Protest in Piata Libertatii! Timisorenii NU vor ingroparea Bailor turcesti. Arheolog: Aceste vestigii NU vor mai exista, se vor distruge!

TIMISOARA. Aproximativ 50 de timisoreni care nu s-au speriat de ploaie au iesit sa protesteze fata de decizia de ingropare a Bailor turcesti scoase la iveala de arheologi in urma sapaturilor in centrul Timisoarei, pentru proiectul de realibilitare a zonei Cetate. Printre ei, arheologi, oameni de cultura, timisoreni simpli, nemti si directorul Muzeului Banatului.

Oamenii cer oficialilor primariei sa incerce sa intervina pentru a schimba decizia Comisiei nationale a monumentelor istorice, de ingropare si acoperire cu nisip a vestigiilor din Piata Libertatii, cele mai importante scoase la lumina in cadrul lucrarilor de reabilitare a centrului istoric. Sunt hotarati sa blocheze intreaga operatiune, daca nimeni nu-i baga in seama.

„Comisia Nationala a Monumentelor Istorice a hotarat ca vestigiile descoperite in Piata Libertatii sa fie ingropate si sa fie marcate doar in pavimentul pietei. Este o decizie mediocra, foarte proasta pentru imaginea Timisoarei, mai ales in contextul in care Timisoara isi doreste sa devina Capitala culturala europeana. Aceasta comisie a luat decizia fara ca niciun membru sa fie prezent in teren. Administratia locala, nu stiu din ce motive, a imbratisat foarte foarte rapid aceasta idee, pentru ca, intr-adevar, este una foarte simpla. Dar nu intotdeauna lucrurile simple sunt cele mai benefice sau cele mai bune pentru o gandire in perspectiva. Speram ca administratia locala sa schimbe putin perspectiva, chiar daca nu poate sa faca nimic, sa incerce mai multe. Noi ne exprimam nemultumirea si tragem un semnal de alarma, speram ca administratia locala sa-si schimbe parerea, la fel ca si cei din Comisia nationala a monumentelor. Eu cred ca trebuie reinitiat un proiect, la care sa participe arheologi si specialisti in restaurare timisoreni”, a explicat Alexandru Hegyi, arheolog, cel care a dat strigarea in Piata Libertatii.

protest-bai-turcesti-libertatii (13)

Chiar si directorul Muzeului Banatului a fost prezent la miscare, atragand atentia ca proiectul se poate modifica, desi reprezentantii primariei sustin ca nu pot schimba nimic.

„Este pacat sa ingropam trecutul, pentru ca ne batem joc de viitor. Sper ca Primaria Timisoara va realiza acest lucru. E nevoie de restaurarea totala si expunerea acestui monument, sunt arheologi care s-au chinuit sa il dezgroape si este pacat sa nu il punem in valoare, poate deveni un punct de atractie turistic al orasului Timisoara. Nu e nimic batut in cuie, se poate modifica, daca domnul primar doreste”, a spus Claudiu Ilas, director Muzeul Banatului.

Putinii timisoreni care au spus prezent protestului au ascultat cu atentie ce aveau de zis cei doi arheologi care au fost implicati in sapaturile arheologice facute in ultimii doi ani. Cativa nemti, care s-au numarat printre protestatari, au format si un lant uman langa Baile turcesti.

„Conservarea prin ingroparea lor este o idee falsa. Solutia acoperirii, asta inseamna ca le acoperim si procesul de degradare continua. Spunea nu stiu cine ca dupa 20 sau 30 de ani vor putea sa fie descoperite si puse in valoare. Este o minciuna sfruntata. Peste 20, 30 sau 50 de ani aceste vestigii nu vor mai exista. Se vor distruge. Ceea ce dorim noi este ca aceste vestigii sa fie in primul rand conservate si dupa aceea puse in valoare”, le-a spus Florin Drasoveanu, arheolog in cadrul Muzeului Banatului.

Dorel Micle a fost seful echipei de arheologi care au sapat in Piata Libertatii. Acesta le-a povestit ca Baile turcesti se intindeau si pe strada Lucian Blaga, insa utilitatile introduse in trecut au distrus structurile acestora. O parte din bai s-au pastrat insa destul de bine.

„Din pacate, strada Lucian Blaga a distrus o mare parte din baile turcesti, pentru ca pe acolo vreo 15 linii de canalizare, de apa, de electricitate, de telecomunicatii, gaz, etc. O parte din aceste bai s-au pastrat insa destul de bine. Nu s-a pastrat exact ceea ce e mai interesant, zona in care se facea focul si unde erau bazinele. S-au gasit totusi dalele de caramida, pe sub care circula aerul cald si incalzeau baile dupa sistemul roman”, a spus Dorel Micle.

protest-bai-turcesti-libertatii (14)

Acum, autoritatile locale vor sa ingroape Baile turcesti, pe motiv ca este cea mai simpla metoda de conservare si ca nu exista bani pentru punerea lor in valoare. Lucrarile de astupare a vestigiilor cu nisip ar urma sa inceapa in urmatoarele doua saptamani.

CITESTE SI: Baile turcesti din Piata Libertatii vor fi ingropate in nisip. Avem solutia pentru cele mai importante vestigii din centrul Timisoarei

Nicolae Robu: Sub sticla se distrug vestigiile, nu rezista

Primarul Timisoarei se plimba pe santierul din zona centrala la ora protestului si sustine ca este dreptul oamenilor sa-si exprime punctul de vedere, insa municipalitatea nu poate schimba decizia luata.

„Trebuie sa inteleaga ca nu toate lucrurile se stabilesc dupa parerea strazii sau administratiei sau a factorilor decidenti. Este o lege in tara asta, astfel de lucruri sunt stabilite de specialisti. Si pentru proprietatea privata tot specialistii sunt cei care stabilesc. Daca cei care protesteaza ar avea pe proprietatea lor vestigii, nu ei ar decide ce se intampla cu ele, ci ar decide tot acelasi mecanism care are in varf comisia de monumente a Ministerului Culturii. (…) Eu, personal, as fi preferat sa fie totul acoperit cu un material transparent, astfel incat sa ramana la vedere ce este acolo. Daca specialistii spun ca nu este potrivita solutia si vin cu argumente… ei explica de ce… se creeaza un microclimat care distruge vestigiile, ciuperci, microorganisme, sticla nu rezista… ei spun ca in alte tari, si au dat exemple concrete, dupa 10 ani au renuntat la varianta cu sticla si s-au acoperit, asa cum vor fi si ei, tocmai pentru ca sa se poata conserva. Nu pot eu, care sunt specialist in calculatoare, sa spun ca solutia buna e alta”, a explicat Nicolae Robu.

Potrivit edilului-sef, Baile turcesti vor fi acoperite cu „anumite materiale, nu stiu ce pietris, nu stiu ce nisip si asa mai departe, tocmai ca sa se conserve optim”. Specialistii i-au spus ca aceasta este cea mai buna solutie de conservare a vestigiilor scoase la lumina in centrul Timisoarei. Acestea au trecut deja prin 2 ierni, descoperite.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Sa-si ia vestigiile si sa le duca acasa la ei.

  2. Si daca le ingroapa si (eventual) se distrug,ce-i?Au nevoie de ele ca sa faca baie sau ce?

  3. Plasati le sub planseu sticla !

  4. Doamne ce ” multilateral ” dezvoltat este primarul fost prof.univ. , senator , rector Nicolae Robu ! ! Individul se pricepe la toate si la nimic ; dovada starea jalnica in care a ajuns Timisoara orasul florilor de cand Robu manageriaza mun icipiul de pe Bega .