Ramane Timisoara fara apa calda? Creditorii nu sunt de acord cu prelungirea contractului cu Colterm in forma ceruta de conducerea primariei. Dominic Fritz: Suntem pregatiti pentru orice scenariu

TIMISOARA. A picat la vot in Comitetul de Creditori si Adunarea Generala a Creditorilor prelungirea contractului de delegare a gestiunii serviciilor de producere si furnizare a agentului termic de catre Colterm, in forma dorita de primarul Dominic Fritz.

CITESTE SI: Caldura va veni cel putin inca un an de la Colterm, la Timisoara. Dupa ce anunta ca salveaza compania de termoficare prin separarea productiei de distributie, primarul Dominic Fritz adminte ceea ce era evident: nu se poate

In urma cu doua saptamani, edilul aducea in fata Consiliului Local un proiect de hotarare prin care se reglementa prelungirea contractului cu Colterm si pentru perioada urmatoare. Aceasta, dupa ce nu a reusit sa schimbe furnizorul inainte de expirarea vechiului contract. Mai exact, primarul a cerut ca productia agentului termic sa fie realizata de Colterm inca 3 ani, in timp ce furnizarea sa se faca de catre compania de termoficare doar in urmatorul an.

Inca de atunci, adiminitratorul judiciar al companiei anunta ca va cere intrunirea Comitetului Creditor si a Adunarii Generale a Creditorilor, pentru ca toti cei implicati sa isi dea acordul, in caz contrar, urma sa nu fie semnat noul contract si, implicit, Timisoara sa ramana fara apa calda si caldura. Insa a subliniat ca, pentru siguranta creditorilor, ar fi fost mai nimerit ca prelungirea sa fie de 3 ani si pentru productie si pentru distributie.

Previzibil, la intrunirea celor doua organisme, ce a avut loc in 27 iunie, nu s-a strans numarul necesar de voturi, pentru ca noul contract de delegare a serviciilor sa poata fi semnat.

Bazat pe hotararea de consiliu de acum 2 saptamani, in care s-a aprobat prelungirea pe 3 ani a partii de productie si pe 1 an a partii de furnizare, am procedat la convocarea Comitetului de Creditori si a Adunarii Generale a Creditorilor. Voturile in ambele cazuri n-au fost de natura sa lamureasca situatia, in sensul ca fiecare a cam votat pentru un alt obiect. La momentul acesta nu este inca agreata de catre Comitet si Adunare prelungirea contractului in formatul aprobat de HCL„, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro Cristian Amza, administratorul special al Colterm.

Actualul contract este in vigoare pana la sfarsitul acestei luni (30 iunie), astfel ca timpul ramas pentru gasirea unei eventuale solutii, astfel incat orasul sa nu ramana fara apa calda si caldura, este foarte scurt. Insa, ar mai fi o ‘gura de oxigen’ legala…

La momentul actual, aceasta varianta de lucru, venita in urma HCL-ului, nu a intrunit numarul de voturi, deci nu cred ca putem vorbi de un accept. N-as duce discutia in termeni atat de categorici, de intrerupere a furnizarii apei calde si caldurii.

Exista un termen de 90 de zile de furnizare in plus. Practic, este vorba de o solicitare pe care autoritatea tutelara poate sa o faca si, conform legii, Colterm cam este obligata sa raspunda favorabil. In ultimele 25-30 de zile am avut discutii pe tema aceasta si cu reprezentantii ANRE. Asta ar fi cel mai negru scenariu si eu cred ca vom gasi o varianta de prelungire a acestui contract, pentru a asigura continuitatea, astfel incat Colterm sa poata sa depaseasca perioada de observatie in care se afla acum„, a adaugat Amza.

CITESTE SI: Teoretic, Colterm poate furniza apa calda si caldura in continuare abonatilor din Timisoara. Practic, oamenii ar putea ramane fara servicii din 2 iulie

Situatia a fost facuta publica de consilierul local din partea Pro Romania, Roxana Iliescu, cea care a si prezentat decizia creditorilor.

Dominic Fritz: Suntem pregatiti pentru orice scenariu

In ciuda noii amenintari iscata de administratia sa, primarul Dominic Fritz tine sa ii linisteasca pe timisoreni, anuntandu-i ca ‘e pregatit pentru orice scenariu’.

