Romania este aspru criticata in proiectul de raport pe Justitie care a aparut in presa marti si care va fi facut public oficial miercuri de catre Comisia Europeana.
„Comisia Europeana isi exprima ingrijorarea privind recentele presiuni exercitate de membrii Guvernului Romaniei si de politicieni asupra Curtii Constitutionale: acestea sunt interventii inacceptabile impotriva unei institutii juridice independente.
Guvernul si oamenii politici de la toate nivelurile trebuie sa respecte principiul separarii puterilor”, se arata in proiectul de raport al CE asupra progreselor facute de Romania in domeniul Justitiei, noteaza Ziare.com.
Potrivit Romania Libera, Comisia Europeana face o serie de recomandari Romaniei, afirmand ca va monitoriza in continuare situatia din tara noastra.
„Independenta Justitiei si separarea puterilor in stat sunt fundamente ale unei societati democratice. In lunile urmatoare, toate nivelurile politice din Romania vor avea nevoie sa demonstreze, prin actiunile lor, angajamentul fata de aceste principii, pentru a recapata increderea. Comisia va monitoriza indeaproape evolutiile in aceasta situatie„, se mai afirma in proiectul de raport, care va fi publicat oficial miercuri.
In viziunea oficialilor europeni, Romania are o singura sansa pentru a recastiga increderea partenerilor din Uniunea Europeana.
„Romania va recastiga increderea partenerilor sai din Uniunea Europeana doar prin dovezi ca domnia legii este deasupra intereselor de partid, ca toate partile demonstreaza respect deplin pentru deciziile juridice, inclusiv cele la nivel constitutional si ca reformele sunt ireversibile„, se mai afirma in proiectul de raport.
Printre putinele domenii in care Romania este laudata, se afla activitatea Agentiei Nationale de Integritate.
ANI si DNA, laudate
Proiectul de raport al Comisiei Europene retine ca ANI si DNA, desi constestate in mod repetat, au inregistrat realizari si au devenit eficiente.
„Agentia Nationala de Integritate (ANI) este o institutie pregatita sa-si urmareasca dispozitiile cu convingere. De asemenea, in ciuda realizarilor, autoritatea acestor institutii anticoruptie a fost pusa la indoiala. Baza legala pentru munca Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Procuratura si ANI a fost contestata in mod repetat din 2007, o parte din aceste contestari sunt in curs de asteptare.
Infiintata in 2007, ANI a devenit operationala rapid si a pus la punct o administratie eficienta si o metodologie investigativa. Astazi, ANI a evoluat, devenind o componenta a cadrului institutional de lupta impotriva coruptiei si isi poate arata primele rezultate bune”, se arata in proiectul de raport.
Recomandarile pentru Romania
Pentru reforma sistemului judiciar, Comisia invita Romania sa ia urmatoarele masuri:
– sa adopte si sa implementeze un plan cuprinzator pentru a asigura implementarea tuturor celor patru Coduri, inclusiv a tuturor aspectelor relevante ale reformei structurale si procedurale, ajustarii resurselor umane si investitiei in infrastuctura judiciara.
– restructurarea sistemului judiciar si a parchetelor, restabilirea echilibrului intre personal si activitate, orientate in functie de revizuirea functionala a sistemului judiciar romanesc si de proiectul unei activitati optime in tribunale finantat de Banca Mondiala.
– crearea unui grup de monitorizare a reformei justitiei care sa implice toate puterile statului, asociatii profesionale si societatea civila.
Pareri
Daca ai crezut vreo clipa ca Basescu e tinta, te-ai inselat. Asa cum si Basescu s-a inselat atunci cand a spus ca Justitia e tinta. Nu, astea sunt doar niste etape intermediare: tinta finala esti tu.
Da, chiar tu.
Tu, cel care vei ajunge din nou sa vezi cum legile sunt facute doar pentru tine, nu si pentru ei. Deja ti-au demonstrat-o cu varf si indesat: in doar cateva saptamani au calcat in picioare tot – regulamente, ordonante, legi, Constitutia insasi. Ti-a demonstrat-o senatorul Voicu votand cu ambele maini, la doar o luna dupa ce fusese condamnat la 5 ani de inchisoare. Ai fi naiv sa crezi ca vor face altceva peste o luna sau peste un an.
Tu, cel care nu vei mai avea nici o putere sa te opui gastii care pe 3 iulie a organizat prima lovitura de stat din ultimii 65 de ani pentru a-si putea instala pretutindeni – eventual dintre indivizii invitati de premier “la o cafeluta” – Grajdani pe care sa-i poata suna la 5 dimineata si agramati insarcinati cu desfiintarea institutiilor chiar in timpul sedintelor care s-ar putea incheia cu verdicte nefavorabile lor. Sa fii multumit – cum zicea acum cateva zile pe facebook un tip dintr-o multinationala – daca vei putea sa iesi din tara.
