Foto: cnn.com
Liderii europeni au reacționat rând pe rând după ce Volodimir Zelenski, pe de-o parte, respectiv Donald Trump și JD Vance de cealaltă, au uluit lumea intreaga cu discutiile din Biroul Oval, vineri seară.
Primul lider european care a sărit imediat în apărarea lui Zelenski a fost premierul Poloniei. ”Dragă Zelenski, dragi ucraineni, nu sunteți singuri”, a transmis Donald Tusk la cîteva momente după momentele șocante.
Președintele francez Emmanuel Macron a transmis că susține Ucraina împotriva „agresorului” Rusia, după ciocnirea Trump-Zelenski de la Casa Albă.
Macron a subliniat că Rusia este agresorul, iar ucrainenii sunt poporul agresat, atunci când i s-a cerut să comenteze incidentul de la întâlnirea dintre președintele american Donald Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
„Trebuie să îi respectăm pe cei care au luptat încă de la început”, a spus el reporterilor.
Premierul spaniol Pedro Sánchez s-a alăturat listei liderilor europeni care își oferă sprijinul și solidaritatea Ucrainei după ciocnirea dintre Trump, Vance și Zelenski. Sanchez a postat un mesaj de susținere pentru Ucraina în trei limbi (spaniolă, engleză și ucraineană): ”Ucraina, Spania îți este alături”, scrie stirileprotv.ro.
Johann Wadephul, politician german şi vicelider al Uniunii Creştin-Democrate, partidul viitorului cancelar Friedrich Merz, a reacţionat pe X cu indignare: „Scenele de la Casa Albă sunt şocante. Cum poţi să-l înjunghii astfel pe la spate pe preşedintele unei ţări invadate? Europa Liberă nu va trăda Ucraina!” – promite liderul german.
O altă reacție a venit din Republica Moldova, din partea președintelui Maia Sandu, care și-a arătat sprijinul pentru Ucraina.
„Adevărul este simplu. Rusia a invadat Ucraina. Rusia este agresorul. Ucraina își apără libertatea – și pe a noastră. Suntem alături de Ucraina.”, a comentat Maia Sandu pe X.
Prima reacție a lui Zelenski după scandalul de la Casa Albă
Volodimir Zelenski a oferit și el o primă reacție după scandalul de la Casa Albă. Președintele ucrainean mulțumește repetat Statelor Unite ale Americii:
”Mulțumesc America, mulțumesc pentru sprijin, mulțumesc pentru această vizită.
Mulțumesc @POTUS, Congresului și poporului american.
Ucraina are nevoie de pace justă și durabilă și lucrăm exact pentru asta”.
Reacția unui campion față de Donald Trump
O altă reacție a venit și din partea fostului campion mondial la șah, Garry Kasparov.
„Începutul celui de-al doilea mandat prezidențial al lui Donald Trump ne aduce în față o realitate greu de ignorat: prioritățile sale sunt clare – distrugerea guvernului și influenței Americii și consolidarea celor ale Rusiei… Pentru mine acest proces este dureros de familiar, având în vedere că l-am trăit pe propria piele în Rusia, la începutul secolului 21. Cu o consecvență nemiloasă și cu aprobarea tacită a liderilor occidentali, Putin și oligarhii care îl susțineau au folosit puterea câștigată prin alegeri relativ corecte pentru a se asigura că alegerile din Rusia nu vor mai conta vreodată„, spune Garry Kasparov.
Rușii exultă după întâlnirea Trump-Zelenski
De cealaltă parte, reprezentanții Federației Ruse sunt fericiți de ‘rezultatul’ întâlnirii de la Washington.
”Dacă încercați să găsiți pe cineva mulțumit de rezultatul discuțiilor din Biroul Oval, tocmai primim această linie de la AFP: Meciul Trump-Zelensky țipând este istoric”, a declarat un înalt oficial rus pentru The Guardian.
Ulterior, și alți ruși au comentat scandalul din Biroul Oval. „Cum s-au abținut Trump și Vance și nu l-au lovit este un miracol”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
Iar fostul președinte rus Dmitri Medvedev a sărbătorit printr-o postare că Zelenski a primit „o palmă corectă în Biroul Oval”.
După episodul dur de la Casa Albă, Macron l-a sunat pe Zelenski, Keir Starmer pe Trump şi pe Erdogan. Meloni propune un summit între SUA, Europa şi aliaţii lor
Întâlnirea dură de vineri de la Casa Albă între preşedinţii Volodimir Zelenski şi Donald Trump a provocat o undă de şoc în Europa.
Șefa guvernului italian, Giorgia Meloni, considerată o apropiată a lui Donald Trump şi în care mulţi văd veriga ce ar putea asigura o comunicare a Europei cu Washingtonul, a cerut vineri seara convocarea „fără întârziere” a unui „summit” între Statele Unite, Europa şi aliaţii lor pe tema Ucrainei, la scurt timp după confruntarea aprinsă dintre Donald Trump şi Volodimir Zelenski la Casa Albă.
