Razboi total intre Primaria Timisoara si cei de la Monumente. ‘Stam de un an si jumatate dupa un aviz ca sa facem o banda in plus de circulatie la iesirea de sub Bastion’

TIMISOARA. O lucrare ce ar ajuta insemnat la fluidizarea traficului in zona centrala a Timisoarei bate pasul pe loc de mai bine de un an, blocata in hartii.

CITESTE SI: A pornit transportul scolar la Timisoara. Cum au plecat primele microbuze cu elevi din cartiere spre liceele din centru. In fiecare masina e cate un politist. Foto si video 

Este vorba despre largirea la patru benzi a strazii Hector, de la iesirea de sub Bastion catre Punctele Cardinale.

Practic, reprezentantii Primariei sustin ca au nevoie de un aviz de la Directia de Cultura si Monumente, pe care insa spun ca nu l-au obtinut nici dupa un an de zile, intrucat cei de la Monumente solicita documente peste documente si clarificari peste clarificari. Aceasta in conditiile in care lucrarea nu presupune decat mutarea unor semafoare si turnarea de asfalt proaspat.

Reprezentantii Primariei sustin ca in mod sistematic cei de la Monumente le pun bete in roate si ii blocheaza, astfel ca sunt decisi sa-i actioneze in instanta.

„La Punctele Cardinale, la iesirea din Bastion, cei de la Monumente ne-au cerut studiu istoric si studiu de trafic si ridicare topo pentru ca vrem sa mai realizam o banda. Avem solutia, iar intr-o saptamana am rezolva problema si nu ar mai fi cozi pe tronsonul de la Banca Nationala pana la Bastion. De un an si jumatate am cerut avizul de la Monumente, iar acum ne-am trezit ca ne-au cerut …studiu istoric. Vom merge in judecata cu cei de la Monumente. Nu avem alta varianta. Este o lucrare care nu dureaza mai mult de o saptamana, cu finisaje si marcaje cu tot. Si daca am vrea sa facem un studiu istoric, nici nu stim din ce perioada sa-l incepem”, spun reprezentantii Primariei Timisoara.

Cei de la Directia de Cultura si Monumente spun ca nu e nimic in neregula cu solicitarile lor, astfel ca asteapta ca documentatia proiectului sa fie completata pentru a putea elibera avizul necesar demararii lucrarilor.

„Studiul istoric este un document care, in general, in zona monumentelor se foloseste, si care spune ce cladiri sunt acolo, ce rol are acea cale. Construirea unui studiu istoric se face de catre specialisti, sunt cativa de stat, de la Comisia de Evidenta, si care spun ce se intampla cu strazile acelea. Studiile istorice sunt documente necesare, ca sa putem incadra in zona de monumente orice interventii. Noi cerem studiu istoric si la cladiri si la alte obiective pe care le avem si pentru care este necesar. Si studiul de trafic are legatura cu Directia de Cultura. Daca ai un trafic greu pe o anumita dimensiune, afecteaza cladirile din zona. Noi asta facem – impactul asupra cladirilor istorice. Astea sunt documente care oricum trebuie sa existe in proiectul de largire a strazilor. Nu ca cerem noi un studiu de impact…el trebuie sa existe. Daca studiul istoric este un document specific noua, studiul de trafic si de impact, in general, sunt necesare in orice proiecte de constructie de drumuri. Noi nu avem nevoie de aceste documente. Ei au nevoie. Noi in mod normal nu cerem altceva decat este nevoie in orice proiect”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Sorin Predescu, directorul Directiei Judetene pentru Cultura Timis.

La randul lor, reprezentii primariei spun ca lucrarea pe care vor sa o faca la iesirea din Bastion nu afecteaza in niciun fel zona istorica, intrucat interventiile ar urma sa fie unele simple si de suprafata, intr-un loc in care exista trafic rutier in Timisoara de mai bine de 70 de ani.

„Practic, vrem sa mutam semafoarele de la Punctele Cardinale, din dreptul iesirii din Bastion. Nu se face nicio alta interventie, doar se muta semafoarele 3 metri si se asfalteaza si mai e o banda de circulatie, ca sa se iasa pe doua benzi spre Popa Sapca si pe doua catre Oituz. E o chestiune simpla si stam de un an si jumatate dupa cei de la Monumente”, au completat reprezentantii Primariei Timisoara.

Cu toate acestea, reprezentantii Directiei de Cultura sunt de neclintit si spun ca nu vor elibera avizul pana ce nu vor primi studiile aprofundate pe care le-au solicitat Primariei.

„Cand o sa vina completarile la documentatie, fie ca li se par lor oportune sau nu, o sa putem vorbi despre eliberarea unui aviz sau nu”, a completat Sorin Predescu.

