TIMISOARA. Continua serialul relatarilor din prima linie a luptei impotriva coronavirusului din Spitalul militar de campanie de pe stadionul CFR de la Timisoara.
Dupa ce un asistent, un brancardier si un psiholog au trimis simbolic scrisori din mijlocul razboiului cu virusul, povestindu-si experientele, de asta data a venit randul unui medic militar sa-si transmita gandurile si emotiile.
Este vorba de o tanara de 32 de ani care arata cat de violent si rapid ataca teribilul Sars CoV 2.
„Timpul are o însemnătate cu totul specială pe frontul de luptă anti-COVID, iar miile de ore de studiu din facultate şi rezidențiat par uneori insuficiente în fața acestui inamic invizibil. Realitatea acestui război constă în faptul cā nu ne-am mai întâlnit cu aceasta patologie până acum, nu o cunoaştem, şi de cele mai multe ori nu ştim la ce sa ne aşteptām. Discrepanţa între aspectul clinic şi gravitatea examinărilor paraclinice este uneori frapantă, iar rapiditatea cu care pacientul se degradează este de ordinul minutelor.
Vă scriu aceasta scrisoare într-un moment de rāgaz, şi din dorința de a vă transmite un mesaj de conştientizare a bolii. Virusul există şi poate fi periculos, iar in cazuri grave chiar letal. Chiar dacă forma bolii este una uşoara sau asimptomatică, senzația de prizonierat din timpul internării creează pentru unii pacienți un disconfort uriaş. În ultima vreme ne confruntăm cu tot mai multe cazuri de forme medii, ceea ce înseamna o afectare a plămânului mai mult sau mai puțin severă. Evoluția spre vindecare este uneori mai lentă în ciuda eforturilor noastre şi a tratamentului, pacientul fiind transferat într-o unitate de terapie intensivă. Prin urmare, este imperios necesar să respectăm măsurile de igienă corespunzatoare şi să purtam mască ori de câte ori este necesar. Totodată, vouă, dragi colegi, din TOATE SPITALELE Covid, vă spun că sunt onorată să vă avem alături, cu devotamentul şi profesionalismul de care dați dovada în îndeplinirea actului medical, şi împărtaşesc cu voi speranța că împreună suntem capabili sa îndeplinim această misiune, indiferent de condițiile dificile în care ne desfaşurăm activitatea„, a scris Oana, medic militar.
Va reamintim, la finalul lunii iulie, toate locurile disponibile in spitalul de campanie de pe stadionul CFR au fost ocupate.
Spitalul a fost instalat aici inca din luna aprilie si a fost dotat cu tot ce era necesar pentru ingrijirea bolnavilor de coronavirus. Astfel, sunt organizate o zona medicala si una de izolare si carantinare. Aici au fost amplasate 56 de paturi pentru tratamentul cazurilor usoare si medii, dintre care 4 paturi ATI, pentru cazurile grave.
Toate corturile sunt racordate la utilitati, au frigidere si televizoare. De asemenea, pentru personalul administrativ exista containere folosite pentru birouri si farmacie.
Pareri
Penibil, de la deciziile luate de superiori pana la toti ahtiatii dupa publicitate pe care ii loveste inspiratia
Statistică INS în plină pandemie: Numărul deceselor din prima jumătate a acestui an, MAI MIC decât în primele 6 luni din 2019
Statisticile sunt minunate, cat timp nu ajungi sa apari personal in ele.
informatia nu era pentru tine, era pentru cei care mai pot sa gandeasca
Intrebare ptr. bullshit, dr in „noi nu gandim ci doar vorbim”: si sti ce inseamna prelucrare statistica, estimare, predictie statistica, cu ce background (pe domenii) s.a.m.d. ?
Care este baza prelucrarii ptr diferite domenii? Intr-adevar graficul „inteligentei poate fi una Gaussiana, dar … si de aici restul. Sau este valabil dictonul „noi nu gandim ci doar vorbim”, ca dupa aceea putem sa trecem la bere
Ala e spitalul de scris scrisori ,,emotionante”D-na prezinta o exceptie ca o regula ..din 90% de asimptomatici 0.0001 %au trecere brusca spre o forma grava…
.Acum ei au acolo probleme de ordin psihologic nu nedical ,e greu sa tii minim 10 zile un om acolo doar ca-i curge putin nasul sau il doare in gat ….au si un psiholog pentru a-i convinge sa ramana…Cazurile astea in occident sunt monitoriate acasa…Deci ce urmeaza o scrisoare de la un bolnav care asimptomatic fiind povesteste cum era sa moara brusc…
In New York si Brazilia n-au facut gropi comune pentru nicio raceala. Documenteaza-te si apoi mai vorbim. Pana una alta probabil ca nu rezonezi decat daca ar fi cineva afectat din stolul tau…
Te intreb si eu, asa ca nu cumva sa mori prost inainte de-ati pune, tu insuti, vreo intrebare. Iat-o pe a mea: tu in care faza a bolii ai vrea sa te afli?
Intrebarea ta e de prost cu aere de ,,destept” fudul … Suna cam asa ..sa mori de cancer ,calcat de tren sau de batranete?analfabet functional spalat pe creier de gigi24:)))
Armata trebuie sa scoata la inaintare toate spitalele de front si tot personalul disponibil,dupa cum evolueaza numarul de cazuri,va fi mare nevoie,ele trebuie amplasate din timp conectate la ceea ce trebuie si noi trebuie sa speram ca nu va nevoie de ele,dar este bine sa le stim acolo,gata de a prelua bolnavii.
Buna ziua!
Dacă nu ați ajuns pe patul acestui spital nu ar trebui sa va exprimați public opinia, deoarece nu aveți de unde sa știți prin ce trecem atât noi pacienții cât și cei ce încearcă sa ne trateze!
Însă oamenii care alcătuiesc acest popor se pricep mai nou și la medicina!