Ramasitele a sute de oameni arsi pe rug, gasite pe santierul Centurii de Sud, langa Timisoara. Fabuloasele descoperiri ale arheologilor. Foto si video

TIMISOARA. Arheologii au reluat sapaturile pe santierul Centurii de Sud Timisoara in luna mai, iar descoperirile facute au fost neasteptate pana si pentru ei.

CITESTE SI: Medicii din linia intai in lupta impotriva coronavirusului Voichita Lazureanu, Virgil Musta si Dorel Sandesc vor citi impreuna in Piata Libertatii din Timisoara, la cel mai mare eveniment de lectura urbana din Romania 

Pe situl 7, din cele 8 de pe traseul soselei, aflat in apropierea comunei Sag, cercetatorii au scos la iveala cel mai mare cimitir de incineratie din Banat, ce dateaza din epoca neolitica. Aici au fost gasite sute de urne in care se afla ramasitele celor care au fost arsi pe rug si mai apoi inmormantati, alaturi de mai multe obiecte care le apartineau, ritualuri obisnuite pentru acele vremuri. In urma dovezilor gasite, arheologii spun ca mortii erau inhumati cu vase pline cu mancare si bautura.

Avem vase depuse alaturi de urna, o strachina, o alta ceasca, un vas borcan si inca o ceasca. Standardul pare sa fie cam acelasi, cu urna si fragmente dintr-un vas. In aceasta zona vedem o urna in pozitia initiala si alaturi erau asezate vasele care puteau fi umplute cu mancare sau bautura. Intr-un alt vas am gasit si oase de animal si presupune ca vasul respectiv fusese depusa si o bucata de carne„, a spus Gabriel Balan, arheolog al Muzeului Unirii din Alba Iulia.

Pe langa acest tip de mormite, unul a atras atentia cercetatorilor. Este vorba de unul in care a fost gasit un schelet asezat in pozitie fetala, ce nu avea alaturi obiecte personale sau de cult.

Cimitirul descoperit langa Sag este considerat de arheologi cel mai mare din epoca neolitica gasit pana in prezent in Banat, la fel cum se intampla si cu un altul scos la iveala pe un alt sit de pe traseul centurii, dar care provine din epoca medievala.

Sunt foarte importante aceste descoperiri. Avem, practic, cea mai mare necropola de incineratie gasita pana acum din Banat din perioada epocii bronzului tarziu, cea mai mare necropola medievala timpurie din secolele XI-XII, avem primele morminte sarmatice. Avem o cercetare de amploare pe tronsonul valului roman care a cuprins atat valul cat si santurile de aparare. Sunt cercetari foarte importante care aduc o lumina noua asupra perioadelor acestora istorice. Vor fi foarte multe date de prelucrat, numai 500 de morminte din care vor trebui sa fie vasele ceramice restaurate si dupa aceea vor ajunge si in muzeu. Nu ne asteptam sa gasim atatea perioade istorice pe acest tronson al Centurii de Sud, dar ne bucura…Ce avem aici e situl numarul 7 cu asezare si cimitirul de incineratie care sunt din epoca tarzie a bronzului, si cel din situl 5, sunt prtactic asezari care sunt in sfera de influenta acestor fortificatii mari din Timis. Probabil toata lumea a auzi de fortificatia de la Cornesti-Iacuri, cea mai mare din Europa, 1800 de hectare. Toate aceste asezari de mai mici dimensiuni gravitau in jurul acelei fortificatii. Acea fortificatie nu putea fi construita decat niste comunitati puternice. In situl 5 avem o continuitate a acelui cimitir pe cateva sute de ani. Asta spune foarte multe. Au fost niste comunitati statornice. Distanta dintre aceste asezari e de mai putin de 2 km„, a declarat Victor Bunoiu, consilier la Directia Judeteana pentru Cultura Timis.

Cercetarile de pe centura de sud s-au incheiat, deocamdata, pe sase dintre situri, iar pe unul dintre acestea abia s-a facut decopertare si urmeaza sa se intre in teren.

