‘Razboiul’ pietrei cubice de pe strazi continua la Timisoara. Suspendata de instanta, o hotarare revine pe masa consilierilor locali

TIMISOARA. Mai multe strazi cu piatra cubica din Timisoara ar putea fi refacute inca din acest an. Deocamdata, consilierii locali vor trebui sa isi dea acordul pentru studiul de fezabilitate, dupa care se va intra in procedurile de atribuire a lucrarilor, insa situatia este mult mai complicata de atat.

CITESTE SI: Martisoarele nu se vand la mese in Piata Victoriei din Timisoara! Unde vom gasi in oras simbolurile primaverii? 

14 strazi din Timisoara pe care in prezent este piatra cubica sunt in planul Primariei sa fie reamenajate in 2017.

Pe aceste strazi au aparut de ani buni denivelari, unele dintre pavele sunt infundate sau degradate, iar, atunci cand ploua, piatra cubica devine alunecoasa. Totodata multe din bordurile de incadrare a carosabilului lipsesc sau sunt deteriorate, gurile de scurgere si caminele de vizitare se afla sub cota carosabilului. Pe multe din aceste strazi trotuarele sunt intr-o stare avansata de degradare, ingreunand circulatia pietonilor din zona.

Iata lista strazilor:

– Str. Arges delimitata de str. Mitropolit Varlaam si str. Cluj
– Str. Dr. Ioan Muresan pe sectorul cuprins între str. Salcamilor si str. Drubeta
– Str. Ludwig von Beethoven pe sectorul cuprins intre blv. C.D. Loga si blv. Mihai Eminescu
– Str. Mitropolit Varlaam tronson cuprins intre str. Aurel Candea si str. 1 Decembrie
– Str. Putna delimitata de str. Ion Vidu si str. Mitropolit Varlaam
– Str. Remus delimitata de str. Brasov si str. Romulus
– Str. Sfanta Rozalia tronson cuprins intre str. Remus si blv. Mihai Viteazul
– Str. Sorin Titel delimitata de blv. Victor Babes si str. Protopop Ghe. Dragomir
– Str. Toplita delimitata de Cal. Circumvalatiunii si str. Fagaras
– Str. Virgil Madgearu cuprins intre blv. Mihai Viteazul si str. Filaret Barbu
– Str. Bela Bartok tronson cuprins intre blv. Victor Babes si str. Arges
– Str. Filaret Barbu delimitata de str. Sfanta Rozalia si str. Brasov
– Str. Arcidava pe sectorul cuprins in jurul Parcului Arcidava pana in strazile Mures si Ulpia
Traiana
– Str. Romulus tronson cuprins intre str. Ghe. Doja si str. Sfanta Rozalia

Valoarea estimata a lucrarilor pe cele 14 strazi este de 14.012,934 mii lei, iar durata estimata de realizare a lucrarilor proiectate este de 9 luni.

CITESTE SI: Femeia data disparuta la Timisoara a fost gasita MOARTA! Unde s-a intamplat nenorocirea? 

Pana aici, toate bune si frumoase, numai ca proiectul care ar trebui sa intre in discutie in viitorul plen a mai fost aprobat o data, in urma cu un an si jumatate, insa punerea sa in practica a fost amanata, dupa ce studiul de fezabilitate a fost atacat in instanta de Asociatia „Salvati Patrimoniul Timisoarei„, Asociația Peisagistilor din Romania – Filiala Vest si doi timisoreni: Gabriel Tusinean si Victor Popovici. Tribunalul Timis a admis actiunea celor 4 si a dispus suspendarea hotararii pana la solutionarea definitiva a cauzei, in toamna anului trecut. Inca nu a fost data o sentinta.

Asociatia „Salvati Patrimoniul Timisoarei” sustinea anul trecut ca prin refacerea acestor 14 strazi, se va pierde din identitatea istorica a zonei si a orasului.

De cealalta parte, primarul Nicolae Robu sustinea refacerea strazilor, considerand abordarea celor care s-au plans instantei drept una „talibana”. Edilul a afirmat la acea vreme ca locul pietrei cubice este pe strazile din centrul istoric, in zone speciale de interes, nu oriunde in oras, si acuza starea proasta a strazilor care ar intra in programul de refacere.

