TIMISOARA. La jumatatea saptamanii trecute au aparut pe piata manualele de geografie de clasa a sasea, care sunt pline de erori de tot rasul.
CITESTE SI: Greseli fara numar in noile manuale de geografie. Ce tampenii vor invata elevii din aceasta toamna
Orase mutate pe harta Romaniei sau insule mutate pe harta lumii, nume de tari scrise gresit si mari pozitionate in alte parti ale lumii decat cele in care se afla. Sunt doar cateva dintre erorile din manualele de geografie dupa care vor trebui sa invete elevii din clasa a VI-a din aceasta toamna. Erorile aparute in manuale au starnit rasul internautilor inca de saptamana trecuta.
Deputatul Marilen Pirtea, cel care este si rector al Universitatii de Vest din Timisoara spune ca vina pentru aceste erori apartine responsabililor din minister, dar si Editurii Didactice si Pedagogice, singura agreata de Ministerul Educatiei pentru tiparirea manualelor.
„Sute de mii de manuale de Geografie de clasa a VI-a contin greseli de continut sau de forma. Iata care este nivelul erorilor de care se fac responsabili functionarii din MEN angrenati in spirala haotica a tiparirii tuturor manualelor la o singura editura, unica, cu statut de monopol, Editura Didactica si Pedagogica, agreata in acest an de minister. Acesti responsabili ministeriali ar trebui sa inteleaga faptul ca erorile din manuale nu sunt doar simple greseli izolate, peste care se poate trece cu vederea, ci contribuie din plin la decredibilizarea sistemului public de educatie. Ca reactie la indignarea publica fata de greselile din acest manual, Editura Didactica si Pedagogica plaseaza vina exclusiv asupra autorilor manualului de Geografie si asupra evaluatorului stiintific. Nu se face insa nicio trimitere la responsabilitatea globala a editurii in astfel de cazuri regretabile si nici nu se precizeaza modul in care se pot corecta efectele generate in procesul didactic prin aceste informatii gresite din manuale”, afirma deputatul Marilen Pirtea.
Deputatul PNL spune insa ca o mare parte a responsabilitatii pentru erorile din manuale revine Ministerului Educatiei.
„In Ministerul Educatiei functioneaza un departament specializat ce este abilitat cu supervizarea editarii manualelor din preuniversitar. Acest departament, Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE), proiecteaza si coordoneaza sistemul national de evaluare si examinare a elevilor din invatamantul preuniversitar si coordoneaza procesul de evaluare a manualelor scolare. Aici se afla, prin urmare, functionarii responsabili pentru erorile nejustificate din manuale. Acești responsabili sunt obligati, macar acum, sa prezinte public un set de masuri procedurale si de asigurare a calitatii evaluarii manualelor propuse pentru tiparire si difuzare oficiala in reteaua scolara… Greselile nu se iarta, se asuma si se repara! Avem intotdeauna obligatia de a adopta cele mai eficiente proceduri pentru ca sa fie filtrate complet eventualele erori din continutul manualelor si sa fie evitate astfel situatiile nedorite in care manualele oficiale se tiparesc cu greseli flagrante”, spune deputatul Marilen Pirtea.
Dupa ce saptamana trecuta manualul de geografie de clasa a VI-a a aparut pe piata cu o multime de greseli, luni, Ministerul Educatiei a anuntat ca va cere Editurii Didactice si Pedagogice retiparirea tuturor manualelor, iar editura va fi cea care va suporta costurile.
Pareri
Pentru astfel de „greseli grosolane” autorii ar trebui „scosi de pe lista de autori posibili (pentru urmatorii 25 de ani), retrogradati la „studenti anul III” si apoi sa o ia „de la capat” cu avansarile.
Cat despre „functionarii responsabili pentru erorile nejustificate din manuale” , ei mai sunt „in functie”? Desi nu stiu cu ce au gresit; poate sunt de alta profesie (de exemplu ciobani, vacari, … ), sau rude sau … membri fideli ai … sau … .
Si atunci, manualele alternative vor fi alternative la ce? La prosti?