Rectorul UPT si ministrul Educatiei au semnat contractul de finantare pentru Consortiul Regional pentru Invatamant Dual Vest Timisoara

TIMISOARA. Biblioteca Universității Politehnica Timișora a găzduit luni, 9 octombrie 2023, ceremonia de semnare a contractului de finanțare pentru Consorțiul Regional pentru Învățământ Dual Vest Timișoara de către ministrul Educației, Ligia Deca, și rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, UPT fiind liderul proiectului de realizare a unui campus de peste 20 de milioane de euro, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), eveniment la care au fost prezenți reprezentanții partenerilor de proiect.

Finanțarea a fost accesată de Consorțiul Regional pentru Învățământ Dual Vest Timișoara, constituit special în acest scop și format din 31 de parteneri – Universitatea Politehnica Timișoara (lider de proiect), Primăria Timișoara, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Științele Vieții Regele Mihai I Timișoara, Inspectoratul Școlar, șapte licee, 16 companii și trei asociații ale mediului de afaceri.

Mă bucur că putem semna astăzi contractul de finanțare pentru Consorțiul Regional pentru Învățământ Dual Vest Timișoara, având ca lider de proiect Universitatea Politehnica Timișoara, având ca sprijin întreaga Alianță Timișoara Universitară. Mă bucur și pentru prezența colegilor care reprezintă învățământul preuniversitar, cât și a reprezentanților companiilor, angajatori care fac parte din acest consorțiu ce are ca scop apropierea mediului educațional de nevoile pieței muncii. E un parteneriat model din punct de vedere al coagulării tuturor forțelor care pot să facă din ruta duală completă un punct de atracție al învățământului românesc. Ruta duală completă reprezintă una dintre reformele principale ale noului pachet legislativ România Educată, în ideea recredibilizării formării pentru meserii, de oferire a unui orizont profesional cât mai înalt celor care aleg ruta de formare tehnologică duală”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca.

Rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a completat: „Am așteptat cu nerăbdare acest moment pentru care a fost depusă o muncă foarte elaborată. Aș vrea să mulțumesc colegilor din universitățile partenere, Inspectoratului Școlar al Județului Timiș, Primăriei Timișoara, care a pus terenul la dispoziție și a răspuns foarte prompt solicitărilor noastre și s-au implicat active în derularea proiectului, și, nu în ultimul rând, celor 16 firme partenere pentru tot efortul depus în acest proces. E un moment important noi, fiindcă setează învățământul dual în România, iar Universitatea Politehnica Timișoara este lider în acest proiect, fiind partener și într-un alt proiect simular, la Arad, tocmai pentru expertiza pe care o avem în acest domeniu. Putem acum realiza o rută curriculară completă, până la nivel de doctorat inclusiv”.

Campusul de educație duală va concentra, într-un spațiu care urmează să fie construit pe strada Orion, în Calea Buziașului, pe un teren de circa 30.000 de mp aparținând Primăriei, energia mediului academic și economic local și regional și elevii interesați să învețe o meserie. Scopul campusului este de a apropia oferta forței de muncă calificată de nevoile reale de pe piața forței de muncă. Formarea elevilor va fi realizată cu ajutorul firmelor.

Pe lângă construcția campusului, proiectul mai prevede dotarea atelierelor digitale din cadrul învățământului dual, plata burselor pentru elevi și studenți, precum și măsuri conexe de creștere a calității și vizibilității învățământului dual.

Din punct de vedere al funcțiunilor Campusul regional profesional integrat acoperă următoarele categorii:

  • 6 clustere ( grupuri) spații educaționale pre-universitare fiecare cu cate 5 săli de clasa, laboratoare , spațiu pentru profesori, spațiu de recreere, sala comuna, grup sanitar, circulații;

  • 6 clustere ( grupuri) spații educaționale universitare fiecare cu cate 3 săli de curs, laboratoare , spațiu pentru profesori, spațiu de recreere, sala comuna, grup sanitar, circulații;

  • Ateliere practica specializata: electronica, mecanica, electrica, robotica, telecomunicații, industria apei, Horeca

  • Spatii cazare: 60 camere de locuit, grupuri sanitare, spălătorie/ uscătorie, chicinete, spațiu de co-working, holuri circulații;

  • Zona campus management – recepție, birouri, sala de lucru;

  • Zona biblioteca – cu săli de studiu in grup si individual, spatii calculatoare;

  • Sala de sport si anexe si vestiare;

  • Zona cantina si cafenea cu bucătărie si spatii de servire masa;

  • Zona de Aula/ Auditorium.

Întregul campus va respecta standardul NZEB – 20% – Nearly Zero Energy Buildings minus 20%, cu o producție de energie regenerabilă de minim 30% din consumul de energie primară.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Mi se pare mie sau in poza apare si Ruben Latcau, celebrul repetent? Sau pentru el se infiinteaza profesionalele astea ca sa invete si repetentul o meserie pentru cand nu va mai fi viceprimar.