10 milioane de euro! Atat s-a investit pentru renovarea celei mai vechi parti din fortificatiile cetatii Timisoarei: Bastionul Theresia. Banii europeni au prins numai bine autoritatilor locale, care ”au pus mana de la mana” pentru reabilitarea monumentului istoric aflat pe mai toate cartile postale cu Timisoara. Numai ca socotelile de acasa nu s-au potrivit cu cele din targ.
Reprezentantii Consiliului Judetean si ai Primariei, care detin cetatea, gestioneaza cu greu marea investitie cu bani europeni. Doar trei sferturi din spatii sunt ocupate, si multe dintre acestea nici macar nu sunt folosite conform conditiilor pentru care UE a acordat banii pentru renovare. Cel mai concludent exemplu este ”Centrul Cultural pentru Tineret”, adica clubul Zambara, unde weekend de weekend, se da startul la distractie. Autoritatile judetene se jura ca asa-zisul centru de tineret nu mai functioneaza, insa patronii pregatesc o petrecere acolo pentru sfarsitul saptamanii.
Cu toate ca se intalnesc in fiecare saptamana, specialistii din Consiliul Judetean Timis se fac ca ploua atunci cand sunt intrebati de spatiile scoase la licitatie in unul dintre cele mai importante monumente istorice din Timisoara: Bastionul Theresia.
Desi s-a dorit sa fie un obiectiv turistic si cultural, singura parte din fortificatiile cetatii Timisoarei care a mai ramas in picioare zace aproape pustie. Si se intinde pe 9.000 de metri patrati. Doar trei sferturi din Bastion e ocupat, iar patronii care s-au incumetat sa ceara spatii se plang de chiriile mari.
Specialistii din Consiliul Judetean Timis spun ca este grea administrarea monumentului istoric. Sunt tot felul de probleme, insa dau asigurari ca acolo functioneaza numai cafenele si spatii culturale, conditie prevazuta si in proiectul de reabilitare pe bani europeni. In caz contrar, am fi pusi sa platim inapoi Uniunii Europene banii investiti in renovare.
”Am constatat ca sunt probleme de ordin tehnic, insa cu ajutorul comisiei de la CJT, acestea se rezolva. in primul rand au ramas multe spatii libere. Noi avem saptamanal intalniri in cadrul comisiei si incercam sa gasim solutii de eficientizare a spatiilor si sa readaptam contractele la conditiile economice din momentul de fata. Zambara nu mai functioneaza. Cei de la Zambara platesc in continuare pentru spatiu, insa nu mai functioneaza. Au venit la noi la comisie sa ne ceara o reevaluare a spatiilor si contractelor, insa deocamdata nu s-a luat o decizie. Urmeaza sa analizam ce se va intampla cu acest club. Oricum, in urmatorii trei ani si jumatate va functiona aceasta comisie speciala a CJT pentru a organiza licitatii pentru spatiile care se vor elibera”, ne-a declarat consilierul judetean Marcel Mihoc, cel care a propus infiintarea comisiei speciale din CJT.
Alesul timisenilor da asigurari ca acolo nu mai functioneaza ”Centrul Cultural pentru Tineret” Zambara, cu toate ca plateste chirie. Mihoc este contrazis insa de cei de la Zambara, care anunta ca taman vineri, 22 februarie, organizeaza o mare petrecere. Afisul care anunta petrecerea a fost publicat deja pe Internet, dar si pe pagina de Facebook a clubului. Petrecerea se numeste ”Cyclic Night” si aduce trei DJ la platane: Mihai Popoviciu, Jay Bliss si Adrianho.
In anul 2010, in toamna, dupa ce s-a finalizat investitia de reabilitare, o comisie a Consiliului Judetean Timis s-a ocupat de impartirea spatiilor si de licitatii. Fara prea mult succes insa, deoarece prea putini s-au aratat interesati sa ”intre” in Bastion.
Dupa mai bine de doi ani de la acel moment, o parte din spatiile Bastionului sunt inca goale. Intre timp, administratia judetului s-a schimbat, iar acum o noua comisie a CJT se ocupa de impartirea spatiilor si de eventuale licitatii ce ar putea fi organizate pentru ocuparea celor ramase inca neocupate.
Inchirierea spatiilor este un chin pentru autoritatile judetene. Procedura este anevoioasa mai mult din cauza faptului ca, potrivit contractului pe bani europeni, Bastionul are o singura destinatie, timp de cinci ani, una culturala. Altfel… pierdem banii, adica trebuie sa-i platim inapoi Uniunii Europene.
”Spatiile din Bastion sunt facute prin proiect sa aiba o destinatie speciala, de internet cafe, muzeu, biblioteca. In proiect este prevazut ca timp de cinci ani sa nu schimbam destinatia, sa nu facem altceva. Acum suntem obligati sa mentinem destinatia, conform proiectului. Daca nu mentinem destinatia, returnam banii, iar noi nu ne permitem sa pierdem aproape zece milioane de euro”, a declarat Titu Bojin, presedintele CJT.
Liderul CJT mai spune ca sunt multe spatii goale in Bastion si ca ocuparea lor e foarte greoaie, iar profitul de pe aceste spatii nici macar nu acopera parte din investitie.
”Unde am putut sa facem asimilari cu acordul, s-au facut si se fac in continuare, dar e o procedura greoaie. Sunt multe spatii goale, iar profitul nu e deloc mare”, a explicat Bojin.
In acest moment, conform unui document al Consiliului Judetean Timis, 84,25% din spatiile din Bastion sunt ocupate. Mai exact, 17 spatii sunt functionale, fiind inchiriate de diferite firme, iar majoritatea contractelor expira in anul 2016. Vorbim de un total de 5.495 de metri patrati.