A, si daca tot am ajuns aici: e vorba despre tine, cel care vei fi privit din nou, atunci cand treci granita, ca venind dintr-o tara defecta, pe care cei mai multi incep sa regrete ca au primit-o alaturi. Niciodata in istoria Uniunii Europene n-au fost folositi termeni atat de duri la adresa unui stat membru cum s-au auzit in ultimele saptamani la adresa Romaniei. Iar daca oamenii aia, care sunt foarte atenti la cuvinte si in general exagerat de diplomati, au ajuns sa spuna ca situatia din Romania e “inacceptabila” – un cuvant care probabil a mai fost adresat doar Siriei si rebelilor din Mali, inseamna ca e chiar inacceptabila. Si mai inseamna ca Romania a iesit in viteza de pe drumul pe care il urmeaza tarile normale, pentru a o apuca pe ulita care o duce undeva langa Mali. Iar Mali nu va intra prea curand in Schengen, de exemplu.
Daca europenii care s-au speriat de lovitura de stat ar fi fost doar politicieni de dreapta, inca s-ar mai fi putut discuta. Dar chiar si socialistii s-au ingrozit de scenariul de revolutie bolsevica pus in practica de uslasii nostri. Asta dincolo de faptul ca, oricat de coleg de ideologie ti-ar fi, tot ti se face rusine sa te asociezi cu un individ pe care lumea il stie drept “premierul copy/paste”.
Tu, cel care vei privi neputincios cum simbolul coruptiei, detinutul N0049, iese din puscarie in timp ce judecatorii care au avut demnitatea sa-l condamne sunt cercetati. Citeste atent fraza asta, rostita duminica seara cu sinceritatea omului abia trezit din somn: “Nu se pune problema graţierii lui Adrian Năstase până în 29 iunie sau eventual până la alegeri”. Da, saptamana asta n-o sa-l gratieze. Eventual – doar “eventual”! – nici pana la alegeri. Dupa aceea, insa, asteapta-te sa vezi un fular Burberry fluturand victorios pe la televiziuni in timp ce posesorul radiaza de bucurie ca discipolul sau a reusit ce n-a putut face el insusi in 2004: sa-si transforme regimul intr-o dictatura.
Tu, cel care vei fi condus de un individ care si-a trecut in CV un doctorat obtinut prin furt si un masterat care n-a existat. Si de un alt individ care dupa 53 de ani n-ar putea sa-si treaca in CV decat niste nopti pierdute la carti, niste ani de repetentie, niste seri pierdute la televiziunea turnatorului care il dirijeaza si titlul de “cel mai mare chiulangiu al Parlamentului”. Parlament in care, de altfel, a ajuns doar pentru ca legea a fost construita atat prost incat le da puterea de a face legi si unor nulitati care primesc doar 9159 de voturi.
Tu, cel care vei fi mintit in fata fara rusine, zi de zi, de multe ori pe zi, asa cum esti mintit de cateva saptamani incoace.
Daca as vrea sa enumar toate minciunile, ar trebui sa scriu un articol separat. Unul lung. Incepand de la “nu avem in plan suspendarea presedintelui” (cu doar o zi inainte de puci) pana la “cele 11 porunci ale lui Barroso nu există” – afirmatie facuta, halucinant, chiar in timp ce guvernul scria de zor raspunsurile cerute urgent de Comisia Europeana – si trecand prin “ambasadorul Romaniei in Germania nu a fost convocat la Cacelarie, noi am cerut sa fie primit”, o minciuna cat Marga de mare, pe care oamenii aia de la Berlin au desfiintat-o prompt.
De fapt, chiar cred ca o sa scriu un articol separat pe tema asta.
Tu, cel care te vei uita in fiecare zi, cu ingrijorare, la cifrele care iti arata cat de mic devine leul din buzunarul tau nu doar fata de moneda din buzunarul germanului/francezului/italianului, ci mai ales fata de ratele pe care le ai de platit la banci. Banii nu vin intr-o tara instabila, in care legile sunt fie schimbate peste noapte, fie ignorate. Sau intr-o tara in care guvernul blocheaza dintr-o semnatura cateva miliarde de euro din intreaga economie bagand in insolventa (o sa ne lamurim intr-o zi care au fost adevaratele motive) o companie de dimensiunile Hidroelectrica. Sau intr-o tara al carei premier se ratoieste la cel mai puternic om al continentului ca un elev obraznic la profesoara care l-a prins copiind. Iar economia, care si asa e in agonie dupa atatia ani de criza, se redreseaza cu bani, nu cu declaratii tafnoase care sa-l gadile pe roman la orgoliu, nu planificand lovituri de stat in 75% din timpul petrecut in sedintele de guvern.
