TIMISOARA. Vii reactii in spatiul public dupa ce la dezbaterea publica pe noul regulament de parcare in Timisoara, de vineri, viceprimarul Ruben Latcau a declarat ca aglomeratia in trafic de pe arterele din oras este cauzata si de copiii care vin la scoli din localitatile invecinate.
„Intr-adevar, la un moment dat va trebui cu totii, la nivel colectiv, sa intelegem ca nu poti sa fii si in suburbii la casa, si o casa mai ieftina ca in Timisoara, si cu avantajele de a locui in Timisoara. Si avem o problema uriasa in trafic in fiecare zi, generata de copiii care vin la scoala in Timisoara, desi conform legislatiei copiii ar trebui sa mearga in localitatea de domiciliu, pe zona de circumscriptie. Avem foarte multe scoli in Timisoara care sunt pline de copii din jurul Timisoarei. E absolut normal ca fiecare parinte sa isi dea copilul la cea mai buna scoala si sa se asigure ca acesta beneficiaza de educatie de calitate, dar cumva trebuie sa si intelegem ca in momentul in care alegem sa ne mutam la Urseni, ajungem mai greu la Scoala 30. Si dau acest exemplu pentru ca este unul foarte des folosit. La Scoala 30 de exemplu, in acest an, avem 174 de copii inscrisi la clasa 0. Din acestia, undeva la 140 sunt din Timisoara, fie din circumscriptie, fie din afara acesteia, adica din alte parti ale Timisoarei. Restul sunt toti oameni care au flotant si sunt practic din afara Timisoarei. Si atunci evident ca acest trafic, acest du-te vino constant din si in jurul Timisoarei, acesti 120.000 poate si mai multi de locuitori, care au ales sa se mute intr-o comuna periurbana care nu beneficiaza de infrastructura, unde nu avem transport in comun la fel de ridicat, unde nu avem scoli, unde nu avem infrastructura edilitara aferenta, toata presiunea asta vine de fapt pe Timisoara„, a spus viceprimarul Ruben Latcau.
Viceprimarul comunei Giroc, Dan Virtosu respinge violent afirmatiile viceprimarului de Timisoara.
„Nu stiu din ce parte a tarii a ajuns domnul Ruben Latcau la Timisoara, pentru ca in CV-ul de pe site-ul Primariei Timisoara omite aceasta informatie si sincer sa fiu nici nu ma prea intereseaza. Adevarata intrebare importanta este cum a ajuns Ruben Latcau intr-o functie publica atat de importanta si cum de il lasa colegii sa vorbeasca in calitate de viceprimar. Ce fel de partid tine intr-o functie publica un personaj care declara institutional ca traficul din Timisoara este blocat de copiii care vin la scoala din comunele periurbane (el spune suburbii, dar sensul peiorativ pe care il da el acestui termen ma impiedica sa il folosesc).! Domnule viceprimar venit de nu stiu unde in Timisoara, nu copiii sunt de vina pentru incompetenta voastra. Cu siguranta habar nu aveti ca in Giroc avem o scoala foarte buna la care vin multi copii din Timisoara. Asa cum nu aveti habar ca Primaria Giroc are autobuze care asigura transport civilizat spre si dinspre Timisoara. Stiti macar ca in Giroc sunt case mai scumpe decat in Timisoara si ca infrastructura din comuna noastra este, in multe cazuri, peste cea din Timisoara? Ma astept ca in perioada urmatoare, dumneavoastra impreuna cu colegul din Germania sa anuntati ca veti ridica garduri de sarma ghimpata in jurul Timisoarei si sa spuneti ca „suburbiile” devin lagare din care se poate iesi numai cu documente justificative. Dupa declaratia de tipul celei pe care ati facut-o la dezbaterea publica privind sistemul de parcare din Timisoara, un om decent si cu un minim bun simt, si-ar prezenta demisia din functie. stiu, nu e cazul dumnevoastra„, a scris pe pagina sa de Facebook Dan Virtosu, viceprimarul de la Giroc
La randul sau, vicepresedintele Consiliului Judetean Timis, Alexandru Proteasa ii atrage atentia lui Ruben Latcau ca nu copii sunt problema, ci lipsa de viziune si de actiune a Primariei Timisoara.
