Pusca de tir din secolul al XVIII-lea, realizata intr-un atelier din Viena, exponatul Muzeului National al Banatului in luna octombrie

TIMISOARA. O arma frumos ornamentata si realizata in secolul al XVIII-lea este exponatul vedeta al acestei luni la Muzeul National al Banatului, unde a ajuns in urma unei donatii.

Pusca este una ce a fost folosita pentru tir sportiv si facuta cu maiestrie de un maestru armurier.

Realizata in atelierul maestrului armurier vienez Johann Baptist Strixner, pusca prezentata reflecta aceasta evolutie. Ea este solida, grea si detaliata meticulos – de la teava ghintuita, optimizata pentru lansarea proiectilului metalic, la sistemul de ochire sofisticat care asigura precizia. Pusca beneficiază de un mecanism de declansare sensibil, permitandu-i tragatorului o stabilitate perfecta in momentul declansarii.
Dar, pe langa aspectele tehnice remarcabile, aceasta este si o operă de arta. Sculptata in esenta de nuc, incrustata cu sidef si fildes si detaliata cu gravuri metalice bogate, arata devotamentul si maiestria artizanului„, transmit reprezentantii Muzeului National al Banatului.

Arma are lungimea de 104 cm, cea a tevii fiind de 68,50 si a ajuns in patrimoniul Muzeului, in urma unei donatii facute la inceputul secolului al XX-lea.

Piesa, poate cea mai frumoasa pusca din intreaga colectie, a fost donata de profesorul Osztrovszky József, fiind inregistrata la 10 februarie 1904 in inventarul muzeului. In registrul Societatii este mentionat faptul ca: „dateaza probabil de la sfarsitul secolului al XVIII-lea… fiind modificata mai tarziu”, transmit reprezentantii Muzeului.

Mai multe informatii despre pusca puteti citi pe site-ul mnab.ro, sau pe pagina de Facebook, unde gasiti informatii si despre expozitiile Muzeului National al Banatului, dar si programul de vizitare.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.