Psihologul de caini, la mare cautare in Timisoara. Ce ‘minuni’ poate face pentru prietenul tau necuvantator. Video

TIMISOARA. Sunt mult mai destepti decat credem noi, au nevoie de afectiune, pot fi si ei depresivi, au frici si pot fi ajutati sa treaca peste ele. Cainii nostri, asadar, pot avea probleme emotionale si sunt tehnici prin care acestea isi gasesc rezolvare. O spun etologii, adica psihologii pentru catei.

La Timisoara, tot mai multi stapani de prieteni necuvantatori apeleaza la sfaturile lor pentru a-si intelege animalul de companie si pentru a invata cum sa se comporte cu el, ca sa fie sanatos si zburdalnic.

Vlad Vancia este unul dintre cei mai cunoscuti psihologi de caini din Romania. El spune ca toate intamplarile din jurul lui ii tin cainelui mintea treaza si antrenata, dar mai ales acesta are o nevoie uriasa sa fie ocupat.

Cainele are nevoie de o activitate care sa il dezvolte si care sa ii consume energia mentala. Cainelui ii fuge mintea, efectiv ii fuge mintea la toate problemele. Latra un caine, se gandeste… oare ce poate sa fie? Trece o masina, oare ce se intampla? Daca toate acestea ii ocupa energia mentala cu activitati de stimulare, pur si simplu se oboseste mult mai repede, insa ii face bine, pentru ca apoi se relaxeaza„, explica Vlad Vancia, psiholog de caini.

De aceea, specialistii au inventat tot felul de jocuri pentru caini, dar si obiecte care sa le ocupe timpul si sa ii determine sa nu se plictiseasca. Pentru a intelege insa ce fel de comportament trebuie sa ai in relatia cu animalul de companie, specialistii spun ca majoritatea proprietarilor au nevoie de sfaturi.

Cel mai mult mie imi place sa lucrez cu clientul unul la unu cu cainele, sa inteleg care e viata catelului, care e viata oamenilor care au grija de caine, sa ne dam seama in ce context apar problemele cu cainele si pe urma sa incercam sa cream un context de viata pentru caine in asa fel incat el sa fie cat mai linistit„, spune psihologul.

Si tot mai muti sunt cei care cer ajutor ca sa-si inteleaga mai bine prietenul.

De multe ori nu-l intelegi de ce latra si cum latra si ce trebuie sa faci si atunci te invata cum sa convietuiesti cu cainele„, spune unul dintre clienti.

Le e putin frica si tocmai de asta suntem aici. Am venit sa-i intelegem mai bine. Sa vedem ce putem sa facem ca sa ii ajutam„, precizeaza un altul.

Specialistii mai spun ca niciodata un caine care este batut nu va asculta la fel de bine de stapanul sau ca un animal care primeste recompensa.

Daca iti lovesti cainele, ce va gandi el? De fiecare data cand ma duc la el ma bate, de fiecare data cand fac asta, ma bate. Si atunci tu spui, cainele nu vine la mine cand il chem. De ce nu vine cainele la mine? Pentru ca ii faci ceva rau„, sustine Doreen Poter, specialist in dresaj canin, venit la Timisoara pentru o serie de cursuri in cadrul unei tabere de caini.

Specialistii mai spun ca animalele nu trebuie izolate. Si, cu cati sunt mai multi laolalta, cu atat se distreaza mai bine si se dezvolta mai armonios.

Toti cateii care sunt la noi in tabara, daca nu au probleme deosebite, stau impreuna. Se joaca, se distreaza. Bineinteles, ca sa poti sa il manageriezi trebuie sa ai cunostinte de limbaj non verbal, de manageriat numarul mare de caini, sa stii fiecare cam ce caracter are si cum se manifesta„, explica Robert Selefon, specialist canin.

Potrivit statisticilor, in Romania exista in prezent peste 2,6 milioane de caini cu stapani. Cele mai frecvente rase sunt: Pechinezii, Ciobanescul german, Bichonul Maltez si Ciobanescul mioritic. Acestora li se adauga cateva sute de mii de caini maidanezi, luati in gospodarii de oameni cu suflet mare.

VIDEO: George Stefanita

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.