Recunosc că mă surprinde blocajul din adunarea creditorilor, în care cei mai mari creditori, ANAF și Administrația Fondul pentru Mediu (AFM), reprezintă statul român.

Propun administratorului judiciar o prelungire cu 60 de zile a contractului, pentru a da posibilitatea creditorilor de a susține cu un nou vot continuarea activității Colterm. În orice caz, Colterm, prin contractul actual, este obligat să continue furnizarea apei calde și a căldurii 90 de zile după terminarea contractului.

Suntem pregătiți pentru orice scenariu. Am trecut cu bine prin această iarnă datorită deciziilor asumate și corecte pe care le-am luat. Sunt ferm convins că în acest mod termoficarea Timișoarei poate fi rezolvată”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Va reamintim, in urma cu aproximativ doua saptamani, Consiliul Local a aprobat o hotarare prin care Colterm urma sa asigure productia agentului termic pentru o perioada de 3 ani, si a furnizarii spre abonati pentru doar inca un an. In acest rastimp, Administratia Fritz ar fi reusit sa faca demersuri pentru a dezlipi cele doua servicii si a infiinta o noua firma care sa se ocupe de livrarea apei calde si a caldurii.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Nu va faceti griji. USR are cel mai prost management de pana acum. Fiti siguri ca o sa inghetati.

  2. Ca-n Germania

  3. Eu cred ca cine vrea sa fie primar ,ar trebui sa faca un curs , sa stie ce responsabilitati ,indatoriri si obligatii trebuie sa le stie primarul ! Altfel ,ajunge primar orice schija , gen Fritz-blitz !

  4. Ca un cunoscător al Germaniei ai emis să spui că acolo se plăteste prețul real și nu te întreabă nimeni cum îți achiți facturile ,nu poți stai în frig degeaba plîngi după subvenții.

  5. La revedere, pa pa
    Dominic Fritzz,, ia-ți bilet dus via Austria spre Germania

  6. Fritz, de ce vorbesti in numele timisorenilor? Suntem pregatiti pt. oricare ( nu orice ) scenariu? Zau?! Probabil tu, ca ti se rupe de oras di de cei care traiesc in el! Abtine-te, ti-ai face un serviciu imens….de buna seama ( sic ) si noua…..

  7. Se pare ca de la un anumit nivel in su nu sunt clare atribuțiile si obligatiile primăriei, primarilor (era sa scriu primatilor), … relative la un oras.
    Se referă atât la atribuțiile curente / permanente cat si la cele de perspectiva imediata 3 – 5 ani cat si la viitor.
    Bunaoara sa nu spuna nimeni ca ca cei din conducerea PMT nu cunosc previziunile UE privind asigurarea cu agent termic al „orasului” ( incalzirea oraselor, metropolelor in general INCLUSIV DESFINTAREA C.T. DE APARTAMENT si adoptarea soluțiilor cu centrale zonale moderne (detaliile se cunosc).
    Nu am văzut pana acum nici un SF de perspectiva.
    Chiar si amenajarea parcarilor este lăsată la ” voia întâmplării „.
    Amenajam „turnuri cu verdeață” (inutile) dar nu auntem in stare sa curățim pasajul subteran aflat la 15 m (din fata operei) mascat de un „ceva” pe care scrie … 2023 capitala culturala, s.a..
    Vrem sa modificam spatiul verde dintre Opera si Catedrala. Dece? Sa mai tocam niste bani? Ccomentariile sunt de prisos.
    Si „ședința” poate continua.
    Care este iesirea? D cu m.