Tu, cel a carui ura sa poata fi folosita atunci cand au ei chef, impotriva cui au ei chef. O ura inoculata ani la rand, zi dupa zi, ora cu ora, de televiziunile carora le acorzi mai multa atentie decat copiilor, sotului, prietenilor, tie insuti. Televiziunile unuia ca Felix, care ranjeste ascuns in spatele marionetelor lui, sperand ca tu sa-i uiti turnatoriile.
Daca schimbi canalul macar pentru cateva ore pe History Channel, s-ar putea sa descoperi ca la fel au procedat si altii, prin 1933. Poate asta-i si motivul pentru care politicienii germani – indiferent daca sunt de dreapta sau de stanga – au reactionat cu atata ingrijorare: ei sau parintii lor au mai vazut filmul. Si nu le-a placut.
Tinta esti tu. Scopul lor e sa te transformi intr-un individ obedient, temator, resemnat, tacut si multumit daca “ii da statul ceva”. In asta au incercat sa te transforme si in 2004. Dar n-o pot face daca tu nu le dai voie, cu mana ta, cu votul tau. Atunci n-au reusit, vrei sa reuseasca acum? Eu sper ca nu.
Problemele pe care le mentionezi sunt privite DOAR dintr-o singura perspectiva. Perspectiva unui sustinator al regimului care acum se prabuseste. Nu pot sa contrazic ceea ce expui pentru ca NU DEPINDE DE MINE indeplinirea sau neindeplinirea unei schimbari. Insa stiu sigur ca un presedinte de stat nu poate sa aibe comportamentul, limbajul, atitudinea si actiunile pe care basea le-a avut. Sa lovesti un copil nu justifica nici iesirea dintr-un razboi. Sa jignesti o femeie este injositor nu doar pentru individul care o face, ci chiar si pentru cei care asista nevinovati. Sa imi spuna ala ca scoala pe care am absolvit-o scoate numa’ tampiti este peste capacitatea mea de toleranta. Nu vreau sa stiu despre un astfel de individ. Grija lui ca presedinte a fost sa-si „rezolve” fetele. Si nu prin maritis, ca tot omul normal la cap, ci prin functii de reprezentare a statului si poporului. Si acu’ vine si-mi da lectii de patriotism. Cred sicer ca-i dus cu pluta … departe-departe. Ori, daca se preface, inseamna ca-i un actor perfect, fiindca pot sa jur ca-i real. Mi-e si scarba sa mai dau explicatii despre acest nimeni si imbecilele lui actiuni. Despre sleahta de limbrici cu care s-a inconjurat si carora le-a facut viata ROZ nu mai zic nimic. Am vazut parveniti la viata mea destui, dar asa ceva nu credeam ca exista in realitate. In afara de creier, astia au de toate. Mi-e scarba de ei si voi merge la referendum ca sa incerc sa le fac si eu ce au facut ei romanilor. Insa puterea mea este mica si probabil nici macar nu-i voi „zgaria”. Dar voi fi oarecum impacat ca eu nu le-am fost de ajutor. Sa le fie de bine … sta-le-ar in gat.
Acest Becali portughez este foarte prost informat! In guvernarea Nastase, la cererea Europei, s-a inventat de catre ministrul justitiei de atunci, Cristian Diaconescu, CSM-ul. In felul acesta se dorea ruperea justitiei de politica. CSM propunea judecatorii (si nu presedintele), tot CSM procurorul sef, etc. si rezolva toate problemele. Era normal si puteam spera ca, incet, incet, sistemul se va primeni din interior, la fel ca orice organism sau institutie cu reactie inversa (feedback). Totul s-a schimbat dupa 2004, cand Monica Macovei, fost procuror comunist, si-a amintit cum se proceda inainte de 1989 pentru a aservi justitia: asa ca, a dat o „lovitura de stat” si l-a numit ea pe Morar la DNA si pe Kovesi sus si i-a invatat si pe altii cum sa se amestece in treburile justitiei si sa se impuna grobian in fata CSM-ului. Unde era Europa atunci ?! Sa spuna, asemenea lui Farfuride: „depanda” in Romania. Asa ca noi, asemenea lui Catavencu suntem indreptatiti sa spunem: „nu voi sa stiu de Europa dumitale, eu voi sa stiu numai de tarisoara mea, de Rrrromaniaaaa”. Vad ca presedintele suspendat stie deja pe cine va numi in fruntea justitiei, dupa cum a declarat recent! Sa tot prelungim mandate, ca in socialism ! Sa facem si un presedinte pe viata!!!