Nu insa pentru toate aceste spatii ocupate se plateste chirie. De exemplu, Societatii Timisoara i-a fost alocat un spatiu, cu folosinta gratuita. La fel si in cazul unor institutii din subordinea CJT. Alte sapte spatii sunt goale, la unele licitatii organizate de CJT neprezentandu-se nicio firma sau existand procese pe rol. Oricum, 1.026 metri patrati din spatiile detinute de CJT din Bastion sunt liberi. Patronii s-au plans ca sunt prea mari chiriile, asa ca CJT se pregateste sa le scada.
Tarifele pentru inchirierea spatiilor din Complexul Bastion au fost stabilite in anul 2010. Avand in vedere ca mai multe societati s-au retras de acolo, invocand motive precum nivelul mare al chiriilor, Directia de Buget Finante a CJT a efectuat o analiza legata de aceste tarife, acestea fiind modificate printr-o noua hotarare din anul 2012, pentru anul fiscal 2013. Aceste tarife urmeaza sa fie acum reanalizate de comisia speciala de analiza a spatiilor din Bastion, organizarea unei noi licitatii urmand sa aiba loc dupa ce aceasta analiza va fi facuta. Reprezentantii CJT spera ca, odata ce vor avea chirii mai mici, se vor ocupa si restul spatiilor. Daca nu, Dumnezeu cu mila!
Pana acum, pretul de pornire la licitatii a fost de 40 sau 65 de lei pe metrul patrat, in functie de destinatia spatiului. Mai exact, pentru biblioteci, galerii de arta, muzee si firme care comercializeaza flori sau carti, licitatia a pornit de la 40 de lei pe metrul patrat, in timp ce pentru cafenele, vinoteci si cofetarii, pretul de plecare al licitatiei a fost de 65 de lei.
Primaria Timisoara are si ea o parte din Bastion, mai exact 1.275 de metri patrati, adica partea dinspre Facultatea de Medicina Dentara a Universitatii de Medicina si Farmacie. Primaria nu a putut inchiria insa spatiul, pentru ca vechii chiriasi, cei care il ocupau dinainte de renovare, au dat in judecata municipalitatea pentru ca inca nu le expirase contractul. Au castigat in instanta, asa ca spatiul le-a revenit tot lor, pana in 2018.
Pentru spatiul de acolo, chiriasul plateste in fiecare luna 5254 de lei. Are un local, dar si o galerie de arta. De cateva luni bune insa n-a mai platit chiria, asa ca viceprimarul Timisoarei, Traian Stoia, considera ca decizia instantei poate fi atacata cu recurs. Chiriasul datoreaza 44.757 de lei Primariei Timisoara, potrivit informatiilor de la Directia de Patrimoniu.
”Daca ar fi fost dupa mine, as fi facut recurs in interesul legii, este un recurs special care se aproba de seful instantei, nici nu stiu daca oamenii cunosc treaba asta. Era o tampenie sa te gandesti ca intr-un spatiu comercial care e restaurant, oamenii vin acolo sa bea o vodca si sa citeasca din Eminescu. Sunt lucruri care se bat cap in cap, ar trebui ca daca e spatiu comercial sa fie spatiu comercial si daca e spatiu cultural sa fie spatiu cultural”, considera Traian Stoia.
Viceprimarul spune ca si chiria stabilita este mult prea mica, cu toate ca proprietarul nu si-a achitat darile de ceva vreme.
”Primaria are de recuperat o gramada de bani de acolo. Ei platesc putin, am lucrat la o noua grila pentru chiriile pentru spatiile ce le avem si preturile vor fi mult mai apropiate de realitate. Avem preturi de 0,3 lei sau 0,9 lei, deci sub 1 leu pe metrul patrat, si contracte facute total in defavoarea Primariei. Aici trebuie lucrat cu atentie si fara mila”, completeaza Stoia.
Viceprimarul Timisoarei a anuntat ca Primaria ar putea sa vanda spatiul din Bastion, daca lucrurile nu se rezolva.
”Daca Primaria nu poate inchiria spatiul in conditii memorabile, trebuie sa-l vanda! Sa pastrezi o cladire si sa produca pagube, n-are logica!”, a conchis Stoia.
Autori: Roxana Deaconescu, Liliana Iedu
Pareri
bravo mosule!!! sa vindem! sa vindem tot!!! sa vindem tot cristestilor!!!!!
mai lipsea ca stoia sa zica ca emil cristescu sta pregatit cu banii ca sa cumpere spatiile din bastion…cat de prosti suntem?
se pare ca echipa cristestilor, paziti bine de majoritatea confortabila pe care o au in cl, isi dau arama pe fata! lupta de a acapara tot ce inseaana spatii in subordinea primariei nu se mai face pe dupa perdea, ci direct pe fata! asta am ales, asta avem!
Vinovatul nr.1-Constantin Ostaficiuc-a „tinut” chiriile „sus”,dar vine 05.04.2013 „ziua ANI!!!Va plati odata ptr.toate aceste regii comandate,el fiind NEVINOVAT !!!
Cum naiba, nu functioneaza nimic la primarie, iar dupa ce vinde , merg lucrurile struna la noii proprietari? Bastionul este al TIMISOAREI, si nu al lui Stoia si Cristesti. De aceea v-au ales oamenii, sa vindeti tot? Pardon, v-au mai ales, sa le mariti si darile. Ca altceva nu stiti sa faceti! Cine este acest Stoia si ce a facut pina acum, de se crede atotstiutor?