Reprezentantii Primariei Timisoara vor ca, odata cu extinderea la patru benzi a tronsonului strazii Hector dintre iesirea din Bastion si Punctele Cardinale, sa porneasca extinderea la trei benzi si a strazii Martin Luther, de la Punctele Cardinale catre Hotel Continental, pana la strada Proclamatia de la Timisoara. Iar pentru ambele investitii, specialistii estimeaza ca ar fi nevoie de doar cateva saptamani de lucru.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. O asa ipocrizie interinstitutionala numai in romania se mai poate intalni.

  2. Birocratia ne omoara. Astia vor sa-si justifice existenta si salariile, cei de la Monumente. Dar si legile sunt prost facute, ca în loc sa fie clare si sa te ajute, dau prilejul unor functionari cu naravuri vechi sa puna bete-n roate. Daca o mica lucrare ca aceasta dureaza peste un an cu aprobarile, ce sa ne mai miram ca dupa aproape 30 de ani nu avem autostrazi. Rusine sa va fie ca în loc sa colaborati pentru binele Timisoarei si al cetatenilor, va ambitionati si persistati în prostie.

    • Nu toate ideile primarului sunt bune, vezi vaporasele și Semaforisoara. Tind sa fiu sceptica când e vorba de ceea ce spune. Lucrările nu sunt bine făcute, apar gropi după câteva luni și fac viata mai grea cetățenilor.

      • Când dracul s-a băśit Psd-ist a eșit 😂😂😂
        Deci ai grijă 😖😖 începe să pută 🤣🤣🤣🤣
        Ce zici artisto cu ce face DOBRA sluga lui ALI BABA DE TELEORMANKISTAN ești deacort ?
        Are realizări ff multe fără ,,gropi” 😂😂😂😂

  3. nu tin cu ursul,dar asa trebuie procedat cu toate institutiile indiferent care ar fi ele.ia incercati voi sa obtineti niste avize de la primarie sa vedeti cum este,pana obtii unul iti expira altul si tot asa,daca e lege sa fie pentru toti nu doar pentru prostime

  4. Intr-un an era greu sa faca acele documente. Trebuie demonstrat ca altii le cer degeaba.

    Penibil..

  5. Directia de Cultura si Monumente stie ea ce stie. Proiectele facute in „Epoca Robu” sunt toate cu chichite, una e proiectul, alta ce se face. Sa dau cateva exemple:
    1. Piata Libertatii, proiect care lasa copacii batrani in picioare, rezultatul il stim
    2. Pasajul Jiul: proiect cu piste de biciclete, rezultatul a fost un rollercoaster pe o parte si un trotuar ‘tehnic’ pe cealalta
    3. Popa Sapca: proiect cu piste de biciclete, rezultatul cu un trotuar ingust impartit cu pietonii
    4. Intersectia Marasti: semaforizata a moaca, desi era clar ca nu e nevoie; s-au taiat copaci care nu erau in proiect, Garda de Mediu s-a sesizat si i-a amendat, dar copacii erau taiati deja.
    5. Turnul de apa din Iosefin: o data pe an se face un studiu, se ofera un premiu consistent cuiva pentru proiect, realizari zero.
    6. Poarta de intrare pe Lugojului si aradului: 50.000 € aruncati pentru un proiect evident prost facut, rezultatul = un om ucis, alti bani cheltuiti pentru demolare pentru omor.
    7. Vaporasele inutile „de care are toata lumea nevoie” si care au lichidat sporturile si plimbarile cu barca si hidrobicicleta
    8. Fantani ornamentale mai tiganesti decat palatele de pe Trandafirilor si mihai Viteazu.
    9. Fantezii cu metroul, studii platite aiurea pentru ceva ce nu se va face.

    … si asa mai departe…

  6. Robule in loc sa inchizi circulatia la Bastion ca sa il incluzi cumva in circuitul pietonal, tu mai adaugi benzi.
    Pacat ca e bataie de joc la Bastion ca si la Huniade.
    p.s. mai reparati si voi macar trotuarul de acolo

  7. „Specialistii” lu` Lae nu vrea sa respecte regulile pentru ca stie sefu` aka Lae Robu mai bine ce trebe si ce nu trebe exact cum a stiut ce trebuie si in cazul portii renovate ce a omorat un om, ce a stiut si cand a autorizat construirea de „piste de biciclete” sub standard, cand a stiut cate semafoare trebuie puse intr-un sens giratoriu, cate vaporase sunt necesare sa transporte nimic etc

  8. Clanul Carpaci are bine mersi cate palate si cum le-au vrut in centrul orasului la care mega comisia de Monumente nu a miscat nimic