Reabilitarea Castelului Huniade din Timisoara, intr-o noua etapa. S-a facut receptia lucrarilor pentru latura de Nord – Vest si ar putea fi deschis in 2021, partial

TIMISOARA. Un an de zile. Atat a durat receptia lucrarilor la latura de Nord – Vest a Castelului Huniade din Timisoara. Acum aceasta etapa s-a finalizat, iar Consiliul Judetean Timis asteapta finantarea de la Guvern pentru continuarea lucrarilor si deschiderea partiala a cladirii in 2021, cand Timisoara va fi Capitala Europeana a Culturii.

CITESTE SI: Cea mai scumpa bucata de autostrada din Romania, ce trebuie facuta in Timis, scoasa la licitatie. Costa 300 de milioane de euro pentru 9 kilometri 

La momentul acesta, s-a facut receptia lucrarilor pentru latura de Nord – Vest. Asteptam din partea administratorului Muzeului sa ne inainteze documentele finale, astfel incat, in urma discutiilor pe care le-am avut cu Ministerul Culturii, sa cautam o finantare prin Institutul National de Patrimoniu sau prin finantare pe proiectele de patrimoniu cultural de la Guvernul Romaniei, apoi sa demaram urgent o noua documentatie si obtinerea finantarii pentru reabilitarea si punerea in functiune a muzeului. Din discutiile pe care le-am avut, nu au avut loc niciun fel de discutii la receptia lucrarilor. Cautam variante sa finantam mai departe acest proiect. Exista posibilitatea, pentru anul 2021, sa deschidem partial castelul, sa poata fi vizitat. Vom vedea cum putem sa-l abordam din punct de vedere al consolidarii restului din castel si din punct de vedere punerii lui in functiune„, a declarat presedintele Consiliului Judetean Timis, Calin Dobra.

Lucrarile de consolidare la Castelul Huniade din Timisoara, care gazduieste Muzeul National al Banatului, au inceput in anul 2006. Banii pentru consolidare, 12 milioane de lei, au fost alocati de Consiliul Judetean Timis. Constructorul a gasit, de-a lungul vremii, mai multe probleme, inclusiv crapaturi mult mai adanci decat estimase proiectantul, astfel incat a fost necesara reconstructia unei bucati de zid.

Pentru aceasta a fost necesara refacerea documentatiei, constructorul a cerut o reevaluare a costurilor, iar cei de la Consiliul Judetean Timis nu au fost de acord cu aceasta solicitare. Santierul a fost oprit pana in anul 2010 cand au fost reluate lucrarile. In 2016 in spatiul public a izbucnit un scandal, dupa ce in Sala Cavalerilor a plouat si s-au produs infiltratii. Atunci s-a luat decizia de a fi mutate exponatele intr-un depozit, la Giroc.

Intre timp, Consiliul Judetean Timis a incercat sa obtina finantare din fonduri europene pentru continuarea lucrarilor de reabilitare. Din pacate, s-a incadrat la o suma prea mica, astfel ca s-a renuntat la aceasta idee. Recent, secretarul de stat in Ministerul Culturii Ion Ardeal Ieremia a anuntat ca este posibil ca acest obiectiv sa primeasca banii necesari de la Institutul National al Patrimoniului. Intre timp a fost pus pe lista de investitii, iar acum asteapta finantarea.

Un proiect pentru Castelul Huniade exista deja, inca din 2008, insa acesta necesita o actualizare. Potrivit acelui proiect, suma necesara reabilitarii si consolidarii celei mai vechi cladiri din Timisoara se ridica la 8 milioane de euro.

Castelul Huniade este socotit drept cea mai veche cladire din Timisoara, inca in picioare. A fost construit intre 1308 si 1315 in vremea lui Carol Robert de Anjou si reconstruit in timpul lui Iancu de Hunedoara, intre 1443 si 1447. Castelul medieval a fost distrus in asediul Timisoarei din 1849 și refacut in forma actuala in 1856.

 

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. 15 ani … nimic de zis.
    ipotenta mai mare ca si castelul huniade doar la bucuresti mai vezi.

  2. „sa deschidem partial castelul”…
    mai bine inchideti partial gura si mergeti acasa.

  3. E o RUSINE faptul ca Castelul Huniade, emblema orasului de pe Bega nu poate fi vizitat in 2021, ceea ce face Ministerul Culturii e SABOTAJ

  4. Băi PĂCĂLICIULE, după ce ajungeți la putere vă faceti vile de milioane în jumătate de an.
    Construcția Castelului Huniade a durat 7 ani în secolul Xlll iar gașca lui ALI BABA DE TELEORMAN îl zugrăvesc în secolul XXI de 15 ani si asta doar pe jumătate 😠😠😠😠😠??
    Când ne spuneți câți bani ați tocat în fușaraiul ăla care oricum nu va tine nici măcar 10 ani ??

  5. Cea mai mare hotie si jaf din istoria CJ Timis:ati furat ca porcii de 15 ani la acest obiectiv , ca acum sa arate in halul in care arata si sa nu se mai poata readuce la viata vreodata.Hotii incepute de Ostaficiuc-fir-ei-ar gura coclita -si terminand cu impotentul asta de Mobra!

    Sa va inghita pe toti puscaria!