Reciclarea sustinuta de RETIM la Timisoara. Ce ii asteapta pe cei care nu vor arunca gunoiul selectiv pe viitor?

TIMISOARA. Reciclarea deseurilor este una dintre problemele cu care RETIM se confrunta in prezent la Timisoara, iar compania isi doreste ca pe viitor cetatenii sa fie mult mai atenti la aruncarea gunoiului.

CITESTE SI: Ultima inselatorie la Timisoara? Patania incredibila a unui tanar care s-a trezit cu un rrom in masina si alti cativa in urmarirea lui

RETIM trebuie sa gestioneze zilnic o cantitate enorma de deseuri pe care o colecteaza atat din Timisoar,a cat si din comunele limitrofe, iar in urmatorii ani are ca obiectiv o reducere a cantitatii de deseuri eliminate prin depozitare. La statia de sortare din Calea Sagului intra zilnic intre 400 si 450 de tone de deseuri aduse de masinile regiei. Problema cu care se confrunta RETIM este faptul ca nu toti timisorenii colecteaza selectiv.

Noi colectam cu sacul galben aproximativ 12-15% din cantitatea de deseuri menajere si similare generata in municipiul Timisoara. Din aceasta valorificam aproximativ 25-30%, restul ajunge tot la valorificare energetica. Acesta este si motivul pentru care incercam de un an de zile sa ne intalnim din nou cu generatorii de deseuri pentru a-i convinge sa sorteze mai bine si sa recicleze mai bine la sursa. Noi avem costuri foarte mari cu reciclarea, daca la sacul galben sau la pubela galbena nu se respecta instructiunile si ceea ce noi am discutat cu fiecare generator de deseu in parte. Am pus in functiune in ultimii doi ani de zile aproape 75 de mii de ghiduri de colectare selectiva care au ajuns la gospodariile individuale, asociatiile de locatari si pe care suntem dispusi din nou anul acesta sa le reluam si sa avem un dialog din casa in casa…Pot sa spun ca timisorenii sunt de partea noastra si au invatat, marea majoritate. Sigur ca exista si zone, in special cele de blocuri, in care se amesteca. Acolo este problema noastra si am apelat deja la multe ONG-uri, vom apela la tineri, studenti, la tinerii care sunt doritori sa participe cu noi impreuna, sigur, cu anumite recompense financiare pentru munca pe care o presteaza, sa convingem asociatiile de locatari si cetatenii care locuiesc la blocuri sa sorteze mai bine deseurile acolo la ei, sa nu le mai aducem amestecate aici„, a declarat Gheorghe Para, directorul general al RETIM

Societatea de salubrizare ia in calcul ca pe viitor sa puna la blocuri un numar egal de pubele negre si galbene, in speranta ca poate in acest fel, timisorenii vor fi inclinati sa recicleze mai mult. In cazul in care vor continua sa dispretuiasca acest gest elementar, se poate ajunge chiar si la amenzi.

CITESTE SITRAGEDIE revoltatoare! Doliu intr-un oras din Timis! Oamenii o plang pe o tanara ce a murit aducandu-si pe lume fetita. Un doctor e acuzat de moartea ei. VIDEO! 

In acele pubele galbene se pun peturile, fara dop, calcate, ca sa nu ocupe volumul, se pun cartoanele de la ambalaje, se pun chiar si dozele de aluminiu, foliile curate. Sa nu fie infectate cu resturi de mancare. Se poate pune si pachetul de tigari… Eu am fost la Politia Locala, m-am inteles cu domnul director Cojan, si am facut echipe mixte formate din oameni de la RETIM si salariatii de la Politia Locala. Amenzile au putut fi date de la inceputul anului 2016, cand a fost modificata legea serviciului de salubrizare a localitatilor, prin legea 99. Au fost foarte multe avertismente, dar vom da si amenzi„, anunta directorul general RETIM.

Dupa sortarea din statia de la Timisoara, o parte din deseuri sunt trimise catre fabricile de ciment sau alte firme care se ocupa cu reciclarea, iar restul deseurilor, care nu pot fi reciclate, sunt trimise la deponeul de la Ghizela, dat in folosinta in vara anului 2013. Si aici insa ajung multe deseuri care mai pot fi reciclate. Reprezentantii RETIM cred ca si taxa de depozitare care a fost introdusa de la inceputul acestui an ii va face pe timisoreni mai responsabili.

Ea este introdusa pentru a se descuraja acest mod de depozitare. Volumul imens de deseuri care fara o demotivare a depozitarii, dfara a face sa coste depozitarea cu adevarat, nu ne pune in postura de a ne gandi serios la acest gest. Incepand de la cetatenii care genereaza deseuri, care pot sa genereze mai putin, sa le reutilizeze, sa le foloseasca, si continuand cu cei care trebuie sa le selecteze. Si incepem tot cu cetatenii si cu agentii economici care trebuie sa le selecteze si sa le puna separat, astfel incat sa ne dea noua operatorilor pe intreg lantul de gestiune a deseurilor posibilitatea de a le devia de la depozitare, prin pregatirea in vederea reciclarii, prin compostare, prin diverse alte procedee pe care infrastructura pe care o avem in operare ne da posibilitatea sa le facem, pe de-o parte. Pe de alta parte este foarte mare nevoie, si vorbesc la modul general, in Romania este nevoie de investitii opentru a dezvolta aceasta infrastructura. Cu tehnologia actuala nu putem sa facem nimic. Trebuie sa trecem la un alt nivel. Noi avem ca tinta ca in 2020 sa ajungem sa reciclam 50% din cantitatea care se genereaza„, a declarat Dan Pascu, directorul de marketing al RETIM.

Taxa de depozitare introdusa din luna ianuarie a acestui an a dus si la cererea din partea RETIM pentru marirea tarifelor pe care populatia trebuie sa le achite. Cresterea tarifelor a fost discutata intr-o dezbatere publica saptamana trecuta, iar o decizie in acest caz va fi luata in urmatorul plen al Consiliului Local.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. tomberonul de la scara mea nu are culoare galbena,are doar inscriptionat pe el ca pentru deseuri reciclabile,si in situatia asta sunt mii de blocuri

    • O simpla cerere la Retim si blocul d-voastra v-a primi pubele galbene. Doar sa mearga presedintele / administratorul pana la ei.

  2. Valorificarea deseurilor reciclabile este si intra in competenta RETIM ,bani din predarea materialelor reciclabile tot in competenta RETIM . De fiecare data cand se ridica gunoiul ii doare la dos pe angajatii RETIM de mizeria lasata in urma.