Reabilitarea centrului istoric si a Pietei Unirii din Timisoara, pe muchie de cutit. Nicolae Robu: Exista riscul sa nu mai ducem proiectul la final

TIMISOARA. Autoritatile locale ne promiteau stradute pietonale in centrul istoric al orasului, cu piatra cubica, cu terase ca-n strainatate si o Piata Unirii ca noua, care sa atraga turisti si sa duca numele Timisoarei peste hotare, ca oras candidat la titlul de Capitala culturala europeana. Iata ca lucrarile de reabilitare a cartierului istoric n-au inceput, desi primarul Nicolae Robu spunea ca vor incepe inca din luna mai.

CITESTE SI: Trafic dat peste cap in zona Unirii: din mai ar putea incepe lucrarile de reabilitare a centrului istoric. Se pune piatra cubica pe 10 strazi

Birocratia face ca lucrarile sa nu inceapa nici in septembrie, luna in care municipalitatea inca asteapta un raspuns de la Comisia Nationala de Solutionare a Contestatiilor. Este a treia licitatie contestata, iar daca nu se finalizeaza in timp util, riscam sa pierdem fondurile sau cel putin o parte din ele, spune primarul Timisoarei.

„Asteptam sa se pronunte Comisia Nationala de Solutionare a Contestatiilor, pentru ca exista o contestatie acolo. Lucrurile au ajuns intr-o zona extrem de critica, daca nu se finalizeaza in timp util, exista riscul de a nu mai putea duce proiectul la bun sfarsit in timpul care ne mai ramane pana la termenul final in care se incheie perioada de finantare 2007 – 2013, perioada care are 2015 ca ultima implementare de proiecte. Despre asta era vorba”, a explicat Robu.

Daca nu ne apucam de treaba in Unirii, riscam sa pierdem bani europeni obtinuti de administratia Ciuhandu pentru zona Cetate

Intrebat daca exista riscul sa pierdem banii de la UE, aproximativ 70 de milioane de lei, adica peste 15 milioane de euro, primarul Nicolae Robu a raspuns ca intr-adevar putem pierde o parte din fonduri.

„Nu exista neaparat riscul sa pierdem fondurile in totalitatea lor, dar sa pierdem o parte din fonduri, pentru ca noi putem sa contractam lucrarea, sa implementam proiectul, dar la o anumita data inceteaza decontarea lucrarilor. Ce faci pentru acea data trebuie sa iti asumi pe veniturile tale. Ar fi pacat sa pierdem chiar si un euro, cand il putem obtine din fonduri europene”, a conchis Robu.

Potrivit proiectului, 10 strazi din zona istorica a Timisoarei ar urma sa devina pietonale, fiind inchise traficului auto. 4 piete ar urma sa aiba o alta infatisare: Piata Unirii, Piata Libertatii, Piata Sfantu Gheorghe si Piata Gen. Traian Doda, fosta Tarcului.

In 31 mai 2012, Gheorghe Ciuhandu, primarul de atunci al Timisoarei, punea in Piata Unirii piatra de temelie care marca inceperea lucrarilor de reabilitare pentru zona Cetate. Doua piete si 3 strazi ar fi trebuit sa intre in reparatii inca de vara trecuta.

Da click mai jos si vezi cum ar trebui sa arate zona Cetate la incheierea lucrarilor de reabilitare.

CITESTE SI: S-a pus piatra de temelie in Piata Unirii. Anul acesta incep lucrarile de reabilitare a centrului istoric. FOTO!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. As vrea sa-l intreb pe domnul profesor doctor inginer Robu: Exista ‘riscul’ ca PNL(+PSD)
    sa modifice legislatia pentru a descuraja contenstatiile repetate care blocheaza
    aceste proiecte finantate din bani europeni? Chiar nu se poate imbunatati nici o procedura?
    Termene mai scurte pentru CNSC sau orice alta masura.
    Daca licitatiile nu sunt bine organizate atunci trebuie sa va asumati raspunderea (asta inseamna demisii).
    Suntem obositi de tot felul de scuze pentru modul ineficient in care (nu)
    progreseaza aceste proiecte. Avem nevoie de solutii. Daca nu pot sa ofere altceva atunci sa lase locul altora.
    Lasati scuzele si GASITI SOLUTII!

    Un timisorean oarecare

    • Da o cautare pe google la

      Reabilitarea centrului istoric, blocată pentru că Primăria Timişoara refuză să respecte o sentinţă irevocabilă a Justiţiei. ”
      si vei vedea cine e de vina…

  2. Cum de , asa cum spune si antevorbitorul, USL nu gaseste nici o solutie pentru a scurt circuita mizeria asta cu contestatiile?De ce pierdem bani importanti, ca scop si suma, doar pentru ca in Romania nu functioneaza DMH ul (directia miscarii hartiilor)??Orasul trebuie obligatoriu reabilitat, daca mai vrem sa avem ce lasa copiilor nostri in 50 de ani.
    Treziti-va!!!

    • „Mizeria” asta e singura care mai stopeaza capusarea oricarui contract public de firmele baronilor ce au amanetat tara. In loc sa inghiti ca pe aspirina orice minciuna respira micRobu incearca sa verifici si cine blocheaza proiectele pe bani europeni.
      Decat sa faca altcineva lucrarea asta micRobu prefera sa se piarda banii europeni obtinuti de Cuhandu.
      Timisorenii au primarul pe care l-au votat si pe care il merita, iar rezultatele incep sa se vada deja.
      Ca fapt divers, cam ce finantari a obtinut micRobul in aproape un an jumatate de cand manageriaza orasul asta?

  3. @Risc:corect! Am trecut ieri prin Sibiu si am vizitat Centrul Vechi. Sa spun ca am ramas fara cuvinte? Am incercat sa fac o comparatie cu P-ta Unirii din Tm;n-am reusit! Oare,de ce?!?

  4. Daca centrul istoric nu se reabiliteaza, putem spune ca avem de a face cu o crima impotriva orasului. Ar trebui sa fie prioritatea numarul unu al administratiei Robu. Timisoara are mare nevoie sa scoata capul sus..