TIMISOARA. In ciuda faptului ca judetul Timis se lauda cu una dintre cele mai scazute rate ale somajului din tara, respectiv 1,9%, datele statistice de la Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca releva o situatie ingrijoratoare, care pune intr-o cu totul alta lumina disponibilitatea angajatorilor de a scoate pe piata noi locuri de munca.
Conform evidentelor AJOFM, rata somajului in randul tinerilor cu varste de pana la 25 de ani este de nu mai putin de 21,13%, in timp ce situatia persoanelor cu varste cuprinse intre intre 40 si 49 de ani este si mai dramatica, in conditiile in care 23,45% dintre acestea se afla in cautarea unui loc de munca.
Care sa fie explicatia faptului ca angajatorii au reticente fata de somerii cuprinsi in cele doua categorii de varsta? „In primul caz poate fi invocata lipsa de experienta a tinerilor, insa persoanele cu varste cuprinse intre 40 si 49 de ani sunt in plina putere de munca! in plus, au destula experienta pentru a-si face treaba bine”, spune Simona Poting, purtatorul de cuvant al AJOFM Timis.
Tocmai pentru a incuraja oamenii de afaceri sa angajeze tineri, persoane de peste 45 de ani sau persoane care mai au trei ani sau mai putin pana la implinirea varstei de pensionare, in ultimii ani a fost implementat un set de masuri active care sa duca la diminuarea somajului la nivelul celor trei categorii de varsta.
„In cazul angajarii tinerilor, salariul acestora este subventionat de stat timp de un an de zile. Daca se angajeaza persoane de peste 45 de ani sau persoane care mai au trei ani pana la pensie, se ofera stimulente de 500 de lei pe luna, un asa numit indicator social de referinta. Obligatia patronilor este de a-i tine angajati pe tinerii absolventi timp de doi ani, iar pe ceilalti – timp de trei ani”, mai spune Simona Poting.
In opinia sa, potentialii beneficiari a masurilor de stimulare a angajatorilor ar trebui sa-si cunoasca drepturile, intrucat este posibil ca unele companii sa aiba sefi de personal mai putin informati asupra acestor masuri de reducere a somajului.
898 de locuri de munca vacante, majoritatea din sectorul privat
La ora actuala, in Timis sunt inregistrati, oficial, 6.280 de someri, dintre care un numar de 3.146 sunt femei. Din cele 6.280 de persoane aflate in cautarea unui loc de munca, 2.064 sunt someri neindemnizati. in luna decembrie 2011, la nivelul judetului nostru au fost inregistrate 898 de locuri de munca vacante, dintre care 286 pentru someri cu studii superioare, 207 pentru someri cu studii medii si 405 pentru muncitori.
Nu mai putin de 753 de locuri de munca provin din sectorul privat, in timp ce in sectorul de stat exista doar 145 de joburi.
„Pentru a beneficia de indemnizatia de somaj chiar din luna urmatoare concedierii, persoanele disponibilizate trebuie sa vina la noi pentru luare in evidenta in decurs de 10 zile. Daca nu-i intereseaza acest aspect, se pot inregistra ca someri in interval de un an de la data concedierii”, mai spune Simona Poting, cu precizarea ca absolventii de liceu sau facultate aflati in cautarea unui loc de munca trebuie sa fie luati in evidenta de AJOFM in rastimp de 60 de zile de la terminarea studiilor.
In caz contrar, raman fara indemnizatia de somaj. „Din pacate, multi nu cunosc aceasta prevedere a legii si vin la noi dupa expirarea celor 60 de zile, cand nu mai pot fi luati in evidenta”, explica purtatoarea de cuvant a AJOFM Timis, precizand ca pentru a beneficia de somaj – care reprezinta 75% din indicatorul social de referinta, la care se adauga un procent salarial in functie de vechimea in munca – o persoana trebuie sa fi fost angajata minimum 12 luni in ultimii doi ani.
Pareri
Dle Reporter, va rog luati in considerare si parerile Angajatorilor! O sa vedeti cat de mult vor sa lucreze tinerii de care amintiti Dvs ! Din pacate , multi dintre tineri traiesc intr-o lume virtuala , care nu are nimic in comun cu viata reala !
Eu intreb altceva: anume cum anume ajung cei de la Statistica la halucinanta cifra de 1,9% pe judet, din moment ce printre tineri somajul e de 21% iar printre cei trecuti de prima tinerete de chiar 23% ?!?! Ptr ca daca cifra reala nu e atit de mica inseamna ca cifra Statisticii pur si simplu alunga investitorii, caci se stie, investitorii se feresc ca dracu’ de tamiie de zone cu somaj redus…