Noile reguli impuse pe piata asigurarilor vor conduce la o majorare cu cel putin 30% a primei anuale pentru asigurarea obligatorie de raspundere civila. De la 1 ianuarie 2015, firmele de asigurare nu vor mai putea acoperi pierderile suferite pe segmentul politelor RCA din veniturile obtinute pe alte categorii de asigurari, spune cea mai noua norma emisa de Autoritatea de Supraveghere Financiara.
in termeni concreti, potrivit estimarilor economica.net noua regula se traduce intr-o scumpire, pe medie, de 30% a preturilor practicate pentru polita de raspundere civila auto. Calculul nostru se bazeaza pe un indicator important din zona asigurarilor.
Este vorba despre rata combinata a daunei care, dupa primele sase luni din 2014, era de 131% pe segmentul RCA. Rata combinata se calculeaza ca raport intre primele brute incasate(veniturile companiei din vanzarea de RCA) si cheltuielile companiei pe acelasi segment(daune platite si cheltuieli de distributie si marketing) si arata cat de profitabila sau neprofitabila este linia de asigurare. Practic, valoarea de 131% arata ca la fiecare 100 de lei incasati pe RCA, firma are cheltuieli de 131 de lei adica pierderi de 31 de lei. Cum normele ASF spun ca aceasta pierdere nu mai poate fi acoperita din alte surse decat pretul, firmele de asigurare vor fi obligate sa majoreze prima cu cel putin 31%.
Cu cat platesti mai mult, in functie de orasul unde locuiesti
Pretul RCA variaza in functie de varsta soferului, puterea si capacitatea cilindrica a automobilului si zona unde este condusa masina. Cu cat daunele sunt mai multe pe fiecare dintre aceste categorii, cu atat pretul este mai mare. ECONOMICA.NET a calculat, in functie de preturile practicate de brokeri, care va fi scumpirea reala a RCA pentru soferii din cele mai importante orase ale tarii. Valorile se aplica unui sofer de 35 de ani care conduce un automobil Dacia Logan cu o capacitate cilindrica de 1,6 litri si 100 de cai putere.
In Timisoara, pretul estimat pentru 2015 este de 773 de RON, in comparatie cu 593, cat este acum .
Citeste mai mult AICI
Pareri
cata obraznicie din partea acestor pseudoasiguratori! Sper sa vina ziua cand hotia si smacheria asiguratorilor sa fie starpita. ps: cele anterior mentionate sunt reale doar raportandu-ne la nr. de procese pe rol unde pagubitul nu este despagubit de catre asigurator pt ca acesta intelege sa traga de timp si sa nu-si respecte obligatiile contractuale.