Punctul Muzeal Traian Vuia a fost inaugurat cu o demonstratie aviatica

TIMIS. Punctul Muzeal Traian Vuia din localitatea cu acelasi nume din judetul Timis, a fost inaugurat de catre autoritatile locale. La festivitati a avut loc si o demonstratie aviatica.

Este vorba despre o investitie realizata de Consiliul Judetean Timis din fonduri proprii. Lucrarile au inceput in mai 2008 si au fost finalizate in 2010. Inaugurarea a avut loc anul acesta deoarece administratia judeteana s-a ocupat, intre timp, de dotarea muzeului.

In urma cu 4 ani, am sfintit acest loc unde a fost construita aceasta cladire a Muzeului  dedicat lui Traian Vuia, unul dintre cei mai reprezentativi romani.  Muzeul a fost realizat prin grija CJ Timis si a Muzeului Banatului din Timisoara. Prin deschiderea acestui muzeu, cinstim memoria lui Traian Vuia”, a spus, la momentul inaugurarii, presedintele CJ Timis Constantin Ostaficiuc.

Valoarea totala a lucrarilor este de 2.959.621,87 lei, din care 2.833.459,92 lei reprezinta suma investita in cladirea care gazduieşte Punctul Muzeal „Traian Vuia”, iar 126.161,95 lei – dotarile aferente.

Cladirea este realizata din sticla şi beneficiaza de toate dotarile necesare, de la centrala termica la aparate de climatizare. De asemenea, vizitatorii vor putea admira macheta istorica a avionului Traian Vuia, dar şi macheta 1:2 a elicopterului Traian Vuia.

In data de 18 martie 2012 s-au implinit 106 ani de la primul zbor al marelui inventator banatean.

Traian Vuia s-a nascut in 1872 in satul Surducu Mic (parte a fostei comune Bujoru, astazi Traian Vuia, judetul Timis) a fost un inventator roman, pionier al aviației mondiale. Pe data de 18 martie 1906, la Montesson, langa Paris el a realizat primul zbor autopropulsat (fara catapulte sau alte mijloace exterioare) cu un aparat mai greu decat aerul.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Astea da realizari! Avem o zona si un oras bogat in istorie da nu prea o aratam. E un pas inainte ca mai acordam atentie si culturii

    • Se poate si mai bine si mai mult! Cu lingurita hraniti cultura, trebuie sa ramana si pentru voi, mancati direct din oala mare (mai corect spus din valau)! Timisoara a decazut cultural! Muzeul Banatului unde o fi? Vorbim de Castel? Oare locul Muzeului nu ar trebui sa fie in inima orasului? Stimati conducatorii ai acestui splendid oras, CE FACETI CU CULTURA?