Raiul florilor este in centrul Timisoarei. Avem programul pentru festivalul Timfloralis

TIMISOARA. Simfonie de culori in centrul Timisoarei, weekendul viitor, cand are loc prima editie a Festivalului Florilor, organizat de primarie. Autoritatile locale au pus la punct programul.

Mii de flori vor umple centrul orasului in perioada 22-24 mai, atat in Piata Victoriei, cat si pe strazile Alba Iulia si Marasesti. Timisorenii vor putea participa la fel de fel de ateliere, vor putea admira o rochie inedita din flori, precum si porti de flori si o cupola impresionanta. Din program nu lipsesc momentele artistice, sustinute de Filarmonica Banatul, concerte simfonice cu tema florala. Mai mult, gurmanzii vor putea degusta bucate alese preparate din flori si plante aromatice.

„Dintre elementele inedite ale festivalului pot fi amintite: cupola de flori, porti din flori ce vor fi realizate de Horticultura, precum si o inedita rochie din flori. Vor avea loc demonstratii gastronomice cu preparate din flori si plante aromatice”, sustine viceprimarul Dan Diaconu.

Pasionatii de flori vor putea cumpara aranjamente florale deosebite, precum si accesorii specifice, pe acorduri de muzica clasica.

festival-flori-car-alegoric

„Timisoara este orasul florilor, pentru ca in anul 1850 aici era o adevarata industrie floricola. In Elisabetin existau marile intreprinderi horticole ale familiilor Muhle, Niemetz sau Agatsi, aici se editau cataloage de flori si reviste speciale pentru cultivarea trandafirilor. Moda daliilor, a crizantemelor aduse din Japonia si a trandafirilor era o afacere foarte rentabila pentru Timisoara acelor vremuri. Anual, inainte de Primul Razboi Mondial, gradinile din Timisoara produceau peste doua milioane de flori care erau trimise in toata Europa. In 1904, aici are loc o expozitie de crizanteme, insa dupa razboi, acest tip de industrie isi pierde clientela. Timisoara devine oras al parcurilor si al rozelor si, odata cu daramarea zidurilor vechii cetati, pe tot malul Begai se planteaza copaci si se amenajeaza oaze cu iarba si flori, pe care le putem admira si astazi”, se lauda reprezentantii Primariei Timisoara.

In timp ce organizeaza primul festival al florilor, autoritatile locale lasa parcurile orasului de izbeliste. Nici in zi de astazi nu avem firme care sa intretina spatiile verzi, locurile de joaca si parcurile Timisoarei. Iarba creste vazand cu ochii, iar gunoiul se aduna in parcuri, singurii care mai intervin din cand in cand fiind puscariasii, in baza unui contract semnat cu Primaria Timisoara.

Vedeti programul Festivalului Timfloralis!

Vineri, 22 mai:

11.00 – 19.00 Ateliere Piata Victoriei
Ateliere de coronite din flori, palarii cu flori, expozitii handmade, prezentare de rochii cu tema florala – Casa de Cultura a Studentilor
Ateliere de plantat flori, olarit – SC Horticultura SA
Atelier de ikebana –Facultatea de Horticultura si Silvicultura
Studentii Facultatii de Horticultura si Silvicultura vor face simulari pe calculator pentru aranjamente de gradini, parcuri, spatii verzi
18.00 Deschiderea oficiala a Festivalului Timfloralis – Fanfara Big Band
18.30 Cooking Floral Show cu Anndreea Stör si Viorel Birsan
19.30 Demonstratie florala cu Piotr Marzec – master florist international
20.30 Musichall prezentat de Casa de Cultura a Studentilor Timisoara

Sambata, 23 mai:

11.00 – 19.00 Ateliere Piata Victoriei
Ateliere de coronite din flori, palarii cu flori, expozitii handmade – Casa de Cultura a Studentilor
Ateliere de plantat flori, olarit – SC Horticultura SA
Workshop de design floral pentru copii si mame – Asociatia Floristilor Romani
Atelier de pictura pe basorelief, reproduceri arheologice din culturile lumii antice – Asociatia Culturala Noua Acropola
14.00 Workshop de Design Floral pentru Specialisti cu Andreea Stör
16.00 Atelier de Ikebana – Asociatia Culturala Noua Acropola
19.30 Demonstratie florala cu Andreea Stör
20.30 Concert – Orchestra Filarmonicii Banatul din Timisoara – Anotimpurile de Antonio Vivaldi, solista: Alexandra Hategan, danseaza: trupa Reflex ,”Valsul Rozelor”

Duminica, 24 mai:

