Ramasa fara turn, dupa furtuna din 2017, astazi a redevenit o bijuterie. Una dintre cele mai frumoase biserici din Timis, scaldata in lumina. Foto

TIMIS. La furtuna violenta din septembrie 2017 a fost grav avariata. Turnul semet ce o impodobeste a fost prabusit de vantul puternic, iar acoperisul a fost smuls in mare parte.

CITESTE SI: Parcul din Timisoara in care oamenii plateau bilete la concerte ca sa adune banii cu care sa-l intretina. A fost ridicat pe locul primului cimitir al orasului 

Vorbim despre Biserica Reformata din localitatea Dumbrava, aflata in estul judetului, la aproximativ 75 km de Timisoara, in apropiere de Faget.

Este una dintre cele mai frumoase lacase de cult din aceasta parte de tara. In 2017 a trecut prin clipe grele, dupa ce vijelia a distrus mare parte din biserica.

Foto: Radio Timisoara

Refacerea turnului si a intregii cladiri a durat luni de zile. Au sarit in ajutor enoriasii, dar si membrii comunitatilor infratite din Ungaria, cu bani, materiale si forta de munca, iar o firma din Bihor cu specialisti in reabilitarea de imobile istorice s-a ocupat sa o readuca la frumusetea de odinioara.Mai ales ca inainte de furtuna, Guvernul Ungariei si mai multe fundatii contribuisera financiar pe proiecte de reabilitare, dat fiind faptul ca in zona traieste o importanta comunitate maghiara.

Odata finalizata refacerea bisericii, administratorii s-au gandit sa o si ilumineze arhitectural. Iar rezultatul e de-a dreptul incantator.

Imagini cu lacasul de cult scaldat in lumina au fost postate de colegii de la lugojinfo.ro si infatiseaza lucrarea in toata splendoarea.

In aproximativ o luna, va fi luminat si turnul.

Biserica Reformata din Dumbrava a fost ridicata in anul 1898. Arhitectul din Budapesta care a intocmit planurile, Alpár Ignác, a fost unul dinte cei mai vestiti ai acelor vremuri. Tot el este artizanul altor doua cladiri de referinta din Timisoara: Palatul Postelor si Colegiul C.D. Loga.

Mai mult, lacasul de cult detine una dintre putinele orgi fabricate de Soukenik Janos, un renumit confectioner de instrumente de acest fel din Szeged. Dateaza din 1903.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. CINSTEE LOR, CINSTE RESTAURATORILOR !