Provocare lansata de Muzeul National al Banatului. Timisorenii, invitati sa spuna o poveste despre una dintre cele mai frumoase cladiri din centrul orasului, Palatul Löffler

TIMISOARA. Muzeul National al Banatului incearca sa spuna o poveste cat mai completa a cladirilor importante din Timisoara si cere si ajutorul locuitorilor orasului.

CITESTE SI: Trasee deviate pentru mai multe mijloace de transport la Timisoara. Vor fi si restrictii de circulatie 

Palatul Löffler, imobilul impozant cu gauri pe fatadele sale, aflat in stanga cladirii Operei Romane, a fost construit intr-un singur an de familia Löffler, intre 1912 si 1913, iar Muzeul National al Banatului incearca sa completeze povestea cladirii cu ajutorul timisorenilor. Astfel, a fost lansata o provocare.

Ai o fotografie veche cu palatul? stii o poveste despre palat si locuitorii lui? Posteaza într-un comentariu si ajuta-ne sa recream povestea celor mai frumoase cladiri din Timisoara„, transmit reprezentantii Muzeului Banatului.

Palatul aflat pe Surogat a fost inaltat la scurt timp dupa Palatul Lloyd, aflat peste drum.

Pe un teren eliberat de zidurile fortificatiei si parcelat spre vanzare se va ridica un palat cu trei etaje, 46 apartamente si 142 camere. Parcelele 2 si 3 din drumul principal care duce din Cetate spre Iosefin, în suprafata de 224 stanjeni patrati fiecare, sunt cumparate de Löffler si fiii sai pentru o suma de 370 coroane/stanjenul patrat, la parcela nr. 2 si 440 coroane/stanjenul patrat, la parcela nr. 3„, spun reprezentantii Muzeului national al Banatului.

In constructia palatul s-au respectat intocmai termenii intelegerii cu Primaria Timisoara, condusa la acea vreme de Carol Telbisz.

Conditiile puse de primarie nu erau deloc simple: proprietarul se obliga sa ridice întreaga constructie (ale carei planuri erau avizate de arhitectul-sef al orasului) în rastimpul unui an de zile, cu întreg frontul principal terminat (o remarca: planurile detaliate ale fatadei trebuiau si ele prezentate si avizate). Cerinta primariei urma întocmai planul urbanistic general care prevedea constructia unor cladiri mari, în stilul modern al anilor 1900. Spatele cladirii – terenul ramas liber – trebuia obligatoriu construit sau îngradit cu un gard frumos.
Palatul apartine curentului Secession, iar arhitectul cladirii a fost chiar unul dintre cei trei fii ai familiei Löffler, Leopold. Stilul cladirii era unul modern pentru perioada anului 1913, camerele erau înalte, iar parterul cladirii era destinat spatiilor comerciale. Apartamentele erau destinate închirierii si au fost foarte repede ocupate, fiind unele dintre cele mai dorite din oras. La parter se afla o cafenea, iar la scurt timp Palatul Löffler se modernizeaza cu trei ascensoare pentru obiecte grele sau bagaje si trei ascensoare de persoane, moment în care plata pentru închirierea spatiilor si apartamentelor din palat creste semnificativ. Cercetatoarea dr. Ileana Pintilie Teleaga a descoperit pe un plan al cladirii din anul 1912 semnatura arh. Henrik Telkes. Autorizatia de construire a fost obtinuta în 18 martie 1912, iar lucrarile au fost terminate la 1 mai 1913. Probabil ca autorul statuilor a fost sculptorul Géza Rubletzky„, spun reprezentantii Muzeului Banatului.

Timisorenii pot posta poze sau pot spune o poveste in comentariul postarii de pe pagina de Facebook a Muzeului National al Banatului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.