Recunoastere pentru Teatrul National din Timisoara. Spectacol pe scena unuia dintre cele mai prestigioase festivaluri internationale din Europa

TIMISOARA. Momente de mare bucurie la Teatrul National din Timisoara. TNT prezinta in 30 septembrie spectacolul Rambuku, in cadrul Festivalului International de Teatru MESS Sarajevo, la invitatia directorului artistic al acestui prestigios festival, regizorul italian Giorgio Ursini.

Festivalul International de Teatru MESS gazduieste in fiecare an, in capitala si in marile orase ale Bosniei si Herzegovinei, cele mai importante spectacole si personalitati ale teatrului european.

Invitatia adresata Teatrului National din Timisoara de a participa la cea de-a 58-a editie a MESS Festival cu Rambuku duce mai departe fireasca recunoastere a unui spectacol relevant pentru teatrul romanesc, statut confirmat de conferirea premiului „Cel mai bun spectacol al anului 2017”, in cadrul Galei UNITER.

Rambuku este un spectacol absolut special. Jon Fosse propune un teatru concentrat pe spatiul cuprins intre gand si cuvant. Regizorul Mihai Maniutiu da o forma aparte universului dramaturgului norvegian: plasat la intersectia dintre cuvant si tacere, dintre miscare si nemiscare, dintre spatiu si timp, dintre istorie si simbol, spectacolul reafirma faptul ca iubirea da nastere sperantei, oricat de imposibila ar parea salvarea. Mai mult decat atat, spectacolul defineste omul intr-un mod fascinant, ca punct de convergenta al tuturor universurilor posibile.

Spectacolul – un emotionant poem teatral – reprezinta, totodata, o provocare actoriceasca deosebita: Claudia Ieremia si Ion Rizea fac performanta in reflectarea fidela a viziunii lui Mihai Maniutiu, in propunerea ambitioasa a acestuia de a da forma fizica si de a verbaliza cele mai profunde emotii, senzatii, sentimente, ba chiar si spatii. De asemenea, Andrea Gavriliu, in dubla ipostaza de coregraf si interpret, traduce in gest si in miscare o intreaga lume, perceptibila dincolo de cuvinte. Alaturi de acestia, trebuie mentionat rolul meritoriu al tinerilor actori Ada Dumitru, Adrian Loghin, Alexandru Ioan Pantea, Ana Negrescu, Andreea Giurgiu, Ciprian Valea, Eugen Curelici, Eva Maria Danciu, Ioana Repciuc, Ionut Iova, Mario Valdelvira Garcia, Raul Lazarescu, Roxana Fanata, Sebastian Valcea, stefania Misaila si Vlad Ciresan.

In scenariul semnat de Anca Maniutiu, spectacolul ofera scenografului Adrian Damian ocazia sa construiasca un univers vizual fascinant, obsedant, repetitiv, dezvoltat intr-o arhitectura bizara, imposibila, suprarealista care isi schimba mereu geometria si in care fiinta trebuie sa lupte pentru a nu-si pierde identitatea. Acestui spatiu al non-culorii i se alatura, consonant, costumele semnate de Luiza Enescu si light-designul creat de Lucian Moga. Nu in ultimul rand, Mihai Dobre, cunoscut publicului ca fondator al trupei Suie Paparude, creeaza un spatiu sonor subsumat sacralitatii, atotcuprinzator, purtator de sens.

Foto: Adrian Piclisan / TNTm

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.