„Domnule Latcau, va explic din suburbie fara a folosi un limbaj suburban: nu copiii sunt problema ci lipsa de viziune si de actiune a Primariei Timisoara in timpul mandatului dumneavoastra. Dupa ce v-ati instalat la Primarie, nu ati facut absolut nimic pentru Drumul Boilor, ati mostenit demersurile deja facute si ati lasat-o asa. In loc sa acuzati copii si sa intimidati parinti care va baga bani in buget, mai bine aruncati cativa metri cubi de piatra pe drumul care va apartine (DE – Calea Mosnitei), ca pentru aia nu va trebuie exproprieri, ci doar un pic de respect pentru cetatenii navetisti. In pozele atasate vedeti extrase de carte funciara de pe tronsonul Drumului Boilor, imagini pe care am subliniat anii in care s-a muncit la documentatii, adica anii 2017, 2018 si 2019. Asadar, avem dovezi incontestabile privind perioada in care s-a muncit concret pe documentatii, iar pe de alta parte, avem un an de zile de mandat USR la Primaria Timisoara in care exista zero inregistrari, deci zero interes, zero respect pentru cetatenii pacaliti in campanie. Nu exista „greaua mostenire” pe acest subiect, ci doar dezinteres pentru rezolvarea problemelor! si inca ceva: respectul pentru cetateni nu tine de banii din buget. Acum o luna de zile au fost numeroase sesizari (expuse si in presa) privind ambrozia de 2 metri de pe marginea Drumului Boilor. Astazi, ambrozia este tot acolo, neatinsa. De ce? Ce ar fi costat Primaria Timisoara sa o taie? N-ar fi costat nimic. Costurile sunt in schimb la cetateni, in nervii consumati si in banii dati la doctor si pe medicamente. Iar fiindca tot a venit vorba de subiectul dezvoltarii orasului Timisoara, treziti-va la realitatea ceruta de oameni, nu mai opriti proiecte, nu mai cautati vinovati si nu mai cresteti taxe doar pentru a va plati amenda istorica luata pentru Colterm„, a scris Alexandru Proteasa pe pagina sa de Facebook.
Pareri
Latcau era dobitoc si cand lucra in Conti. Nimic nu s-a schimbat
Domnul asta Alexandru Proteasa, ciudat si dupa nume, deci nu e preoteasa, nu cumva sa va dati la ea, are grave probleme cu gramatica. Acum eu nu-l simpatizez pe Latcau, dar nici sa vii aici, adica acolo pe Facebouce cu grave dezaacoruri. Mai cititi odata: In loc sa acuzati copii si sa intimidati parinti care va baga bani in buget, mai bine aruncati cativa metri cubi de piatra pe drumul care va apartine (DE – Calea Mosnitei), ca pentru aia nu va trebuie exproprieri, ci doar un pic de respect pentru cetatenii navetisti. Ce-o sa zica copiii si parintii pe care Latcau ii intimideaza, ca nu stiti gramatica sau ca n-aveti ce cauta in functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean Timis?
dezacorduri! Eu nu-s persoana publica si nu verific daca am scris bine!!!!!
Partidul ăsta este înființat pentru prostii cu diplome academice și chiar nu duc lipsă de simpatizanți.
Când îi auzi ce jargoane vopsite în vocabular elevat au conducătorii acestui partid și cât de frumos ambalează minciunile și ipocrizia ești sigur că România nu are nici o șansă să-și revină vreodată !
Ca să înțeleagă tot natu ceva despre ce este vorba, încercați un mic exercițiu și comparați conducerea Timișoarei cu cei de la centru care au fost în guvern !
Cu aceiaș nesimțire mint Barna, Voiculescu, Drulă, sau Năsui la fel ca aceste creaturi de la Timișoara, tandemul Fritz-Ruben !
Aceste gunoaie astăzi cred mai mult ca niciodată că chiar pot manipula pe toată lumea cu armata de trolli și site-urile care au ordin pe unitate să dezinformeze și să denigreze PNL, în speranța că vor păcăli votanții PNL-ului, cu un tupeu mai mare decât al oricărui psd-ist.
Dacă USR va vota moțiunea de cenzură și Iohannis va numi un premier de la PSD, eu vă garantez că partidul băieților curcubeului și al sistemului la alegerile viitoare este istorie!
Mai bou-bou, sau cum te numești, eu fac cu tine pariu, ca tot iti plac pariurile, ca in 2024 USR PLUS va fi al doilea partid, dupa PSD. Tine minte!
taci „dreacu” de bou , sunteti niste mizerii cu usr vostru … nu vorbea nimeni de rezultate din 2024
buna, dupa PSD !!!
