Razboiul politic de la Castelul Huniade. Nica: ‘Proiectele Timisoarei si ale judetului sunt mai importante decat prieteniile trecatoare dintr-o coalitie politica’

TIMISOARA. Castelul Huniade din Timişoara așteaptă de 15 ani lucrările de reabilitare care să îi redea strălucirea. În ultimii doi ani, autoritățile județene susțin că au făcut eforturi serioase pentru a găsi finanțările necesare acestui amplu proiect de restaurare a unui monument istoric de referință pentru Timișoara.

Au fost identificate mai multe variante pentru a acoperi cele 40 de milioane de euro de care ar fi nevoie pentru lucrări. Patru milioane de euro au fost cerute prin PNRR, dar, din păcate, pe lista celor 5 obiective naționale finanțate prin acest program, Castelul Huniade nu se regăsește. Consiliul Județean a contestat decizia comisiei de selecție și a reclamat lipsa de transparență și influența UDMR în alocarea fondurilor care au ajuns la Ansamblul Arhitectural Castelul Corvinilor (jud. Hunedoara), Ansamblul Castel Beldy (jud. Sălaj), Castelul Kalnoky din Valea Crișului (jud. Covasna), Castelul Teleki Gornești (jud. Mureș), și Castelul Urmanczy (jud. Harghita).

Selecția proiectelor care au fost admise la finanțare s-a făcut în mod netransparent, nici acum nu știm care sunt punctajele celorlalți competitori. Ceea ce știm este că nu unul, nu două, ci trei din cele cinci castele selectate pentru finanțare provin din județele Mureș, Covasna și Harghita, lucru care ne ridică anumite suspiciuni, știut fiind faptul că persoana care s-a ocupat de scrierea acestei părți din PNRR este Csilla Hegedüs (n.r., secretar de stat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene), care e de la UDMR. Nu putem să nu ne întrebăm dacă această selecție nu a fost una politică. Am depus o contestație la selecția făcută pe această rută a castelelor, la reabilitarea acelor obiective, și, dacă nu vom fi satisfăcuți de rezultat, vom merge inclusiv în instanță”, a declarat Alin Nica, președintele CJ Timiș.

Liderul Consiliului Judeţean anunță că nu vrea să renunțe la această finanțare chiar dacă a stârnit valuri în coaliția de guvernare, pentru că, susține el, proiectele Timișoarei și ale județului sunt mai importante decât prieteniile trecătoare dintr-o coaliție politică.

Tragem un semnal de alarmă că Timișoara merită să aibă cea mai veche clădire din oraș reabilitată. Mai ales că va fi Capitală Europeană a Culturii anul viitor. Dar noi mergem deja înainte. Lucrăm la proiectul tehnic, avem prevăzut în bugetul pe anul acesta și când vom ajunge la faza de execuție analizăm care este situația cu posibilele finanțări. Dorim să realizăm reabilitarea Castelului Huniade chiar de-ar fi să punem bani din bugetul local sau să luăm un credit. Primul pas era acest obiectiv de a obține finanțarea prin PNRR, chiar dacă e în jur de 10% din cât avem nevoie. Etapa a doua, prin programul transfrontalier România-Ungaria, să luăm aproximativ 10 milioane de euro care e aproximativ 25% din cât avem nevoie, și restul să-l facem din buget local și din credit”, a mai explicat Nica.

După ce toate acestea au fost făcute publice, USR Timiș a transmis un comunicat în care demersurile autorităților județene sunt catalogate ca „gargară politică”.

Tonul acestui comunicat plasează, din păcate, USR Timiș la periferia politicii și dovedește încă o dată acești „oameni noi” ai politicii românești ar face orice pentru a-și ascunde incompetența. Atunci când nu ai proiecte, când nu știi de unde să începi treaba în administrație și când nu înțelegi chiar deloc cum funcționează o instituție publică, singurul lucru pe care îl poți face este să te ascunzi în spatele unor atacuri la adresa celor care au rezultate. Sunt un om deschis la critici și îmi place să ascult cât mai multe și cât mai diverse opinii. Am o listă foarte lungă cu oameni de la care primesc sfaturi și de la care învăț zi de zi. M-am mai uitat o dată zilele trecute pe această listă și nu am găsit pe nimeni de la USR. Nu am pe această listă nici frustrați orbiți de ură care scuipă fiere atunci când vorbesc. Prefer oamenii corecți și eleganți cu care se poate discuta civilizat”, a spus Alin Nica.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Baaah, lasă-mă cu poveștile de adormit fraierii, unde erau kulturnicii Pirtea, Ben Oni, Pavel Pârț Popescu, Gorghiu, Grindeanul cel voinic, Freddy cu igrec, Trifan „spaima abecedarului”, Fălcoi – pilotul de taxiuri? Da Drula unde e -cei drept e specialistul USR in răngi și pari, el nu este kulturnik, e bâtac. De la bâte.
    N-aveti nicio treabă cu problemele reale ale orașului și comunității și atunci vă mirați că lumea votează cu Dan Diaconescu și cu Simion ăsta, că de, populimea e așa cum o știm cu toții.

  2. Bine zice Nica sa uitat în oglindă și a ținut un discurs în care sa deschris pe el însuși, bravo este un început spre mai bine.

  3. Cine-l mai crede si pe mascariciul asta?

  4. Na, cârpaci banatsutanezi, iată că v-au tras-o prietenii voștri, b.zg.rii cei nespălați, v-a ”rezolvat” tovarășul Csilla Hegedüs de la UDeMeReu! Tovarășul Csilla Hegedüs e secretarul de stat din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene care s-a ocupat de evaluarea în teren pentru toate propunerile din țară (inclusiv Castelul Huniade) și el a decis că vor primi bani pentru restaurare propunerile din Mureș, Harghita, Covasna, Sălaj și Hunedoara, adică din zonele în care duhoarea de gunoi asiatic se simte mai puternic.

  5. Bai Nica-Nimica,ție chiar nu ți e lehamite de tine când te vezi in oglindă?!
    V ati bătut joc de Castelul Huniade de 20 ani încoace, nu știți decât să furați cu șapte mâini!!lua v ar dracul!!