RCM Timisoara pleaca in primul cantonament din aceasta iarna, la Valea lui Liman

Rugby de inalta calitate! Asta vor sa ofere cei de la RCM Timisoara, banatenilor. Titlul adus in orasul de pe Bega dupa o pauza de 40 de ani a fost doar inceputul, spun reprezentantii clubului, care si-au stabilit obiective indraznete pentru anul 2013.

„Timisorenii sa se astepte la ceea ce am facut si anul trecut, adica la performanta. Avem ca obiectiv castigarea celor doua trofee puse in joc, campionat si Cupa Romaniei si ne dorim o promovare mai departe de grupele Challenge Cup”, a spus vicepresedintele RCM Timisoara, Dan Dinu. „Clubul are ambitii mari. O sa fie o noua provocare. Dupa rezultatul de anul trecut, asteptarile sunt mai mari, dar noi vom incerca sa facem ceea ce trebuie si speram sa avem succes”, spus si antrenorul Chester Williams.

10 saptamani de pregatire
Rugbystii timisoreni au un program bine stabilit pentru perioada urmatoare.”Avem zece saptamani de antrenament dintre care trei cantonamente. Saptamana urmatoare o sa fie un stagiu la Valea lui Liman, in februarie o sa fie un cantonament la Arsenal Park si apoi, un cantonament final in Turcia, unde vom disputa si cateva meciuri”, a spus vicepresedintele Dan Dinu. ”Asteptam si jucatorii de la lot, sa putem sa ne pregatim cum trebuie. Primul cantonament va fi unul mai mult de discutii, mai putin de antrenament sau de sedinte tehnice. Asta si pentru a-i ajuta pe noii jucatori sa se integreze, pentru ca imi doresc sa avem un lot unit, asa cum am avut si anul trecut. Nu se pune problema sa se stie dinainte titularii, in functie de adversar, se va stabili si tactica, iar aceasta va stabili primul 15. Probabil ca va fi greu sa aleg, dar asta e bine, ca exista concurenta”, a spus antrenorul Chester Williams.

7 nume noi 

Rugbystii de la RCM Universitatea de Vest Timisoara au reluat, de saptamana trecuta pregatirile sub comanda antrenorului sud-african. Lotul campioanei care s-a prezentat la reunire este, insa, unul schimbat fata de anul trecut. Si asta, nu doar din cauza absentei jucatorilor care sunt convocati in aceasta perioada la lot.

13 jucatori s-au despartit de gruparea banateana in aceata iarna: Paula Kinikinilau, Ben Tuiatua, Mateaki Kafatolu, Petru Balan, Gheorghe Bizo, Paul Borzas, Ciprian Borzas, Raul Zaiba, Valentin Rosu, Eugen Iftode, Cristian Bianu, Bogdan Stamatin si Bogdan Bradu. In schimb, alte sapte nume noi si-au facut aparitia la RCM: Stephen Shannon din Noua Zeelanda, Marian Gorcioaia de la CSU Arad, Valentin Poparlan de la CSM Bucuresti, georgienii Bidzina Samkharadze si Giorgi Khositashvili, namibianul Van Wyk Mc Grath si sud-africanul Randall Morisson, ultimii patru venind de la Farul Constanta.

”Unii dintre ei sunt foarte cunoscuti, avand in vedere faptul ca au evoluat in campionatul nostru, doi sunt jucatori de Nationala, unul care evolueaza in Nationala Georgiei iar celalat, in Nationala Namibiei. Sunt jucatori buni, care cu siguranta o sa faca diferenta anul acesta. O sa fie o provocare in echipa, o sa fie concurenta post pe post si asta va insemna ca toti jucatorii o sa creasca in valoare”, a spus vicepresedintele, Dan Dinu.

Lista urmeaza sa fie completata cu cel putin inca doua achizitii. ”Am fi vrut sa acoperim toate posturile, dar s-a mai renuntat la jucatori, unii au intarziat sa vina… Noi ne dorim sa facem o echipa unde rezervele sa fie la acelasi nivel cu titularii. Anul trecut am castigat campionatul pe expresia ”banca cea mai lunga”, vrem si acum sa avem rezerve care sa faca fata oricand. Ne mai dorim cel putin doi jucatori pe linia de trei sferturi. Iar daca vom reusi sa participam in cupele europe, vom mai achizitiona jucatori, pentru ca competitia este si de lunga durata si e vorba de un efort maxim”, a spus si presedintele RCM-ului, Sorin Doda.

