Inceput ca un protest impotriva defrisarii unui parc din Istanbul, manifestatia a luat o amploare neasteptata, rabufnind nemultumirea mai ampla fata de politica de islamizare a tarii. Duminica dimineata, oamenii au inceput sa se adune din nou in centrul Istanbulului cerand demisia gubernului si cantand „umar la umar impotriva fascismului”, in timp ce politia a folosit gaze lacrimogene impotriva lor.
Numai vineri si sambata, in Turcia au avut loc 90 de manifestatii, in principal in Istanbul, dar si in capitala Ankara , in Izmir si Antalya. Politia turca a intervenit in forta, iar in luptele care au urmat, au arestat 939 de persoane, dupa cum a declarat ministrul de Interne Muammer Guler. Numarul ranitilor a ajuns la 79.
Guvernul turc a fost nevoit sa dea inapoi si sa permita manifestantilor sa se adune in Piata Taksim sambata dupa-amiaza. In capitala Ankara, politia a tras asupra manifestantilor cu gloante de cauciuc, dupa ce acestia au inceput sa ceara demisia primului ministru Tayyip Erdogan, relateaza CNN.com.
Ce a declansat protestul?
Protestul a inceput atunci cand Guvernul a decis sa defriseze Parcul Gezi din Istanbul, unul din putinele spatii verzi din zona, pentru a reconstrui acolo un palat otoman care sa adaposteasca un mall . Un grup de circa 50 activisti pentru protectia mediului s-au opus, marti, 28 mai, excavatoarelor si si-au intins corturile in jurul parcului, in speranta ca vor opri demolarea.
Politia a intervenit impotriva lor pentru a-i dispersa, insa acestia s-au regrupat, iar vestea s-a raspandit in randul tinerilor, pe retelele sociale. In scurt timp, numarul celor care protestau a crescut exponential. Autoritatile au ordonat dispersarea manifestantilor, politia folosind gaze lacrimogene si tunuri cu apa. Protestul s-a mutat in Piata Taksim si s-a extins in alte orase, capatand o orientare antiguvernamentala.
De ce sunt revoltati turcii?
Defrisarea parcului Gezi a fost doar catalizatorul care a declansat manifestarea antiguvernamentala. O parte mare din populatia Turciei, moderna, europenizata, nu este de acord cu politica de islamizare a tarii pe care premierul Tayyip Erdogan a inceput-o in ultimii ani, incluzand masuri precum interzicerea vanzarii de alcool pe timp de noapte, interzicerea pentru cupluri de a se saruta in public sau hartuirea jurnalistilor.
„Motivul protestului este de fapt unul trivial. Dar acest lucru arata reactia acumulata impotriva lui Erdogan”, este de parere Mustafa Akyol, un ziarist turc. „Erdogan trebuie sa vada ca tara are nevoie de mai multa democratie participativa. Oamenii vor sa aiba un cuvant de spus in deciziile publice”, mai spune jurnalistul turc. „Daca nu se intoarce la pozitia sa prodemocratica, acesta va fi preludiul caderii sale din politica turca. Istanbulul, locul nasterii sale in politica, ii poate aduce moartea politica”, scrie un alt jurnalist, Sule Kulu.