Pe toate siturile pe care au lucrat, arheologii au scos la iveala piese din mai multe epoci, de la neolitic pana la cea medievala. Au fost descoperite asezari din epoca bronzului tarziu, un val de pamant care dateaza din perioada romana si santuri de fortificare. Au mai fost recuperate inele, coliere, si colane, dar si varfuri de sageti, pumnale, resturi de arc cu sageti si o spada din perioada romana. In total, arheologii au gasit aproximativ 1000 de piese din metal os, piatra si lut ars. Toate descoperirile facute urmeaza sa fie cercetate si, acolo unde se va putea, reconstituite.

In alta ordine de idei, lucrarile pe centura sud au fost incetinite din pricina ploilor din ultima vreme, insa se lucreaza in 12 puncte pe toata lungimea acesteia.

Realizarea Centurii de Sud de la Timisoara, in lungime de 25,69 km, a fost atribuita catre antreprenorul Tirrena Scavi S.P.A. Valoarea contractului este de 272.432.921,95 lei fara TVA, avand finantarea asigurata de la bugetul de stat si din fonduri europene.

La finalul lunii martie 2020 a fost emis ordinul de incepere al lucrarilor si de predare a amplasamentului, termenul de finalizare a obiectivului fiind stabilit pentru luna martie 2022.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. ia aminte, robulake, ca au fost arsi dintr-un motiv sau altul

    • După ce au murit, adică la fel ca cineva din ziua de azi, care cere să fie ars după deces.

    • Da. Un motiv e ca erau morti, iar altul e ca erau decedati.

  2. Maine ii gasim trecuti in statisticile referitoare la COVID-19 .

  3. E vrăjeală.

  4. Intre „incinerat” (dupa deces) si „ars pe rug” e o oarecare diferenta.
    E normal ca aveau puse in morminte langa ei recipiente cu mancare si bautura, pe atunci inca nu existau beamveuri si mertane.

    • Asa este. Ai dreptate

  5. Pai au fost arsi pe rug sau incinerati ? in articolul scrie ca e cel mai mare cimitir de incinerati si dupa mentioneaza de arsi pe rug…. Cat de incult sa fii tu ca reporter sa nu stii diferenta dintre incinerare si ardere pe rug??

    • Cat de retardat sa fii tu sa crezi ca in neolitic aveau aia INCINERATOARE, bah, tantalaule. Incinerarea se facea fix prin ARDERE PE RUG. Dar unde nu-i scoala, nu-i tocmeala

  6. Incinerarea este difera de ardere pe rug, Retardatilor.

    • Tu-i mama ei de scoala, ca ai trecut ca rata prin balta prin ea. Pt stiinta ta, berbecule, incinerarea se facea pe-atunci prin ardere pe rug. Vai de capul natiei asteia cu exemplare ca tine care n-au citit in viata lor nici apometrele, daramite carti de istorie

      • Oricum te uiti, tot prost suna. OK, i-au pus pe rug (din lipsa de cuptor cu gaze) i-au ars… iar arheologii le-au descoperit ramasitele pamantesti. Care sunt alea, vegetatia crescuta din cenusa lor? Dupa o incinerare/ardere pe rug bine facuta nu mai ai schelet, ai o mana de praf, atat. Doar daca n-o faci ca tiganul din Craiova care n-avea bani de o incinerare ca la carte pentru ta-su, si a cerut doar „sa-l parpaleasca nitel”.

        • Bai, tu ai si citit articolul sau te-ai limitat la titlu, tantalaule. Scrie negru pe alb ca CENUSA ERA IN URNE, pe care le-au scos arheologii din pamant. Cap mic, cu minte putina, care n-a citit nici apometrele in toata viata lui

  7. Sugestie:
    Când se execută asemenea lucrări de o asemenea dimensiune este recomandat să se apeleze la specialiștii care dețin drone si aparatură ce scanează solul si astfel se poate concluziona la ce adâncime se află eventuale obstacole si natura lor care pot fi intâlnite in timpul lucrării.
    Astfel se poate acționa din timp si eficient pentru a putea găsi solutii de a preîntîmpina situațiile în care un șantier se poate opri din cauza genului ăstuia de obstacole.
    Dacă nu sa efectuat acest gen de operațiune o recomand pe viitor.
    Las un link in aceast comentariu să se înteleaģă mai usor la ce fac referire

    https://www.micronix.ro/ro/aplicatii/Scanarea-solului-si-structurilor-2561

    Numai bine si va doresc spor in toate.