Omul are dreptate, dar pe jumatate. Si in Timisoara e foarte aglomerat la unele scoli, iar la altele, bate vabtu’. Domn’ primar de Giroc ce a facut ca scoala de acolo sa fie suficient de buna si de mare pentru a permite bastanilor care s-au mutat la Giroc sa nu fie nevoiti sa iasa „din sat” pentru a-si duce odraslele la scoala „la oras”? Iar pentru Latcau: ce ati facut, bre, sa stopati fenomenul flotantului, astfel incat sa nu mai fie obligati unii copii de la unele scoli sa mearga de dupa amiza la ore, pentru ca jumate’ din copii is acolo inscrisi cu flotant? S-au gasit doua panarame sa deschida gura!
Pai se mai face flotant si pentru a duce copilul in zona unde este serviciul parintilor. Sau pentru useristi ar fi mai ok sa mearga copilul in la scoala in Giroc sa zicem, iar parintele sa mearga cu masina la serviciu in Calea Buziasului? Probabil atunci traficul ar fi mai aerisit pentru ca masinile ar avea un singur pasager.
Cum sa faci flotan pentru asa ceva, bre?…. :-)))
Se practica treaba cu flotant pentru SC gen 30. Daca direcțiunea de la SC gen 30 accepta. Sunt mulți asa. Mosnita, Urseni, Giroc dar și alte zone.Oricum, aglomerația creata în Soarelui dimineața e nasoala. Cel puțin doua străzi principale blocate de mașini. Dacă domnii ăștia tot voiau la vila, de ce nu au luat în calcul și utilitățile aferente?
Are perfecta dreptate cu scolile,daca stai la tara acolo iti duci si copilul la scoala,ce ar fi daca toti copiii din judet ar veni la scoala in Timisoara.(iar primarii din suburbii,pentru ca exact acesta este termenul si nu are nimic peroiativ ar trebui sa i a masuri ca in localitatile unde sint ei diriguitori sa se infiinteze scoli de tinuta pentru a putea primi in conditii bune pe majoritatea copiilor de acolo,in schimb , toata lumea stie care sint prioritatile lor, cu ce se ocupa si pe ce consuma banii statului,sa i a exemplu de la localitatea aceea din judetul Alba,nu ii dau numele , ar trebui sa il stie,care este un exemplu de ,, asa da ,, .).
Dar pe foarte multi ii depaseste aceasta activitate si au greutati mari in a procesa unele informatii.
Pe de alta parte cam 90 la suta din scoli fie la oras fie la tara sint cam o apa si un pamint,cam aproape de zero absolut,doar citeva din ele pot tine stindartul sus pe catarg.( asa ca nu este o pierdere daca copilul nu este dus in oras la scoala ci o face in localitatea de resedinta ).
Daca am trai intr o tara adevarata si nu intr una bananiera ar fi reguli clare in legatura cu accesul copiilor din diferite zone ale judetului la scolile din oras,iar in situatia cind la unele am avea foarte multi inscrisi peste capacitatile lor,atunci directorii acestora daca ar avea ceva minte in cap si nu ar folosi capul doar sa nu le ploua in git ar organiza examen de admitere si s ar termina povestea.
Dar in loc sa faca ceva logic si cu cap inclusiv minte ce fac domnii in cauza,inghesuie copiii in tot felul de sali de clasa improprii,ii aduc dupa masa la cursuri,doar sa isi asigure cit mai multi elevi indiferent de conditii pentru a avea asigurate si pe viitor normele didactice(adica munca aceea grea si consumatoare de materie cenusie de 18 ore pe saptamina,acele foarte istovitoare 18 ore in 5 zile de lucru,foarte foarte greu,intradevar).
Nu oricine poate sa faca aceasta munca,iar rezultatele vorbesc de la sine.
Iar daca am trai intr o tara unde intradevar initiativa privata ar fi pe locul intii ar aparea scoli particulare de calitate cu tarife accesibile cu conditii foarte bune cu campus cu internat cu cantina cu terenuri si sali de sport cu laboratoare cu ce trebuie unde parintii cu ceva stare ar putea sa isi duca copiii si asa s ar degreva retrogradele scoli de stat inclusiv traficul rutier mult blamat deoarece aceste viitoare si posibile unitati de invatamint s ar dezvolta in afara orasului, asa cum este in tarile civilizate si cum romanii au putut vedea in miile de filme artistice.
Dar asta s ar intimpla intr o ,, tara ca afara ,, nu aici unde idiocratia este la putere si unde politicienii sint ,, varza ,, .