„Este nevoie de un summit fără întârziere între Statele Unite, statele europene şi aliaţii lor pentru a discuta deschis despre cum intenţionăm să abordăm provocările majore de astăzi, începând cu Ucraina, pe care am apărat-o împreună în ultimii ani”, a declarat Giorgia Meloni într-un comunicat, conform News.ro.
Premierul britanic, discuții cu Trump și cu Erdogan
De asemenea, după ce Volodimir Zelenski s-a certat cu Donald Trump în Biroul Oval, premierul britanic Keir Starmer, care joi a fost primit la Casa Albă, a vorbit la telefon cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan.
Într-o postare pe social media, preşedinţia turcă a transmis că cei doi lideri au discutat „chestiuni regionale şi globale”, adăugând că Turcia doreşte o „pace justă şi durabilă cât mai curând posibil” în războiul din Ucraina, o formulare folosită şi de preşedintele ucrainean. Marea Britanie şi Turcia nu fac parte din Uniunea Europeană, în schimb fac parte din NATO. Londra a sprijinit ferm Ucraina în războiul său de apărare împotriva agresiunii ruse, în timp ce Turcia a încercat să fie un mediator şi a susţinut integritatea şi suvernitatea Ucrainei, dar nu şi sancţiunile impuse Rusiei după invazie.
La începutul acestei săptămâni, Bloomberg a relatat că Ankara este dispusă să trimită trupe de menţinere a păcii în Ucraina pentru a ajuta la monitorizarea unei încetări a focului, în cazul în care se ajunge la un acord. Cu toate acestea, o sursă a declarat agenţiei că Turcia va participa la o eventuală misiune „doar dacă este implicată în toate consultările şi pregătirile privind formarea acesteia”.
Downing Street a anunţat însă vineri seara că premierul Starmer a vorbit, de asemenea, cu Donald Trump şi cu Volodimir Zelenski.
Starmer „îşi menţine sprijinul neclintit pentru Ucraina şi face tot posibilul pentru a găsi o cale spre o pace durabilă bazată pe suveranitate şi securitate pentru Ucraina”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului, adăugând: „Prim-ministrul aşteaptă cu nerăbdare să îi găzduiască duminică pe liderii internaţionali, inclusiv pe preşedintele Zelenski”.
La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron, care şi el a fost la Casa Albă la începutul acestei săptămâni şi care, potrivit presei, ar fi insistat pentru ca Zelenski să fie vineri de Donald Trump, a vorbit la telefon cu omologul ucrainean, vineri, după confruntarea aprinsă a acestuia din urmă cu şeful Casei Albe, a anunţat Palatul Elysée. „Da, au vorbit”, a declarat un consilier al preşedintelui francez după confruntarea verbală fără precedent a lui Donald Trump cu Volodimir Zelenski când preşedintele american l-a acuzat pe liderul de la Kiev de „lipsă de respect” şi i-a reproşat că nu este „recunoscător” Statelor Unite.
După o avalanşă de reacţii de solidaritate din partea liderilor europeni, Zelenski le-a mulţumit pentru sprijinul acordat după întâlnirea sa cu Donald Trump, care a degenerat într-un schimb de replici şi în final a dus la anularea semnării acordului pentru care venise la Casa Albă. Pentru aceasta, Zelenski a apelat la reţeaua X, răspunzând pe rând fiecărui lider care a postat reacţii.
Printre aceştia se numără liderii din Germania, Spania, Franţa, Polonia, Suedia, Norvegia, Moldova, Irlanda, Luxemburg, Ţările de Jos, Danemarca, Estonia, Lituania, Letonia, Republica Cehă, Finlanda, Portugalia, Croaţia, Parlamentul European, Comisia Europeană şi Consiliul European. „Mulţumesc pentru sprijinul dumneavoastră”, le-a scris Zelenski.
Pareri
Noapte buna zelenksy noapte buna „ucraina”. R.I.P
Unde sunt aia ce urla ca noi suntem protejati cu Nato?
Azi maine isi retrage armelw din Europa si rusi ajung la granita Romaniei.
Cine ii va opri armata noastra de acesti bravi profesionisti care nu stiu nuci pasul de defilare sa il bata?
:))))))
Poti sa ne explici cum te ajuta pasul de defilare intr-un razboi cu artilerie, mitraliere si mii de drone? Multumim
@Vlad. De unde stii ca azi maine isi retrage NATO armele din Europa? Care sunt argumentele care sustin afirmatia ta? Te rog spune unde pot citi sau asculta despre ceea ce spui tu in legatura cu retragerea armelor NATO din Europa. M-as simti foarte infricosat daca vreun stat NATO ar spune ca NATO retrage armele din Europa. Te rog explica sau detaliaza afirmatia ta.
SUA a garantat protectia Ukrainei ,daca Ukraina renunta la armele nucleare pe care le avea dupa destramarea URSS-ului..Ukraina a fost de acord si a fost semnat pactul de la Budapesta.Trump incalca acest pact si santajjeaza Ukraina pt a pune mana pe metalele rare din aceasta tara.Simplu. Poate UE se trezeste si ii trimite pe Americani acasa..SUA daca continua sa isi trateze aliatii ( UE si Canada)asa o sa isi piarda credibilitatea.
