TIMISOARA. Modificarea Legii Educatiei, proaspat votata in Senat, care prevede reducerea numarului de elevi la clasa (17 intr-o grupa de gradinita, 22 intr-o clasa primara si 26 la gimnaziu ori liceu) este salutata de dascali, insa aproape imposibil de pus in practica. Cel putin la Timisoara, in acest moment. O spune seful Inspectoratului Scolar Timis, Aura Danielescu, in INTERVIURILE TIMISOAREI, singura emisiune interactiva LIVE pe Facebook din Timisoara, realizata de opiniatimisoarei.ro si Orasul Timisoara din studiourile televiziunii regionale SUD VEST TV.
De ce e irealizabila aceasta prevedere? Simplu. Nu sunt indeajuns de multe spatii pentru invatamant in Timisoara.
„Aceasta lege, care a trecut de Senat si e acum spre promulgare la presedintie, contine multe modificari cu foarte multe lucruri bune, dar eu cred ca sunt nerealizabile multe. Este frumos sa lucram cu 22 de copii la clasa, chiar si suplimentat cu 2, iar parintii vor intelege ca nu se va mai putea supraaglomerarea, pentru ca au fost si clase cu peste 30 de elevi. Insa ne-ar creste numarul de norme de cadre didactice, deficitul s-ar dubla, probabil. Ca sa ajungem la gradinite, de la 30 in grupe prescolare… ar insemna ca la fiecare a doua grupa sa mai avem inca una in plus. Nu suntem pregatiti, nu avem spatii. Primaria ne-a luat de curand, prin Consiliul Local, si spatiul de la Liceul Agricol, pe care l-am obtinut de la guvern. Iar constructii noi nu sunt in Timisoara. Orasul e inchis din acest punct de vedere, are probleme mari pe parte de infrastructura pentru educatie. Deci legea nu e fezabila. Este bine ca s-a intamplat, dar nu o vad realizabila. Daca o promulga, Guvernul ar trebui sa gaseasca solutii sa o puna in aplicare. Dar ma astept sa fie prorogata, pe termene, de la un an la altul. Nu m-ar surprinde si, daca presedintele o considera benefica, ea sa fie tot amanata pana in 2030. Ne pune doar in situatia de a visa frumos, dar nu inseamna ca ne duce unde trebuie„, a explicat Aura Danielescu, seful Inspectoratului Scolar Timis.
Aura Danielescu, inspectorul sef al ISJ Timis, a fost invitatul emisiunii INTERVIURILE TIMISOAREI de joi seara, singura emisiune interactiva transmisa LIVE pe Facebook si pe TV, realizata de Orasul Timisoara si opiniatimisoarei.ro.
https://www.facebook.com/247timisoara/videos/203196714213899/
INTERVIURILE TIMISOAREI poate fi vizionata pe pagina de Facebook Orasul Timisoara, pe site-ul opiniatimisoarei.ro si pe canalul televiziunii regionale SUD VEST TV in fiecare joi seara de la orele 20.00.
Pareri
Aicia are dreptate inspectorul scolar general ! Cate scoli , gradinite a cosntruit Robu sau Ciuhandu de la revolutie incoace ? El si gasca lui doar au pus mana pe spatiile unitatilor de invatamant si imediat au inceput sa fie scoase la mezat dupa ce au inchis, comasat scoli si gradinite . In buricul orasului este o gradinita in extindere de 13 ani si nu sunt capabili sa o termine pe asta dar mai sa construiasca ceva de la 0 . Nu mai punem ca la grupe asa de mici cu acels imbecil cost standard per elev/prescolar nu ar fi bani nici sa plateasca profesorii, educatoarele de la calse dar mai de utilitati si personal auxiliar .
Doar legile proaste date de PSD se puteau implementa de „umbra lu dancila”, astea bune nu, atunci educatoarea sefa sa lase pe altcineva, poate un profesor care este capabil.
Gogutu cum implemetezo legea asta ? Ai spatii sunt scoli si gradinite construite ? Legea educatiei prevede din 2008 ca numarul de prescolari la grupa sa nu fie mai mare de 20 . Leege facuta de maretul Funebru tot el a introdus si standardul cost / elev de parca scoala produce piulite sa avem cost standard de productie…….
scoala produce humanresources si workforce. deci trebe cost/bucata.
Scolile care au fost matrasite aveau spatiile de care ne vaitam ? (lic. agricol ; lic. Ion Mincu ; lic. C.F.R. ;sc. gen 9 si toate gradinitele care aveau marile intreprinderi in spate ) unde s-au evaporat ?
1. majoritatea „scolilor noi” sunt din epoca de aur „greaua mostenire” sau – unele – chiar dinainte de primul razboi mondial; nu mai vorbesc de cele de la „tara” (pe oriunde o mai fi)
2. pentru scoli noi … STEP BY STEP dupa 2030 indiferent cine va guverna (pentru REPARAREA a 23 km Autostrada Soarelui – in ambele sensuri – este vorba de 2 ani (stire de azi dimineata);
3. Reducerea numarului de elevi/clasa: numai dupa reducerea natalitatii (un alt capitul de carte (umor negru) pentru Romania viitoare)