Rectorul Universitatii de Medicina din Timisoara, Octavian Cretu: Strategia trebuie schimbata, altfel ne cad spitalele. Ce spune despre Maternitatea Odobescu

TIMISOARA. Semnal de alarma tras de rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Timisoara. Profesorul Octavian Cretu crede ca trebuie ragandita strategia de lupta cu coronavirusul.

CITESTE SI: Un medic, 8 asistente si cel putin o proaspata mamica, infectati cu coronavirus la Maternitatea Odobescu din Timisoara. Sunt asteptate noi rezultate  

Din pacate, cu actuala strategie dupa cum vedeti cad spitalele, deci ultima reduta care ar trebui sa ramana in picioare se darama, plus apare neincrederea in randul cadrelor medicale si ati vazut ca sunt multi care deja refuza sa mai lucreze. Mi se pare anormal ca un caz simplu Covid sa ajunga intr-o unitate de primire urgente si sa infecteze un spital intreg, si cadre medicale si pacienti, pentru ca in Romania nu sunt numai pacienti Covid. De exemplu, la noi la Spitalul Municipal din Timisoara sunt pacienti care sunt internati la hematologie, cu leucemii, cu limfoame, care daca sunt infectati avand o imunitate scazauta va dati seama ce se va intampla acolo. De asemenea oncologiile sunt tot la Spitalul Municipal, iar infectarea acelor pacienti ar fi o drama. Eu cred ca ar trebui sa trecem la etapa urmatoare in care cazurile infectate cu virus SARS-COV 2, cazurile simple, asimptomatice sa fie tratate de catre medicul de familie, astfel fiind un suport pentru spitale, unde vin doar cazurile care sunt mai grave si care necesita oxigeno-terapie, respectiv ventilatie, cazuri care sunt diagnosticate si preluate ca atare. In caz contrar, sistemul spitalicesc se va prabusi intr-un viitor foarte scurt si nu cred ca e bine sa se intample asta‘, spune rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Timisoara.

Octavian Cretu a facut referire si la cazul Maternitatii Odobescu, aflata in subordinea Spitalului Municipal, inchisa, dezinfectata si redeschisa, dupa ce mai multi angajati au fost confirmati cu coronavirus.

In Timisoara, la clinica de obstetrica-ginecologie de pe Odobescu, unde 5 cadre s-au infectat, ulterior si altii, care a trebuit carantinata, echipa noastra a lucrat 24 de ore. Nu am dormit pana nu au diagnosticat intreg personalul, respectiv si pacientii, mame si copii. Va dati seama ca ajungem in situatia sa infectam mame si copii cu strategia actuala, pe langa cadrele medicale, care vedeti, deja au depasit un numar impresionant de imbolnaviri„, a adaugat rectorul Universitatii de Medicina din Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Are dreptate,la Victor Babes tot cu o simpla pastila ia vindecat pe pacienti in 2 zile,pt ce scandalul asta,aa n au ajuns banii de la Bruxelles inca,dupa ce ajung vor declara ca scad pacientii infectati

  2. Se pare ca cei care administreaza spatii comerciale se adapteaza si implementeaza masurile necesare mai repede decat (unele) spitale.

  3. 100% adevarat!
    Sistemul asta de tinere in carantina a tuturor celor veniti din strainatate in locuri comune, de tinere a bolnavilor asimptomatici sau cu simptome usoare, gen raceala, in spitale este falimentar. Poate ai un singur purtator venit din alta tara infectat, poate e chiar asimptomatic, dar ai imbolnavit 30-50 in carantina, prin hoteluri sau internate dedicate carantinei. La fel la spitale, ai unul care a fost in contact cu altul, care a avut, dar el este ca sanatos. Il tii acolo doua saptamani si ai „rezolvat” cu Corona jumatate din personalul medical si cateva zeci de alti pacienti.
    Are dreptate dl. prof., trebuie tinuti in spitale cei care au nevoie de ingrijire: intubati, cu alte probleme, nu toti cei testati pozitiv.

  4. Domnul Rector Cretu este un propagandist medical care stie sa dea lectii teoretice fara valoare.
    Se pricepe la infectioase ca un student restantier. E o lipsa de bun simt sa dai sfaturi unor oameni care conduc bine o criza complexa medicala care te-a derananjat 2 zile. Oameni ca dumneata care se considera manageri au condus Spitalul din Suceava si au reusit sa isi adjudece 1/3 din cazuri pe tara si sa scoata din functiune un spital modern. Ce faci dumneata e imoral si este o popularitate ieftina. Daca aveai idei ai fi putut sa le prezinti in comunitatea medicala. Ce merite ai sa-ti permiti sa dai sfaturi? Ai procurat ceva echipamente sau medicamente din functia care o ocupi? Ai fost prin spitale ca sa incurajeji tinerii medici si sa-i mobilizezi. Te complaci sa stai in birou si sa arunci „pastile ieftine”

    • „Profesor” nici nu stiu cine e individul asta,e vorba de ceea ce a declarat,nu poti baga in carantina toata populatia ca vezi doamne sunt suspecti de acest virus,exemplu prim ministrul britanic e confirmat pozitiv si de 7 zile e tratat acasa si nu la spital

  5. Astăzi eram programat pentru oră 19 la RMN la spitalul municipal. Dimineață am mers să-mi recolteze sânge pentru analize, urmând că după-masă să merg să-mi monteze un fluturas pentru substanța de contrast. Surpriză! ” Nu vă recoltam pentru că astăzi nu avem curent și nu se execută RMN-uri” Bine’nteles povesti de adormit copii. Cine îi crede, dar asta e. Trăim în România. PS. Voi fi reprogramat. Probabil peste încă o lună. Asta in condițiile in care voi mai trăi. Multă sănătate personalului medical.