Proiectul de hotarare va reveni pe masa consilierilor locali la plenul din aceasta luna ramane de vazut daca pana atunci instanta se va pronunta.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. da… străzile din centru trebuiesc pavate cu piatra cubica… asa cum ar fi V. V. Delamarina, Janos Bolyai etc.

  2. Stimati consilieri ai Primariei,daca va plac asa de mult strazile cu piatra cubica ma intreb „dece nu le reparati ? „Dar trotuarele ce vina au sa raman o alta rusine a orasului,Sau de fapt nu va intereseaza ca voi circulati cu masinile.Si uite asa vom dveni capitala culturala a Europei !!!

  3. Dl. Robu sa se ocupe de metrou si niste bazine de inot prin Timisoara ! Strazile respective au un grad normal de uzura , tinand cont ca nu s-au facut deloc lucrari de intretinere ! Am vazut cum arata strazile noi, fara canale de scurgere de apei, sa nu mai vorbim de vopseaua de pe pistele de biciclete – concluzia : avem alte urgente , decat piatra cubica ! In Timisoara facem investii pe care nu le folosim ( patinoar in Parcul Copiilor , vaporase etc. etc ). Sunt platite tot din banii nostri !

  4. Vaporasele sunt utile si in momentul cand vor circula vor reprezenta orasul nostru.

    • Buna ziua. Investitiile sunt utile numai in masura in care sunt folosite. Intre timp genereaza costuri de intretinere si taieri de panglici , platite tot din buzunarul nostru.

  5. toate strazile si trotuarele din oras necesita reparatii . Nu mai vorbesc de caratenia lor ca sunt pline de noroi si frunze moarte de doi ani.

  6. au scos piatra cubica de pe str dr Muresan, probabil au dus-o in piata Unirii, din noiembrie 2015 !!!!!!, starea strazii concureaza cu strazile din Alep Siria

  7. merita o fotografie, nu cred ca exista strada in Tm in halul acesta

  8. Ma ingrozeste partea de stire:
    … Valoarea estimata a lucrarilor pe cele 14 strazi este de 14.012,934 mii lei, iar durata estimata de realizare a lucrarilor proiectate este de 9 luni.
    Intrebari inerente:
    – zona nu este una istorica? (adica nu „istoria de peste 100 de ani” a creat-o)?
    – de unde banii? Guvernul nu va va da nimic deci, totul din resurse locale ??? Asta inseamna 2 -3 ani de finalizare! Sa dea Dumnezeu sa gresesc estimarea, dar „experienta Timisoara” spune cu totul altceva;
    – de ce 9 luni si de ce nu se lucreaza pe tronsoane? Intr-un oras mare din vecinatatea de 300 km in 9 luni au fost terminate refaceri legate de cca 6 km de bulevard 6 benzi cu parcari, amenajari parculete, gospodaria subterana, canalizare noua, linii de tramvai si statii (8 duble, pentru tramvaie tip Combino) refacute complet s.a.m.d.. Au fost lucrate „pe portiuni” (chiar si duminica, fara a se merge la cositul fanului), si practic, circulatia nu a fost intrerupta.
    – exista firme care sa aibe capacitatea de a face aceasta lucrare in timp real ? (vezi experienta Calea Girocului).
    – cum rezolvati problema parcarii masinilor proprietarilor din zona (?) sau la asa ceva nu va ganditi ? sau se aplica „Principiul etern”: nu-i treaba noastra!
    – Tot timpul aud ca dorim asemanarea cu Viena (Mica Viena, oare?). Acolo strazile cu piatra cubica sunt puse in valoare ca mostenire! sau noi vrem de fapt alte mosteniri?
    + Multe altele, sesizate si de altii!
    Va rog faceti deplasari pe banii dv. si verificati cele afirmate mai sus!

  9. cei care locuiesc pe str Dr Muresan platesc taxe si impozite (chiar si voteaza) la fel ca si de pe Vacarescu de exemplu

  10. cei care locuiesc pe str Dr Muresan platesc taxe si impozite (chiar si voteaza) la fel ca si cei de pe Vacarescu, de exemplu