Provocarea uriasa a medicilor care aduc pe lume copiii fetelor care inca se joaca cu papusi. Medicul Marius Craina de la Maternitatea Bega din Timisoara: Ne confruntam cu un fenomen national. De multe ori, bebelusii se nasc bolnavi

FOTO: playtech.ro

TIMISOARA. Medicii specialisti avertizeaza asupra pericolului la care se expun fetele de 12-15 ani care aduc pe lume copii. Nu doar aceste fete au probleme de sanatate, mai ales ca sarcinile lor nu sunt monitorizate, ci si copiii lor. Statisticile privind mamele minore din Romania sunt alarmante.

CITESTE SI: Ceasul lui Gagarin, patch-ul lui Dumitru Prunariu sau primul ziar care a transmis stirea despre primul om ajuns in spatiul cosmic. Expozitie in premiera pentru Romania la Muzeul National al Banatului, marca Initiativa in Educatie. Foto

Nasterea la varste fragede este un fenomen national, atrage atentia medicul Marius Craina, medic primar obstetrica-ginecologie in cadrul Maternitatii Bega din Timisoara.

Daca este vorba despre nasterea de la varste din ce in ce mai tinere, putem sa afirmam ca este un fenomen national. Sigur ca nasterile la 12-15 ani au avut loc si in urma cu mai multi ani, dar niciodata statisticile nu au fost asa de exacte. Aceasta constituie o problema atat pentru domnisoarele care raman gravide la o asemenea varsta, cat si pentru sistemul medical din Romania. Si principala gravitate a problemei este legata de faptul ca educatia sanitara, la noi in Romania, este extrem de deficitara, in sensul ca nu exista acea cultura medicala in sensul in care copiii incepand de la varste fragede trebuie sa o aiba legata de starea de sanatate, respectiv la femei de starea de graviditate. Ne confruntam cu din ce in ce mai multe cazuri de fetite de 12-13-14-15 ani care raman gravide si ulterior nasc la aceste varste, care, din pacate, nu cunosc date elementare, vitale, legate de sarcina, legate de monitorizarea sarcinii, legate de ceea ce trebuie sa faca o gravida pe parcursul celor 9 luni. Si, din cauza acestui fapt, ajungem sa ne confruntam cu o serie de probleme de sanatate atat ale mamei, cat si ale copilului, evenimente care pot fi evitate, daca educatia medicala ar fi la un nivel care sa le permita intelegerea tuturor lucrurilor pe care trebuie sa le urmeze pe parcursul sarcinii”, a declarat medicul Marius Craina la Medika TV.

Intrebat ce inseamna, din punct de vedere medical, ca o fata de 12 – 13 ani sa nasca, doctorul Marius Craina a explicat ca organismul viitoarei mame este supus unor modificari importante.

Discutam despre un organism tanar, in plina perioada de dezvoltare, in plina perioada de crestere. Practic toate organele sunt intr-o continua miscare, dezvoltare, inca neajunse la perioada de maturitate, si, bineinteles, ca acest organism firav este supus unor modificari fiziologice importante. De foarte multe ori, rezervele pe care mama trebuie sa le asigure pe parcursul sarcinii, pentru dezvoltarea normala a fatului intrauterin, de multe ori sunt insuficiente sau sunt epuizate”, mai spune doctorul Craina.

Nasterea naturala devine imposibila in cele mai multe cazuri cand e vorba despre viitoare mame inca minore.

Bineinteles, vorbim de actul fiziologic al nasterii, vorbim de un bazin care nu a ajuns inca la maturitate. De multe ori ne confruntam cu bazine modificate din punct de vedere dinamic, pentru ca dimensiunile lor nu corespund cu ale unei femei adulte, astfel incat, de foarte multe ori, nasterea pe cale naturala devine imposibila, din cauza imaturitatii dezvoltarii bazinului, la care se poate adauga o problema legata de greutatea intrauterina a fatului. Recomandarea noastra este sa se faca o monitorizare si supraveghere a sarcinii, iar asistenta la nastere este o provocare pentru medicul obstetrician. Nasterea trebuie sa se faca neaparat intr-o unitate medicala”, a precizat medicul Marius Craina de la Maternitatea Bega din Timisoara.

Intrebat daca la aceste varste apare depresia postpartum, Craina a precizat ca mamele minore nu realizeaza ce inseamna sa dai nastere unui copil.

O domnisoara de 12-13 ani nu realizeaza in totalitate ce insemana sa dai nastere unui copil si sa devii mama, cand ea, la randul ei, este un copil care se joaca cu papusi si este iubita de membrii familiei si tratata ca un copil. Unde sarcina este dorita de intreaga familie, in majoritatea cazurilor, exista un sentiment de bucurie, de fericire. Practic te trezesti cu un bebelus in brate, tu, la randul tau, un copil care esti luat in brate de familie… Daca familia se implica si bunicii ajuta din punct de vedere psihologic domnisoara, de cele mai multe ori este un sentiment de fericire. Rar am intalnit o depresie postpartum la aceasta varsta”, a mai spus dr. Marius Craina.

Psihologul Ovidiu Telegescu a completat ca de multe ori si copiii acestor mame minore sunt bolnavi.

Avem mame minore care aduc pe lume copii, problema e ca o mare parte dintre copiii adusi pe lume sunt copii bolnavi, pentru ca sanatatea mamelor minore a fost precara, nu au fost nasteri monitorizate, deci da, daca vreau sa fac ceva, trebuie sa fac preventie pe toate planurile. Daca nu vom face preventie, nu vom diminua fenomentul”, a declarat Ovidiu Telegescu la Medika TV.

Potrivit unor date statistice, 32 la suta dintre mamele minore au afirmat ca mama lor a fost minora cand le-a dat nastere, in timp ce 2 din 10 mame minore au mai mult de un copil. De asemenea, 10 la suta dintre nasterile din Romania sunt realizate de minore, iar la nivel european, 45 la suta din mamele minore, provin din Romania.
75 la suta dintre adolescentele care au devenit mame au renuntat la scoala din gimnaziu, iar una din zece nu a fost niciodata la scoala.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Din nou vedem cât de importanta este educația. Pe lângă mizeriile ce decorează marginile drumurilor și albiile râurilor, un alt efect al lipsei educației sunt și aceste fete .

  2. Potrivit unor date statistice, 32 la suta dintre mamele minore au afirmat ca mama lor a fost minora cand le-a dat nastere, in timp ce 2 din 10 mame minore au mai mult de un copil.
    Așchia nu sare departe de trunchi, a mâncat-o-n bubă pe mă-sa, dă și ea maimuța la scărmănat!
    Selecția naturală lucrează, România e plină de imbecili retardați și numărul lor crește!