Razie pentru biciclistii care circula prin zona centrala, la Timisoara. De ce n-au dat politistii locali nicio amenda

TIMISOARA. Politistii locali au descins joi in zona centrala a Timisoarei pentru a vedea daca biciclistii respecta regulile de circulatie, daca merg pe pistele special amenajate ori marcate si daca sunt echipati corespunzator.

Agentii nu au aplicat amenzi de aceasta data, fiind vorba doar de o actiune de informare a celor care circula pe doua roti.

CITESTE SI: Interzicerea biciclistilor pe strazile pietonale si extinderea pistelor marcate in zonele in care pot imparti spatiul cu pietonii. ATOP cere schimbarea legii

 

De la inceputul anului pana in prezent, politistii locali au dat 12 amenzi celor care merg pe biciclete pentru ca nu pedalau pe pistele special amenajate, nu au traversat corect in zona trecerilor de pietoni si pentru lipsa echipamentelor reflectorizante pe timp de noapte.

In 2022, agentii le-au aplicat biciclistilor 222 de sanctiuni, cu sume intre 290 si 725 de lei, pentru diferite abateri.

Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica a fost convocata joi pentru a discuta HCL din 2021 care permite deplasarea pe vehicule cu 2 roti in zonele pietonale din Timisoara.

Subprefectul Ovidiu Draganescu  precizeaza ca au fost identificate mai multe probleme, intre care faptul ca ultima Hotarare de Consiliu Local ce permite accesul biciclistilor in zonele pietonale contravine legislatiei nationale si, pentru ca nu a fost atacata de fostul prefect USR, dar si pentru a veni in sprijinul celor care se deplaseaza pe doua roti, se impune modificarea legii.

Sunt mai multe probleme:
1. In martie 2021 C.L. Timisoara a modificat o HCL din 2013 (a fostei administratii) care permitea doar accesul pietonilor in zonele pietonale, in conformitate cu OUG 394/2002.
2. Asadar, noua HCL, actuala, incalca legislatia in vigoare care nu permite accesul in zonele pietonale a biciclistilor (cu o exceptie), dar hotarârea nu a fost atacata in contencios administrativ de Institutia prefectului sau de orice alta persoana interesata. Deci, ea este valabila si aplicabila.
3. Exceptia de care vorbeam: legislatia prevede ca in zonele pietonale au acces pe doua roti curierii care livreaza „din poarta in poarta”. Acesta a fost unul din motivele pentru care C.L. Timisoara a decis ca si ceilalti biciclisti, „ne-curieri”, sa poata avea acces in zonele pietonale.
4. Viteza maxima admisa in zonele pietonale (prevazuta doar pentru curieri) este de 5 km/h ceea ce nu se respecta, dar nu au existat vreodata radare pentru biciclisti.
5. In zonele pietonale, doar partial sunt marcate pistele care sa indice traseul vehiculelor pe doua roti – ex str. Marasesti.

In conditiile date, ATOP Timis propune:
1. Extinderea marcarii zonelor de acces-piste de biciclete si in zonele pietonale, gen str. Marasesti, pentru a separa pietonii de biciclisti.
2. Modificarea legislatiei care permite accesul cu vehicule in zone pietonale a curierilor care livreaza din poarta in poarta, ei urmând sa se deplaseze in aceste zone doar ca pietoni.
In acest scop va fi sesizat Parlamentul pentru amendarea legii„, a transmis subprefectul de Timis, Ovidiu Draganescu.

***

Va reamintim, in urma cu o saptamana, o fetita de 2 ani a ajuns la spital, dupa ce a fost izbita in plin de un curier pe bicicleta, pe o strada pietonala din centrul Timisoarei.

Va avertizam ca imaginile va pot afecta emotional!

Din fericire, micuta se simte bine, iar medicii, dupa o serie de investigatii si ore de monitorizare, au decis sa o externeze.

Biciclistul, in varsta de 26, este cercetat pentru vatamare corporala din culpa si parasirea locului accidentului fara incuviintarea politiei.

CITESTE SI: Fetita de 2 ani izbita in plin de un biciclist pe o strada pietonala in centru, la Timisoara. Micuta ranita a ajuns la spital. Video

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Alo, nu marcarea pistelor in zonele pietonale este solutia? Pe copii nu-i duci in lesa ca pe caini.
    Zona pietonala inseamna ZONA PIETONALA! Punct! Lasatii si pe pietoni in zonele lor sa circule linistiti si fara griji si nu sa-si roteasca capul ca girofarul la schimbarea oricarei directii de mers. Este un stres si pentru adultii fara copii dar pentru parinti cu copii.

  2. PNL= PSD , PNL a devenit apendicele infect al PSD ului și sabotează Timișoara pe une o prind.

    • Jura-te:))))) Postace, mai respira, mai respira! Stim ca PNL si PSD is de cacat. Dar USR este de pisat si de cacat laolalta.

      • si atunci ce vrei ??? AUR

      • esti un lache …ganditi cu burta …comentezi de PSD dar parca vad ca ai carnet de partid de la cei 3 trandafiri .
        Hai pa sudistule

  3. PNL in cativa ani va avea soarta PNTCD ….o sa avem numai pesedeu si aur .
    Asa ne trebuie ca suntem o natie ce fraternizeaza cu hotia iar astia le arunca niste firmituri .
    Va plac ce preturi sunt la traft .:)))))

    Dă-mi un mic și dă-mi o bere/Eu votez, tu faci avere .

  4. Legal, ar trebui un semn care sa indice viteza maxima in zona pietonala. Apoi, tot legal, tupeistii amendati vor merge in instanta si vor contesta amenda pentru ca viteza a fost constatata „ochiometric” si vor castiga. In Anglia, prin anii ’80 sau ’90 a fost instalat un radar fix pentru biciclete. Noi nu avem nici pentru masini, din cauza legilor facute de parlamentarii ocupati cu impartirea ciolanului si prescrierea „activitatilor” lor zilnice. Singura metoda e determinarea vitezei bicicletelor dupa inregistrarile de pe camerele de supraveghere din zona, ca la lectia de fizica: „daca o bicicleta parcurge X metri in Y secunde… etc”. Ramane de vazut daca judecatorii care l-au pus pe Chis Culita inapoi in functie vor accepta asemenea constatari.

    • Amice…intr-o tara de idioti nu poti avea pretentii de normalitate sau civilizatie.
      Ai doua optiuni;
      1. Ramai in tara inconjurat de neghiobi, cu consecintele de rigoare, adica in final vei abandona/pierde absolut toata agoniseala vietii pentru ca imbecilitatea nu se rezuma la circulatul pe trotuare cu bicicleta sau trotineta cu +20 kmh…dar duce la decizii catastrofale gen razboi cu Rusia.

      2. Pleci si te stabilesti intr-o tara formata cat de cat din oameni normali, civilizati si amabili…anunta-ma si pe mine daca a mai ramas vreuna…probabil Elvetia sau ceva tari nordice…restul lumii aceasi tiganie ca la noi