Cred ca Presedintele Clinton a semnat din partea Statelor Unite. Insa cred ca Memorandumul nu este ratificat. Cred ca in acest fel Statele Unite nu au obligatii pe care le-a semnat in Memorandumul de la Budapesta. Si cred ca nici rusii nu au si nici Marea Britanie nu are astfel de obligatii. Asta am inteles eu despre Memorandum din ceea ce am citiit. Si mai este aspectul ca memorandumul nu are valoare legala in lipsa unui mandat ONU. Si despre asta cred ca nu exista mandat ONU.
Povesteau luptătorii anticomuniști din Munții Banatului ca ei credeau ca vor veni americanii sa ii scape. Au așteptat degeaba…lucrurile sunt simple, nu te baza pe nimeni, toți sunt niște trădători…
Pai luptatorii anticomunisti nu stiau de intelegerile de la Yalta?🤡🤡 N-as zice ca toti sunt tradatori, as reformula un pic: fiecare mare putere isi urmareste strict propriile interese, asta e tot. Iar cei care conduc (fie ele tari mari puteri, fie indivizi conducatori de ceva) s3 nazeaza oe dezbina si stapaneste. Din pacate. Aia cu conducerea pe baza de cooperare, intrajutorare etc … o regasesti in yeorie in diverse credinte religioase, desi in oractica nici acolo. Ghinion!🤡🤡
Noapte buna zelenksy noapte buna „ucraina”. R.I.P
trumpy dummy
Europa trebuie să schimbe abordarea, Trump nu se află la Casa Albă pentru o lună sau două. Sau trecem cu tot cu bagaje în „trenul lui Trump” și lăsăm în urmă vechea ordine mondială de pe vremea mumiei Biden, sau UE va ajunge în meniu la masa negocierilor între SUA, Rusia și China.
Imi tot vine in minte niste intrebari: Cine s-a angajat sa „asigure” integritatea teritoriala a Ucrainei prin Memorandumul de la Budapesta din 1994? Parca UK, USA si Rusia. Nici unul dintre aceste state nu face parte din UE. Cine sprijina Ucraina sa isi pastreze integritatea teritoriala? Parca UK, USA si statele UE. Ce inseamna in relatia UE-Rusia faptul ca state ale UE sprijina Ucraina ca sa-si apere integritatea teritoriala si ce fel de sprijin este? La intrebarea asta nu am nici o parare. Mi-e frica sa am o parere. Singurul gand este ca s-a produs o uriasa catastrofa umanitara printr-un razboi pe care eu nu il inteleg. Oare catastrofa umanitara va creste sau se opreste? Nici la intrebarea asta nu am vreun gand. Mi-e frica sa ma gandesc. Este cineva in lumea asta care cere pacea in Ucraina si in teritoriile Ucrainiene ocupate de rusi? Nu stiu sa raspund la asta. Negociatorii statelor se cearta despre Ucraina? Mie imi pare ca da. Si nu numai ca se cearta, dar isi scriu mesaje pe SMS in timp ce catastrofa umanitara continua. Nu cred ca mesaje pe SMS inseamna negociere sau diplomatie. Cine intermediaza negocierile intre statele care se cearta? Ce este mai mportant dintre negocieri si razboi? Care este primul pas catre pace in Ucraina? A fost facut primul pas? O multime de intrebari la care nu gasesc niciunde raspunsuri. Singura certitudine pe care o inteleg este catastrofa umanitara suferita de populatia din Ucraina.
Noi v-am spus de mult că doar două sunt puterile care contează pe planeta, iar restul un stol de inutili …
de parca parerea europenilor conteaza !!!
Afaceriștii din casa albă își arată fața adevărată dar cine știe dacă nu au făcut o favoare Europei care poate a înțeles cît este ora exactă.
Acum patru ani, la alegerile din 2020 am spus foarte clar: rau au ajuns americanii cand trebuie sa aleagă între unul care nu are toate țiglele pe casa și altul care nu știe câte are. L-au ales pe ala care la sfârșitul celor patru ani nu stia nici ce face, dar sa-si ” numere tiglele” . In 6 ian 2021 celalalt a arătat ca i-au ” sărit câteva tigle ” din puținele care le avea, atacând Capitolul. Dupa patru ani a revenit la putere cu si mai puține țigle. Daca Nixon i-a atras pe chinezi de partea americanilor in 1970, creand chiar un început de razboi cu rusii, astazi China, evident cu ajutorul SUA, le sufla in ceafa acestora, iar Trump crede ca poate face aceeași figura cu Rusia. Nu o sa-i meargă. Legatura Rusiei cu China este foarte puternica și nu o va destrama. America first vor fi vorbe in vânt.
Zelensky a picat inclusa intinsa de Trump. Eu îl țin minte, si de atunci nu mi-e simpatic, cand in serialul lui numit Ucenicul, a facut-o praf pe Nadia Comăneci. Dupa care i-a zis ești libera. Din moment ce l-a dus in fata tv, inainte de a avea un tete a tete, era clar ca-l va ataca in prezenta ziariștilor, cu același rezultat: ești liber, poți pleca acasă!.