Griji din cauza stadionului

Pe langa asigurarea unui lot competitiv si rezolvarea partii financiare, care nu este deloc de neglijat in cazul participarii in Challenge Cup, conducerea clubului timisorean se loveste insa si de o problema care tine de autoritatile locale, in incercarea de a duce echipa in cupele europene. Este vorba de problema stadionului, care trebuie sa se ridice la anumite standarde pentru a gazdui meciuri internationale.

Desi imediat dupa castigarea campionatului, municipalitatea le-a promis rugbystilor stadionul CFR, totul a ramas la stadiul de discutii, situatia bazei de la Gara Mare, nefiind clarificata intre proprietarii terenului, adica Primaria Timisoara si detinatorii constructiei, Regionala CFR, cea care are data in folosinta arena in momentul de fata. Rugystii se pregatesc in continuare la stadionul Electromotor, insa baza din Ronat nu poate fi luata in nici un caz in calcul pentru cupele europene.

”Partea cea mai delicata pentru participarea in Challenge Cup este, din pacate, partea tehnica, adica posibilitatea de a avea un teren al nostru, in conditii standard , unde sa se poata juca rugby de calitate. Speram ca in urmatoarele saptamani se va lamuri si problema aceasta, dar deocamdata nu avem nici o veste. in prima parte a anului, in nici un caz nu o sa putem sa jucam pe terenul respectiv pentru ca necesita foarte multe imbunatatiri, transformari, e foarte mult de lucru. Dar, daca situatia se va rezolva si vom avea terenul, toate eforturile noastre se vor indrepta sa oferim cele mai bune conditii pentru cupele europene”, a spus Sorin Doda.

Ce inseamnă Challenge Cup?

Participarea in Challenge Cup pentru RCM Timisoara ar insemna o buna propaganda adusa rugby-ului timisorean si nu numai, competitia fiind una foarte putenica. ”Imaginea pe care ar realiza-o echipa noastra orasului Timisoara, judetului, chiar si tarii prin aceasta participare e foarte puternica. Aceasta competitie este similara, sa zicem fostei Cupe UEFA de la fotbal, este o competitie puternica, nu este vorba de Cupa Europei Centrale, in care Timisoara a mai participat in anii trecuti, unde echipele erau de categoria trei sau patru si unde ne bateam in finala cu Baia Mare. Aici sunt echipe din Franta, din Italia, din Tara Galilor, care vin din campionate puternice si care isi doresc fiecare sa arate ce au reusit sa realizeze. Se joaca in grupe, in sistem tur-retur, fiecare cu ficare, deci ar fi de disputat pe teren propriu, cel putin sase meciuri de cea mai buna calitate, aproape de nivelul Nationalei, iar pentru noi ar fi cel mai important sa jucam aceste meciuri cu jucatorii nostri, cu echipa noastra, care ne dorim sa devina una de top”, a mai spus presedintele Sorin Doda.

 

Academie de rugby

Conducerea clubului timisorean se gandeste si la viitor si are in plan infiintarea unei Academii de Rugby in Banat. Deja mai multi reprezentanti ai RCM-ului s-au deplasat in satele si comunele din judetul Timis pentru a atrage copiii spre sportul care a adus anul acesta titlul pe Bega. In colaborare cu scolile se vor organiza, pe rand, in fiecare localitate, cate doua antrenamente pe saptamana pentru copiii din clasele I-V, doritori sa invete sportul cu balonul oval. Urmand ca, dupa ce deprind notiunile elementare acestia sa fie adusi de catre club, o data pe saptamana la Timisoara. Iar pe viitor se are in vedere si asigurarea conditiilor de cazare si masa pentru tinerii care vor ramane in cadul Academiei. ”Vrem sa ajungem la un numar de pana la 100 de copii pana in vara”, a spus secretarul general de la RCM Timisoara, Dan Borzas.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.