Raul Olajos, analiza pe profitul si datoriile Societatii de Drumuri a Primariei Timisoara. Cand a mers mai bine, pe vremea lui Robu sau a lui Fritz?

TIMISOARA. Consilierul judetean Raul Olajos, fost presedinte PLUS Timis, face o scurta analiza a situatiei uneia dintre societatile din subordinea Primariei Timisoara. Acesta trece in revista rezultatele Societatii de Drumuri Municipale in perioada celor doua mandate ale lui Nicolae Robu, respectiv in primii 3 ani ai lui Dominic Fritz.

De mentionat ca Raul Olajos este profesor, economist-analist, expert financiar-contabil si judiciar, dar si director general al unei firme specializata pe consultanta financiara. Consilierul a intocmit in ultimii ani expertize pentru instantele de judecata si a evaluat prejudicii in dosare instrumentate de DNA si DIICOT.

Ne concentrăm puțin pe Societatea: Drumuri Municipale Timișoara sau SDM
Interval analiză 2012-2022 și 30.06.2023
Acoperim cele două mandate Robu și peste 3 ani din mandatul Fritz.
Cifra de Afaceri:
În 2012, Robu a preluat compania la 16,9 mil lei și a predat-o în 30.06.2020 la 30 mil lei și la 31.12.2020 la 61 mil lei.
Adică a crescut cu 300%.
Fritz a dus CA de la 61 mil lei în 2020 la 50 mil lei în 2022 și la 30 mil lei în 30.06.2023.
Adică a scăzut cu peste 17%.
De reținut că Robu a făcut această CA maximală, de 61 mil lei, cu 390 de angajați în medie, iar Fritz a realizat 50 mil lei cu 310 angajați. Adică randamentul CA/angajat în administrația Robu a fost de 157.473 lei în 2020 și de 138.896 lei în 2019, iar același randament a fost de 161.764 lei în administrația Fritz în 2022 și de 124.589 lei în 2021.
Datorii:
Robu a preluat SDM la 17 mil lei datorii și a lăsat-o la 30 mil lei în 2020.
Fritz a preluat SDM la 30 mil datorii și a lăsat-o la 18,5 mil în 2022 și la 26,9 mil lei la 30.06.2023.
Raportul CA/Datorie este de 2 în administrația Robu și de 2,7 în administrația Fritz.
Profit:
Robu a preluat SDM la o pierdere de 2,7 mil lei și a dus-o la 6,3 mil profit în 2020.
Fritz a preluat la 6,3 mil profit și a dus-o la 2,3 mil în 2022.
De menționat că la 30.06.2023 profitul era infim… doar 0,474 mil lei.
Câteva concluzii care se pot trage:
1. Indicatorii de rezultat sunt mai buni în perioada Robu, dar nu strălucesc pe ce înseamnă Eficiență. Vedeți raportul CA/Datorie și CA/angajat, aici administrația Fritz stă mai bine.
2. Relevanța analizei societății pe criterii de rentabilitate și Cifra de Afaceri nu este hotărâtoare pentru concluzii de catalogare a administrației Fritz sau Robu ca bună sau rea.
O analiză relevantă trebuie să intre în detalii privind indicatorii operaționali cantitativi și calitativi, precum:
1. Numărul de reparații și intervenții realizate.
2. Numărul de reintervenții realizate pe an.
3. Calitatea reparațiilor făcute.
4. Numărul de accidente sau evenimente negative realizate pe drumurile municipale datorită calității carosabilului… Și multe altele.
Și trag aceeași concluzie:
Pentru a înțelege aceste aspecte, un Primar și un Viceprimar trebuie să fie Manageri și nu politruci… fie ei și de rit corporatist nou.
P.S. Trecerile de pietoni și marcajele din Timișoara nu se văd deloc noaptea și mai ales pe ploaie, apropo de indicatorii calitativi. Asta poate concluziona și dl. Primar cu studiile politologice germane, chiar și fără specialiști!„, a notat Raul Olajos pe pagina sa de Facebook.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. ‘Specialistii’ sunt neputinciosi, nu se pot ridica la nivelul lui Dominic si comenteaza din cauza frustrarii.

  2. Din pacate pentru Raul indivizi ca Latcau sunt mai inteligenti ca el. Practica asta ne arata. In timp ce Raul se joaca cu cifrele si cu p7ützúylc@, Lactau se umple de bani si de har.(pe la spate)

    • In afara de Primărie mai are și alți clienți?
      Fiindcă dacă nu are, profitul realizat duce la impozit pe profit, impozit care se plăteste către bugetul Statului. Ceea ce nu e ok pentru Primărie.

  3. „Unsurosul”/uleiosul Raul crede ca dacă numele lui suna la fel de bine ca a lui Cioloș, evident in ungurește, poate sa ne păcălească aruncând cu cifre la presa, cifre pe care se pare ca nici el nu le stapaneste

    • @Kuku, mucu si cum dracu iti mai zici pe net, ca am obosit de atatea pseudonime. Ramai la odele pt Dominic si injuraturile pt pnlisti, ca aia ti-e aria de expertiza. Pe baiatul asta Olajos, lasa-l in pace, ca e cu 10 clase peste idolul tau donimic caruia ii sugi tu strimfii vartos. Era singurul cu creier din gasca de lideri de la usrplus, de aia a si fost marginalizat, sa nu-ti eclipseze incompetentu donimic. Deci, marsh la strimfi, jalnic postac ce esti!

      • Ce zici DeDiego? Tot la supt strimfii ai ramas? Balega verde de gâscă ai schimbat-o cu creierul. Vezi ca oltenii, despre care era vorba mai sus, habar n-au despre ce vorbesti. Oricum, te felicit ca ai evoluat mult de acum 10-12 ani, pe vremea cand nu stiai ca ma-ta are cratima. Ce sa faci? Tu n-ai vazut-o ca era prea ”grea” gramatica.

  4. Toate aceste cifre nu au nicio relevanta pentru ca de fapt se muta banii dintr-un buzunar in altul. Important este daca SDM ofera un raport pret/calitate mai bun la lucrari decat firmele din mediul privat. Daca acest lucru nu se intampla, inseamna ca nu isi are rostul si nu lucreaza in beneficul cetatenilor. Profitul si pierderile stau in pixul primarului care le ofera contracte prin atribuire directa si se jongleaza cu preturile in functie de situatia bugetara a primariei si a firmei pe care o detine.