Nici in occident scolile particulare nu sint chiar toate cum ar trebui sa fie dar fata de ale noastre cele mai proaste sint parfum.
Nu stau in oras nici nu as vrea sa stau si nici nu am copii la scoala in tara si nici nu am nici o treaba cu usr , mi am spus doar parerea.
Romania nu va deveni o tara locuibila niciodata,nu sintem capabili sa ne guvernam asa cum trebuie cu toate ca am mostenit de la inaintasi o tara bogata,iar cine gimdeste,putinii care mai pot face aceasta activitate indiferent de starea materiala ar lua in calcul singura optiune valabila.
In tarile alea despre care vorbesti, copiii sunt dusi la școli dimineata si adusi aduși acasă după ora 17,00 de autobuze școlare. Părinții își vad de treaba lor. Au si productivitate! Scolile au cantina, terenuri de sport, sala de sport cu bazin de înot, centre de consiliere, centre remediale (consultatii) etc. La noi, daca un profesor are două ore într-o zi, abia așteaptă so șteargă de acolo. De aia nu se mai face nimic in scoala: fotbal,handbal, cor, formații de muzică sau dansuri, cecuri pe materii etc. Pentru toate astea părinții scot bani. Unii mai snobi îi plimba toată ziua prin oras, evident cu masina, de la engleza la dansuri, la karate, la fotbal sau meditații la romana, matematică. Si uite asta e inca o cauza a creșterii densității mașinilor pe străzile din Timisoara.
Excelent punctat!
Girocul daca nu erau langa Timisoara era doar un sat prafuit…..asa ca mucles.
Girocul e in mare parte compus, ca in orice tare cu apa calda si wc in casa, din oraseni care vor si isi permi financiar sa scape din mizeria de a sta la bloc. De ce sa cumpar cutie de chibrituri, fara sa am unde sa imi parchez masina in Timisoara cand imi permit o casa cu curte in Giroc?? Esti exemplul de roman care vrea sa stea in Timisoara, in garsoniera, cu un cotet de BMW sau AUDI de 20 de ani, parcat pe unde apuca
Oare vom scăpa de la orele din usr…..aceste lepre care ziceau că ei vor fi altceva în politica românească ….se pare că sunt altceva ….lepre…
Am copilărit cu Rubi la Șuncuiuș, era un personaj gen fratele lui Forrest Gump cretinul așezării ocolit de toți
toti vor case la plosnita noua si scoala in oras la civilizatie. Pai atunci suportati traficul ! SAU …. lasati masina deoparte si folositi transport alternativ
Daca copilul e sa invete,invata si la sat,Daca e sa nu invete,nu invata indiferent la ce scoala din Timisoara il dai. Oare toti care s-au nascut la sat acum 20-30-50 de ani, au fost la scoli de mici,la oras ? La licee,or fi fost la oras. Sau la facultate. Si ,nu cred ca toti au fost analfabeti si prosti,ca au facut 8 clase,la tara. Doar ….de la tara,vin si domnii !
Rahatii din Giroc sa vada strazile cu mocirla si santierle facute. Nu sa comenteze in presa. La fel de inconpententi sunt si ei. Gradinita e vai de lumea ei, strazile cu noroi pana in gat, santiere si PUZuri facute la nivel de platz. Hotii striga hotii. Freca-v-ar pe voi grijile. Sper sa dispara fosila din primarie ca e fix sat fara caini in Giroc.
Timisoara e un oras foarte nasol ….cu parere de rau !
latcau si toata primaria sunt suburbia suburbana al subdezvoltatului nostru oras, din pacate cand vine ala de la Giroc si spune, ba sa vezi ce fain ii la noi, deja ma apuca rasul, mai trebuia primarul din Dumbravita sa vina sa zica ca ei sunt mult mai bine dezvoltati si era finalul, ca ei n-au nici trotuare, in Giroc, sunt mii de case construite noi fara locuri de parcare, fara trotuare, fara asfalt si s-au gasit astia sa comenteze :))
Problema nu e despre copiii care vin la scoala, ci parintii care nu inteleg ca nu e necesar sa il duci(pruncu’), cu masina pana in clasa si ca exista transport scolar(sau a disparut si asta?!?!), plus ca toti vor doar la scoala X sauY, ca acolo se invata carte. Celelalte scoli sunt pentru cine…..? Fac naveta si intru in oras pe Calea Lugojului, iar dimineata e prapad la intrare- camioane si masini cu parinti si copii din Ghiroda, Remetea Mare, Giarmata, s.a. La fel si pe Aradului, Torontalului si toate celelalte. Intradevar, ar trebui facut ceva cu „migratia” catre anumite scoli. Problemele mari sunt drumurile de acces si spatile de parcare, dar si amplasarea si distributia scolilor pe cartiere, chiar si dotarile si nu in ultimul rand CADRELE DIDACTICE. Dar aici e vorba de alta poveste si orgolii. Apropo: a intrebat cineva copii unde vor la scoala? Sau ei sunt mici si nu au cum sa gandeasca de capul lor?