11.00 – 19.00 Ateliere Piata Victoriei
Fanfara Big Band
Ateliere de coronite din flori, palarii cu flori, expozitii handmade – Casa de Cultura a Studentilor
Ateliere de plantat flori, olarit – SC Horticultura SA
16.00 Atelier de pictura pe basorelief, reproduceri arheologice din culturile lumii antice – Asociatia Culturala Noua Acropola
17.00 Atelier de Ikebana – Asociatia Culturala Noua Acropola

16.00 Concert nai Madalin Luca
Spectacol Denisse balet
Concert Flare
20.30 Concert – Orchestra Filarmonicii Banatul din Timisoara, teme celebre si muzica de film, dirijor: Radu Popa

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Timisoara, Orasul Florilor??? Ca gluma, e o gluma proasta! Care flori, unde? Niste ghivece amarate insirate haotic prin fata Operei, Piata Libertatii pavata cu pietre si luminata de faruri de stadion (parca e arena sportiva, nu piata centrala), zeci de copaci taiati cu nemiluita pe motiv ca vezi doamne sunt prea batrani. Ca un exercitiu, cautati pe net poze cu Timisoara in urma cu 50 de ani….

  2. E un început.

    Cât despre gunoaiele din parc, noi cei ce folosim parcurile de ce le producem?
    Sau cel puțin nu punem și noi mâna la curățenie?

    Schimbarea se face prima dată în noi.

  3. Nimicind tradiţia de peste 150 de ani a pieţei-scuar, iniţiată de excelentul primar timişorean Carol Küttel (mandate: 1859-1861 şi 1867-1872), echipa actualului prim-edil încearcă a alina durerea fără leac a transformării delicioasei Pieţe a Libertăţii (plină cu mii de arbori, arbuşti, flori, porumbei şi vrăbiuţe) într-un sinistru deşert de piatră la fel de sinistru colorat prin ceea ce mucaliţii numesc FRECŢIE LA PICIORUL DE LEMN, adică o expoziţie florală, binevenită, dar cu totul insuficientă, dat fiind prestigiul secular al antonomaziei URBE A FLORILOR purtat de oraşul nostru, iar expoziţia cu pricina fiind numai un paliativ.
    Am auzit indivizi aberând că… scuarul ar fi fost o râvnă ceauşistă. Ba unii decapaţi propuseseră inclusiv aiuritoarea măsură banditească a mutării bustului marelui rege-erou Decebal, pe motiv că inscripţia DECEBALUS PER SCORILO ar fi… greşită!!! Agramaţii nu ştiu că PER, nu este prepoziţia latină binecunoscută oricărui om cu carte serioasă, ci forma populară, contrasă a substantivului PUER (copil, fiu) din latina vulgară, limbă uluitoare ce a dat naştere celor zece splendide fiice, numai limba dalmată intrând în umbra morţii din 1898, prin plecarea ultimului său vorbitor Tuone Udaina, în timp ce nouă limbi latine vii mărturisesc plenar muzica incomparabilă a frumuseţii lingvistice absolute, ceea ce dinamitează definitiv strădaniile hahalerelor sorosiste de a înlocui limba română cu limba engleză.
    Cei care alcătuiesc batalionul morţii civilizaţiei româneşti, stipendiaţi fiind de George Soros, ar trebui să priceapă că poporul român e foarte vital şi că definitiv “a înţărcat bălaia”, macaroana trădării de patrie fiindu-i temeinic băgată pe gât exact fiecărui nemernic foarte convins că orice se poate vinde. Istoria Timişoarei nu începe cu cei 164 de ani de paşalâc turcesc (1552-1716), atestaţi de placa în limba arabă care străjuieşte intrarea în clădirea Primăriei Vechi, ea începe cu milenii în urmă, prin două etern vrednice de laudă popoare europene: traco-daco-geţii şi romanii, pe aceste locuri fiind documentată existenţa aşezării dacice Zurobara, dar nu numai.
    Tocmai de aceea, solicităm cu toată fermitatea ca, exact acolo, bustului neuitatului rege dac şi iscusit militar Decebal să-i fie alăturat, ca pandant, bustul gloriosului împărat Marcus Ulpius Nerva Traianus, fiindcă legiunile romane au străbătut întreg Banatul, în drumul înspre Transilvania, vestigii romane de imensă valoare împânzind regiunea noastră, cum semidocţii deja invocaţi ar fi putut afla — prin osârdia unor neuitaţi înaintaşi cu vocaţie de ctitori: Ioachim Miloia, Mitroplitul Nicolae Corneanu — vizitând atent, cu ghid foarte bun, Muzeul Banatului şi Muzeul Catedralei Mitropolitane. Vizitele sugerate le-ar mai alunga din zgura distrugătoare de conştiinţă acelora care conduc (mai mult prost) oraşul, ba şi faimosul comitet ce se străduieşte ca Timişoara să NU devină capitală culturală europeană, peste mai puţin de şase ani.