  8. Atati dezinformatori pe aici…
    Pacat ca e foarte clar titlul:
    Creditorii nu sunt de acord cu prelungirea contractului
    As fii curios cat stiu care sunt acesti creditori…
    Pacat ca datorita neplatii la timp de la revolutie pana acum a datoriilor creditorii nu mai au incredere in Colterm si in primirea banilor la timp… Prin urmare e clar ca vor cere contracte foarte dezavantajoase !!
    Ar fii bine ca toti cei care critica actuala conducere de la primarie sa scrie si cat a fost datoria Colterm cand au venit ei la conducere sa vezi atunci dureri de cap…

  9. Colterm a fost si va ramane o gaura neagra pentru Timisoara. Situatia nu a fost buna nici pe vremea lui Ciuhandu, nici pe vremea lui Robu si nici acum cu Fritz la conducere. Colterm nu e deloc productiv si are mai probleme de infrastructura atat pe partea de productie, cat si pe partea de distributie. Drept dovada, multele debransari din 2022 si probabil altele in 2023. M-am debransat anul trecut si nu regret cu nimic schimbarea. In forma de productie actuala, Colterm niciodata nu va fi profitabil, iar pretul gigacaloriei platit de timisoreni, cu tot cu subventia primariei este mare si va mai creste.

  10. Si ce vei face dupa 2028? Dumnezeu cu mila, se va invovca greaua moștenire, incompetențacelor dinainte, … ???

  11. Vad multi timisoreni termoficati care nu isi pun intrebarea „de ce platesc mai putin decat face gigacaloria?”
    si cum suporta orasul din taxele platite de toti (inclusivi cei ce si-au castigat independenta termoenergetica)
    luxul acesta?
    Vorba Conului Leonida:
    „Treaba statului, domnule, el ce grije are? pentru ce-l avem pe el? e datoria lui să-ngrijească să aibă oamenii lefurile la vreme…”

    Va duceti aminte despre invataturile Comisiei Europene catre Romania cand e vorba de asa-zisa ‘eliminare a centralelor de apartament’ (de fapt e vorba de viitor, nu de cele deja instalate)
    dar va faceti ca uitati ca aceeasi Comisie Europeana a somat Romania in mai multe randuri sa nu mai subventioneze gigacaloria.

  12. 1. Ba da, este vorba si de cele (centralele) existente , unde taxa de poluare nu exista (dar aici se asterne tacerea)
    2. Jocul este unul dublu, de santaj. Vom face firma de distributie condusa de (ghiciți cine) și santajul va continua si într-o parte si in slta.

  13. 1. Aha, deci e vorba de taxarea centralelor de apartament (pentru poluare), nu de interzicerea lor – parca ascultam Radio Erevan!

    Cat despre interzicerea centralelor de apartament deja instalate – solutia ‘indusa’ de unii ar fi revenirea la incalzirea centralizata.
    Este o UTOPIE revenirea la asa ceva!
    In 1990 existau peste 300 de orase cu incalzire centralizata, azi mai exista 46 (din care unele sunt foarte mari, de peste 10.000 apartamente bransate).
    Ce facem in orasele unde nu mai exista asa ceva, unde conductele termoficarii au fost demult scoase si date la fier vechi iar terenurile pe care se gaseau
    au fost retrocedate si chiar sunt azi ocupate de constructii?

    Ar mai ramane doar ideea ca UE sa impuna conservarea sistemelor centralizate acolo unde ele mai exista si interzicerea centralelor de apartament doar in acele localitati.
    Ma rog, unii viseaza frumos ca primariile vor obliga proprietarii de apartamente sa isi demonteze centralele proprii, sa refaca tevile comune de caldura (in blocurile complet debransate) si sa revina in sistem centralizat.
    Alta UTOPIE!

  14. Pana la sfarsitul anului trebuie instalate REPARTITOARELE și – ce este mai rău – ORGANIZATA LA NIVELUL DISTRIBUTIEI ENERGIEI TERMICE , COLECTAREA INFORMATIILOR LEGATE DE CONSUMUL PE APARTAMENTE Și apoi realizat programul de calcul al energiei termice consunate pe apartamente.
    Vedeti capabil COLTERMUL / PRIMARIA DE O ASTFEL DE SARCINA?
    Raspunsul categoric este NU si drept urmare, desfiitand distributia – inerent productia de energie termica , PROBLEMA ESTE REZOLVATA

  15. Are Pmt raspuns la intrebarile puse in „Problema este alta”.
    Aici ar trebui dat raspunsul!

  16. Cred ca IQ ul clevetitorilor (progresisti) incepe sa tinda către limita (ghici care) PESTE sau SUB cifra 80!