, cu specific legat de protejarea mediului. Evenimentul a inclus mai multe sectiuni stiintifice in cadrul carora oameni de stiinta din Romania si din strainatate (Albania, Canada, Croatia, Macedonia, Grecia, Germania, Serbia, Slovacia, Ungaria, Turcia, China, Iran) au prezentat lucrari de anvergura si au dezbatut teme din domeniile managementului de mediu si dezvoltarii durabile, impactului asupra sanatatii publice, schimbarilor climatice si evaluarea riscurilor de mediu, resurselor regenerabile de energie, planificarea urbana – smart cities, educatia ecologica si constientizarea publica. Volumul conferintei va fi editat si postat online, pe pagina conferintei, pentru a disemina cat mai eficient tematicile abordate de participanti.

Conferinta este o contributie si un raspuns al oamenilor de stiinta la eforturile generale de cercetare, care vor trebui implementate in vederea reducerii fenomenului de incalzire globala. Protejarea mediului este o datorie de onoare a fiecaruia, indiferent de pregatire, varsta, origine sau zona unde isi desfasoara activitatea sau traiul de zi cu zi.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.