Guvernul Ciolos a decis amanarea cu un an a modificarilor Codului Fiscal, in sensul scaderii TVA cu un punct procentual de la 1 ianuarie 2017, eliminarea taxei pe stalp si supraccizei pe carburanti. Masurile au fost cerute de Liviu Dragnea intr-o discutie telefonica cu Dacian Ciolos, noteaza digi24.
Liviu Dragnea a declarat intr-un interviu pentru stiripesurse.ro ca l-a rugat pe actualul premier sa amane reducerea sau eliminarea acestor taxe.
Taxa pe stalp si supracciza pe carburanti sunt masuri care au fost introduse in Codul Fiscal in timpul guvernarii lui Victor Ponta. De asemenea, eliminarea lor a fost gandita tot de guvernul Ponta. prin urmare, cele trei taxe si eliminari de taxe se regasesc in Codul Fiscal care a fost promovat de guvernul Ponta.
TVA-ul urma ca de la 1 ianuarie 2017 sa piarda un punct procentual, de la 20 la 19%. Impactul unei astfel de masuri ar fi de 4,3 miliarde de lei.
Solicitarea de amanare a taierii taxelor vine dupa ce, in planurile de guvernare ale PSD, Liviu Dragnea anunta ca intentioneaza sa elimine peste 100 de taxe si sa reduca TVA-ul la 18% din 2018.
De asemenea, printre promisiunile lansate in campania electorala se mai numara salarii minime de 1.750 de lei, din 2020, pensie minima de 640 de lei, la anul si ajutor consistent pentru familiile nevoiase – acestea sunt planurile de guvernare ale PSD, prezentate de Liviu Dragnea.
„I-am spus domnului prim-ministru ca noi vom aplica strict Programul de Guvernare prezentat in timpul campaniei electorale si in acest sens i-am solicitat sa analizeze posibilitatea prorogarii pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal. Astfel, noi avem in program reducerea TVA la 18% de la 1 ianuarie 2018 dar in acelasi timp pastrarea actualei cote de 20% in 2017 deoarece consideram ca reducerea doar cu 1 punct procentual a TVA-ului in acest an nu va aduce un avantaj nici companiilor dar nici consumatorilor. De asemenea, in ceea ce priveste reducerea accizei la carburanti constatam ca desi pretul petrolului la nivel mondial este la minime istorice, in Romania pretul la pompa este cel mai mare din UE si aici vorbim de pretul fara taxe, ceea ce mi se pare foarte greu de explicat. Asta ne face sa credem ca o reducere a accizei fara o discutie serioasa cu Consiliul Concurentei risca sa nu duca la o reducere a pretului pentru consumatorul final.
Dupa ce vom rezolva aceasta situatie, impreuna cu Consiliul Concurentei, vom reduce accizele cu 6% de la 1 ianuarie 2018 conform Programului nostru de Guvernare. Un alt punct al discutiei a fost legat de taxa pe constructii speciale care va trebui eliminata atunci cand marile companii din Romania vor intelege ca profiturile obtinute in Romania trebuie platite aici – ma refer la implementarea Directivei 1164 a CE sau alte masuri care vor fi aprobate astfel incat companiile sa verse impozitele in Romania daca ele se realizeaza aici.
De asemenea, introducerea plafonarii CASS nu mai corespunde cu Programul nostru de Guvernare unde vizam o reducere si o comasare a contributiilor pentru toata populatia si mediul de afaceri incepand cu 1 ianuarie 2018.
I-am solicitat totodata domnului Premier sa faca tot ceea ce se poate pentru a aduce o parte din cheltuielile de anul viitor in acest an. Aici vorbim de plata arieratelor, subventii agricole sau chiar contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene. Am solicitat lucrul acesta deoarece este clar ca in acest an spatiul fiscal ramas este mult peste tintele stabilite la inceput de an. A ramas ca dumnealui analizeaza si ne va da un raspuns,” a declarat Liviu Dragnea pentru stiripesurse.ro.
Pareri
Fain ne-o dat la m**e din prima zi!