FOTO: snpp.ro
TIMISOARA. Dupa profesori, si politistii din penitenciare protesteaza. Oamenii legii cer salariul de grad la valoare actualizatra, plata normelor de hrana si echipare sau deblocarea posturilor vacante, iar in luna iunie ar putea organiza mitinguri in fata inchisorilor sau a Ministerului Justitiei.
Prima forma de protest a politistilor este refuzul prestarii de munca suplimentara in 31 mai. La aceasta actiune participa peste 20.000 de angajati din toata tara.
„Organizatiile sindicale care participa la actiunea de protest de miercuri 31 mai 2023 totalizeaza peste 8.000 de membri de sindicat din 12.500 de salariati si acopera TOATE unitatile din Politia Penitenciara.
In cadrul unei reactii comune la dispretul cu care guvernantii trateaza politistii de penitenciare, organizatiile sindicale au centralizat peste 5.000 de semnaturi pentru incetarea activitatii prin refuzul muncii suplimentare, cu urmatoarele revendicari:
1. Acordarea salariilor prevazute in Legea-cadru nr 153/2017
2. Aplicarea legii pensiilor militare fara modificari
3. Actualizarea si indexarea pensiilor militare
4. Plata normei de hrana la valoarea actualizata, fara plafonari
5. Plata normei de echipare la valoarea actualizata, fara plafonari
6. Plata salariului de grad la valoarea actualizata, fara plafonari
7. Deblocarea posturilor vacante
Simtim nevoia să reamintim tuturor, ca politistii de penitenciare au fost sacrificatii de serviciu din 2010, Guvernul facand economie de sute de milioane de lei de-a lungul celor 13 ani de plafonari, inghetari de drepturi salariale. Mai mult, in niciun moment din cei 13 ani, politistii de penitenciare nu au cerut mariri salariale ci aplicarea legislatiei existente, in vigoare. Chiar si la acest moment, nu suntem in postura cadrelor didactice sau a cadrelor medicale, de a cere mariri salariale peste ceea ce prevede cadrul legal. Noi vrem doar sa ajungem la nivelul zero, si sa ne fie acordate toate restantele. Numarul minim de posturi necesare in Poliția Penitenciara este de 20.000 conform standardelor aprobate. In prezent sunt ocupate 12.500 de posturi (în scadere) din 16.050 prevazute. Cu toate acestea Guvernul blocheaza concursurile in timp ce modifica pensiile militare ceea ce va genera un exod din intreaga structura de aparare nationala.
Actiunea din 31 mai 2023 va demonstra ca Politia Penitenciara se mentine functionala doar pentru ca salariatii accepta sa presteze munca suplimentara intr-un volum unic in Romania. Simpla exercitare a dreptului legal de a refuza munca in plus, genereaza blocaje chiar si pe termen scurt in special in sectorul operativ.
Personalul operativ se va prezenta la serviciu dar nu va intra in serviciu. Turele operative intrate in serviciu de 12 ore nu vor putea fi schimbate, apelul detinutilor nu se poate realiza, iar o serie lunga de structuri si activitati se blocheaza (vizite, plimbari, puncte de lucru, prezentari la instante etc).
Decizia de reluare a activitatilor sau de mentinere a refuzurilor de munca suplimentara apartine sindicatelor organizatoare si va reprezenta vointa membrilor de sindicat semnatari. Actiunea de miercuri 31 mai 2023 reprezinta un prim avertisment pentru guvernanti precum si dovada ca suntem determinati sa incetam activitatile.
In luna iunie daca revendicările sunt ignorate vor urma mitinguri in fata unitatilor Politiei Penitenciare, dar si in fata Ministerului Justitiei„, a transmis Marius Duricu, presedinte Sindicatului National al Politistilor de Penitenciare.
Pareri
Nu v-ar fi rușine??? După ce aveți salariile și sporurile care sunt încă o data cât salariile, mai aveți și pensiile speciale nesimtite. Sa lucram noi pana la 65-67 de ani ca voi, putorilor sa ieșiți la pensie la 45 de ani, în floarea vârstei si sa mai cumulați pensia cu salariul ca nu va mai satura Dumnezeu!
Vezi ca alea sunt pensii de serviciu, nu speciale. Mergi si lucra tu o lună in penitenciar, si iti garantez ca dupa te ceri sigur sa pleci. Daca e așa bine si au atatea beneficii de ce nu te angajezi, vezi ca acum concurenta nu mai e asa mare in sistem, nici la politie, nici la frontiera. Ai ocazia sa beneficiezi si tu de tot ce spui.
Hai mai usor cu pianul pe scari ca ii sar clapele.
Pe langa salariile bune si pensia la 45 de ani.
Ce se aude de amenzi, folii pe geamurile din fata ale masinii, parcare interzisa, cei din mai sunt imuni la ele. Doar fraerii isi iau amenzi pentru asa ceva;)
Stiti si voi ca organul e scutit de rigorile legii/ tratament preferential, etc etc.
Asa ca hai sa nu le plangem de mila, ca au destule beneficii si si-au ales singuri cariera.
Sunt locuri neocupate in scolile mai, înscrie te ca sa ti pui si tu folii pe fata si sa parchezi aiurea. Cine te opreste, si mai ai si salariul ala blanao mai mic decat un lucrator la dedeman(cu tot cu sporuri si norme și draci)
Serios? iar cu miloaga cu salarii de dedeman, pai sa mearga la dedeman atunci. Dar prea putini politisti au curajul sa faca pasul asta, sa iese din sistemul asta corupt, ca de bine de rau in 10 intra cascavalul.
Si na, functia iti da si statut in societate, mai o ceapa, mai o branza, stii cum e.
Pacat de politistii care au ales meseria asta din vocatie si se vad prinsi acum in sistemul asta condus de fosile si corupti.