Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Timis a virat 40 de milioane de lei catre toate spitalele din Timisoara si din judet, banii fiind repartizati in principal pentru plata salariilor pentru lunile noiembrie si decembrie. Din aceasta suma s-au virat si bani pentru laboratoarele de analize medicale, serviciile de ambulanta, medicii de familie si pentru ambulatoriu.
„In urma rectificarii bugetare, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate a primit pentru plata salariilor din lunile noiembrie si decembrie la spitale si pentru furnizorii de servicii medicale cu care se afla in relatie contractuala suma de 40 de milioane de lei. Pentru unitatile sanitare cu paturi din judet, s-a alocat cea mai mare suma, de 37,1 milioane, pentru serviciile judeţene de ambulanta s-a primit suma de 594.000 lei, pentru laboratoarele de analize medicale s-a primit 939.000 lei. De rectificare bugetara va beneficia si ambulatoriul de specialitate clinic, pentru care s-a alocat suma de 856.000 lei. Pentru medicii de familie, s-au alocat 383.000 lei, iar pentru furnizorii de dispozitive medicale s-a primit suma de 200.000 lei„, a transmis Mariana Mocioalca, purtatorul de cuvant al CJAS Timis.
Catre Spitalul Judetean din Timisoara a fost virata cea mai mare suma, 10,3 milioane lei. Spitalul Municipal din Timisoara a primit 7,4 milioane lei, iar Spitalul de Copii „Louis Turcanu” – 5,8 milioane. Institutul de Cardiologie de la Padurea Verde a primit 2,5 milioane lei, Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes” – 2 milioane lei, iar Clinica de Obstetrica-Ginecologie „Dumitru Popescu” – 2,05 milioane lei. In judet, la Spitalul Municipal din Lugoj s-au virat 1,8 milioane lei, la Jebel si Gataia – cate un milion lei, Sannicolau Mare – 950.000 lei, Jimbolia – 900.000 lei, Faget – 734.800 lei, Deta – 320.000 lei. Catre Centrul de Sanatate Buzias se vor vira 250.000 de lei, iar catre Centrul „Cristian Serban” alti 270.000 lei. Cea mai mica suma merge catre Centrul de Sanatate Ciacova, 65.200 lei.
Cel mai mare spital din vestul tarii are insa o situatie dificila si exista pericolul ca, pe viitor, trierea pacientilor sa fie mai drastica, pentru a se putea asigura tratamentele medicale de urgenta. „Situatia este mai dificila acum. Am acoperit salariile si cazurile care s-au prezentat la spital. Este posibil in viitor, daca din punct de vedere financiar nu ne mai permite bugetul, sa fim nevoiti sa internam numai urgentele, iar cazurile cronice sa fie reprogramate”, a precizat Liana Dacilescu, purtatorul de cuvant al spitalului. Si acum fiecare caz este analizat de seful de sectie si de medicul curant si, daca se decide ca este o urgenta, pacientul este internat.
La Spitalul Municipal din Timisoara, banii care vor fi primiti sunt de ajuns pentru salarii, dar si pentru plata furnizorilor. „Banii pe care ii va vira Casa de Asigurari ajung pentru plata salariilor si a arieratelor, este vorba de facturi la termen catre furnizori„, a precizat Ramona Gadea, purtatorul de cuvant al Municipalului.