Iti dau un contraexemplu: eu stau in Dumbrăvița cam la 1,5 km de scoala si duc copii la acea scoala. Sigur cine vrea invata oriunde, cu condiția să aibă de la cine Dar am niste prieteni care locuiesc undeva pe Berna, aproape de fosta ferma a pcr, Cora. Pentru ei este mai aproape Scoala 24. Sau daca aveau cap timișorenii păstrau fostul liceu agricol in sistemul de invatamant gimnazial.
nu a disparut transportul scolar. sunt 15 linii S ale ratt pentru asta
Sa le ceri romanilor sa respecte legea..
Legile tarii nu interzic nimanui sa fie imbecil.(G.Moisil) Astia ne conduc.
Si prostia e infinita. Despre univers, inca nu se stie. Einstein.
elevii din suburbii ar putea ramane online permanent, sa putem dracului sa putem si noi timisorenii sa ne vedem de viata linistiti, nu facand slalom printre masinile parintilor astora ce isi duc plozii la scolile noastre. Ii duc la scoli, ii aduc de la scoli dupa care vin inapoi la lucru ca sa plece acasa spre seara, deci un „suburban” din asta face vreo 6 drumuri dus-intors utilizand infrastructura pentru care nici macar impozit nu plateste, avand resedinta in periurban
Strada Valencia sau Feriventia II din Dumbrăvița sunt mai apropiate de Covaci, Sânandrei sau Timisoara decât de Scoala din localitate. Asa ca poveștile cu cei din periuban sun mai complicate
Pe de o parte infrastructura rutiera din si dintre localitati nu a tinut pasul cu cresterea numarului de autovehicule din ultimii 30 de ani, transportul public nu raspunde necesitatilor si modul haotic in care s-a construit in localitatile considerate suburbiile orasului
Partial are dreptate omul. Dar ca idee s-a legat strict de trafic problema lipsei de scoli, gradinite, crese, samd exista peste tot inclusiv in Timisoara. Toata lumea da autorizatii de constructii fara numar pentru intregi cartiere ridicate de tot felul de dezvoltatori dubiosi peste noapte, cartiere care nu sunt planificate de loc sa includa o scoala , o gradinita, o cresa, un dispensar chestii dinastea asa SF elementare unui confort minim.
Asa ca se cearta ei si arunca cu rahat unu in altul, si incep polemici care atrag si oamenii de rand in discutie fiecare alegandu-si cate o tabara, cand de fapt toate localitatile sunt in aceeasi oala si toate conducerile sunt la fel de vinovate. Bineinteles ca nu sunt absurd si nu am pretentia ca in 1 an sa se fi ridicat si crese si scoli si alte cele, pentru ca nu se fac minuni peste noapte, dar as vrea sa vad demersuri in directia asta din partea tuturor.
Iar legat de alesul de tabere si certat pe forumuri sau punctual in sectiuni de comentarii la diferite articole, noi, cetatenii, ar trebui sa fim uniti, indiferent de ce voteaza fiecare si ce partid sustine, toti avem acelasi interes sa ne fie bine votam ce credem ca ne poate aduce binele ala. Nimeni nu voteaza o culoare sau un partid ca tine cu el ca si cum ar tine cu o echipa de fotbal. Toti vrem sa ne fie bine si trebuie sa ii tragem de urechi pe lideri indiferent daca ne place sau nu culoare lor, pentru ca in fond si la urma urmei noi toti vrem sa ne fie bine, si atata timp cat clasa politica reuseste cu succes sa ne controleze prin tactici vechi de mii de ani gen Divide et Impera, nu se va schimba mare lucru. Cat timp noi suntem ocupati sa ne certam intre noi ca prostii ei isi fac de cap si asta le convine.
are dreptate, toti tampitii isi aduc copiii la scoala nr 30 , nu conteaza ca vin din mosnita , centru, circumvalutiunii, ciarda etc