Referendum crucial in Spania pentru independenta Cataloniei

Aproape 5,5 milioane de alegatori sunt chemati astazi la urne pentru a se pronunta asupra independentei Cataloniei, intr-un scrutin marcat de numeroase controverse, pe care Madridul l-a declarat ilegal.

Cea mai bogata regiune a Spaniei, Catalonia are propria limba si cultura, iar multi dintre catalani nici nu se considera spanioli.

Miscarea separatista a luat insa avant din 2010, pe fondul crizei economice si a restrangerii statutului de autonomie al regiunii.

Desi adeptii independentei au fost cei mai vizibili in ultimele saptamani, sondajele arata ca cei mai multi dintre locuitorii Cataloniei NU doresc desprinderea de Spania.

In localitati intregi, drapelul spaniol e rareori vazut, in timp ce steagul Cataloniei e peste tot, pe strazile patrulate de politia catalana si printre afise in limba catalana.

“Nu ma simt spaniola, fiindca nici macar traditiile Spaniei nu sunt alte noastre. Am fost intotdeauna catalani. Avem un mod foarte diferit de a gandi. Avem traditii foarte diferite”, spune o localnica.

In pofida secolelor de dominatie spaniola, Catalonia a reusit sa-si pastreze limba si cultura. Generalul Franco a incercat sa o supuna cu totul Spaniei, dar dupa reinstaurarea democratiei, regiunea si-a recapatat un anume grad de autonomie, sporita prin negociere in 2006. Patru ani mai tarziu insa, Curtea Suprema de la Madrid anula partial acest statut.

Ce i-a deranjat cel mai mult pe catalani a fost eliminarea recunoasterii ca natiune distincta si pierderea unor libertati fiscale. in paralel, criza economica a accentuat resentimentele. Desi produc o cincime din PIB-ul Spaniei, catalanii considera ca primesc prea putin inapoi si sustin regiunile mai sarace ale tarii.

Dar nu toti catalanii vor independenta. 70% vor sa se poata exprima prin referendum pe aceasta tema, dar in privinta independentei taberele sunt aproape egale.

 

Sondajele au aratat, de asemenea, ca numarul celor care vor sa ramana intre granitele Spaniei a crescut odata cu relansarea economiei. Potrivit unui sondaj realizat de Guvernul spaniol in iunie 2017, 41% dintre catalani ar fi in favoarea independentei, fata de 50% care i se opun.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ca şi la ăia cu Brexitul, demagogilor catalani li se fâlfîie că investitorii serioşi nu-şi vor mai risca acolo capitalul vreo 20 de ani. Chiar în postromânism, bine ar fi ca PSD-ALDE să aibă luciditatea minimă necesară să legifereze de să se aplice pentru separatism nişte amenzi cum a luat Rareş Bogdan adineauri pentru contrariul.

  2. Monarhiile pierd mai greu teritorii. Ca şi la ăia cu Brexitul, demagogilor catalani li se fâlfîie că investitorii serioşi nu-şi vor mai risca acolo capitalul vreo 20 de ani. Chiar în postromânism, bine ar fi ca PSD-ALDE să aibă luciditatea minimă necesară să legifereze de să se aplice pentru separatism nişte amenzi cum a luat Rareş Bogdan adineauri pentru contrariul.