Recomandarile rectorului UPT, Viorel Serban, la intalnirea universitatilor tehnice din tara

TIMISOARA. Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi a gazduit, intre 5 si 7 iulie, intalnirea conducerilor universitatilor tehnice din tara, reunite in Alianta Romana a Universitatilor Tehnice (ARUT). La eveniment au participat, in calitate de invitati, Ministrul Cercetarii si Inovarii – prof.dr.ing. Lucian GEORGESCU, Presedintele A.R.A.C.I.S – prof.dr.ing Iordan PETRESCU si Presedintele C.N.F.I.S. – prof.dr. Claudia POPESCU.

In cadrul intalnirii au fost supuse discutiei si dezbaterii o serie de subiecte, precum:

– Propunerea Ministerului Educatiei Nationale privind „Metodologia de clasificare a universitatilor si ierarhizare a programelor de studiu”. Alianta Romana a Universitatilor Tehnice apreciaza initiativa Ministerului Educatiei Nationale de constituire a unor grupe de lucru pentru stabilirea unei metodologii de clasificare a universitatilor si de ierarhizare a programelor de studii. Membrii ARUT au propus mai multe masuri pentru o clasificare obiectiva si transparenta a universitatilor, dintre care enumeram:

Identificarea si utilizarea unor criterii si indicatori care folosesc atat surse interne cat si externe, transparente si accesibile public;

Datele de autoevaluare institutionala comunicate de universitati trebuie sa fie publicate pe un site specializat al MEN in vederea validarii prin procedurile legale in vigoare. Pentru validarea datelor trebuie asigurat un interval de timp corespunzator;

Utilizarea indicatorilor in marime absoluta, de tip total universitate, ca indicatie a capacitatii institutionale de a produce rezultate (ex. numarul publicatiilor, a citarilor in literatura de specialitate, a publicatiilor cu caracter interdisciplinar, a brevetelor, a veniturilor din surse externe si interne etc.) sa fie in mod necesar completata prin adaugarea pentru fiecare tip de indicator si a valorilor calculate prin raportare la numarul total al membrilor personalului academic si de cercetare („per capita”), ca indicatie a performantei, dinamicii si eficientei activitatii;

Eliminarea din setul de date de evaluare, a datelor care pot conduce la erori majore si distoriuni de apreciere (ex. publicatiile realizate de grupuri de mii sau sute de autori si rezultatele de evaluare asociate acestora).

– Propunerea Agentiei Romane pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) cu privire la metodologia de evaluare a scolilor doctorale si a studiilor doctorale si s-a propus modificarea si restructurarea seturilor de standarde, indicatori si criterii in acord cu considerarea studiilor doctorale in mod distinct fata de licenta si masterat. in contextul aprobarii de catre Senatul Romaniei a Proiectului de lege privind aprobarea OUG nr. 96/2016, aspectele legate de modalitatea de evaluare a scolilor doctorale vor suferi din nou modificari de abordare, prelungindu-se astfel blocajul si confuzia in acest domeniu. ARUT isi exprima ingrijoarea pentru tergiversarea finalizarii acestor reglementari si isi arata disponibilitatea de a participa la elaborarea documentelor privind evaluarea studiilor doctorale.

– Analiza conditiilor in care se desfasoara activitatea de cercetare stiintifica in universitati, a impactului acesteia pe plan international si national si a importantei ei majore in progresul tehnic si economic al societatii romanesti in ansamblul ei. Universitatile membre ale Aliantei isi exprima convingerea ca propunerile enuntate de Ministrul Cercetarii si Inovarii (alocarea de fonduri, prin programe nucleu la nivel institutional, pentru dezvoltarea si consolidarea capacitatii de cercetare a universitatilor si a contributiei cercetarii academice la derularea cu rezultatele scontate programelor strategice nationale de cercetare-dezvoltare-inovare; directionarea, de toate companiile publice si private, a unui procent de 1% din impozite, destinat sustinerii activitatilor de cercetare; eliminarea impozitului pe activitatile de cercetare) vor fi reglementate legislativ astfel incit sa poata deveni operationale si sa produca efectele scontate in perioada imediat urmatoare.

– ARUT solicita ca in metodologia CNFIS (Consiliul National pentru Finantarea Invatamantului Superior) de alocare a fondurilor bugetare pentru finantarea suplimentara a institutiilor de invatamant superior de stat din Romania pe baza criteriilor si standardelor de calitate (C2.3 Performanta activitatii stiintifice / creatiei artistice) sa se ia in considerare in afara revistelor cotate in zona rosie si galbena si cele publicate in revistele sau conferintele indexate ISI.

– Au fost adoptatate o serie de masuri organizatorice privind o mai buna functionare a Aliantei, cum ar fi: constituirea unor Comisii de lucru, lansarea unor programe comune in domeniul educatiei, cercetarii, promovarii stiintelor ingineresti, consolidarea spiritului inovativ si antreprenorial etc.

„Am gazduit o intalnire providentiala pentru invatamantul tehnic romanesc in cadrul modificarilor legislative anuntate! Alianta noastra isi doreste sa fie o voce puternica pentru dezvoltarea zonei educationale a ingineriei. Romania are nevoie, la acest moment, de 150.000 de ingineri! Ne dorim sa fim un pol puternic al sistemului academic politehnist”, a spus prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval, rectorul TUIASI.

In cadrul lucratilor desfasurate la Iasi s-au desprins o serie de concluzii si recomandari:
1. Masuri pentru o clasificare obiectiva si transparenta a universitatilor .
2. Modificarea si restructurarea seturilor de standarde, indicatori si criterii in acord cu considerarea studiilor doctorale in mod distinct fata de licenta si masterat (in contextul aprobarii de catre Senatul Romaniei a Proiectului de lege privind aprobarea OUG nr. 96/2016, aspectele legate de modalitatea de evaluare a scolilor doctorale vor suferi din nou modificari de abordare, prelungindu-se astfel blocajul si confuzia in acest domeniu. ARUT isi exprima ingrijoarea pentru tergiversarea finalizarii acestor reglementari si isi arata disponibilitatea de a participa la elaborarea documentelor privind evaluarea studiilor doctorale.)
3. Analiza conditiilor in care se desfasoara activitatea de cercetare stiintifica in universitati, a impactului acesteia pe plan international si national si a importantei ei majore in progresul tehnic si economic al societatii romanesti in ansamblul ei.

„S-a reiterat, si la aceasta reuniune, importanta care trebuie acordata invatamantului tehnic superior din Romania, precum si solicitarea adresata Ministerului Educatiei Nationale si Guvernului Romaniei privind necesitatea abordarii politicilor actuale in domeniul invatamantului superior in deplin acord cu obiectivele asumate in „Strategia Nationala pentru invatamantul Tertiar Romanesc 2015 – 2020“. Corelarea ofertei actuale a invatamantului tertiar cu nevoile pietei muncii, formarea fortei de munca inalt specializate si calificate sunt conditii esentiale pentru dezvoltarea si cresterea competitivitatii economiei romanesti”, a mentionat prof.univ.dr.ing. Viorel Aurel SERBAN, rectorul UPT.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Clasificarea lui peste imputit cand sunt facuti profesori universitari aflati pe lista celor de la Plagiate. ro Cu dovezi fara tagada. Fata in fata operele „maestrilor” Succesuri!