Regele Mihai I a anuntat ca, incepand cu data de 10 mai 2011, toate legaturile dinastice dintre Casa Regala a Romaniei si Casa Princiara de Hohenzollern iau sfarsit, se arata intr-un material transmis de Palatul Elisabeta. „Incepand cu 10 mai 2011, Casa Regala a Romaniei nu va mai purta numele de „Hohenzollern-Sigmaringen” si va fi cunoscuta de acum inainte numai sub numele de „Casa Regala a Romaniei”,” se arata in documentul semnat de Regele Mihai I.
Astfel, niciun membru al familiei regale a Romaniei nu va mai purta si nu va mai folosi vreun titlu conferit de orice Sef al Casei Princiare de Hohenzollern.
Decizia au fost luata „in conformitate cu dorintele regretatului nostru bunic, Majestatea Sa Regele Ferdinand de a conferi un caracter national si independent Dinastiei si Casei Noastre Regale” si „urmand datoria mea fata de istorie si fata de urmasii si succesorii mei”, precizeaza Regele Mihai.
Redam mai jos textul documentului:
„Luand in considerare decizia iubitului Nostru bunic, Regele Ferdinand I, de a conferi un caracter national si independent Dinastiei si Casei Noastre Regale, si urmand datoria mea data de istorie si fata de urmasii si succesorii mei (…), actionand in conformitate cu vointa mea libera, fac cunoscut:
Art. 1 Ruperea tuturor legaturilor istorice si dinastice cu Casa de Hohenzollern
(1) La data de 10 mai 2011 toate legaturile dinastice dintre Casa Regala a Romaniei si Casa princiara de Hohenzollern iau sfarsit.
(2) In conformitate cu dorintele regretatului nostru bunic, Majestatea Sa Regele Ferdinand I, si cu decizia Sa din anul 1921, Familia Regala a Romaniei si membrii sai au purtat si poarta numele de „al Romaniei”. Dar incepand cu 10 mai 2011, Casa Regala a Romaniei nu va mai purta numele de „Hohenzollern-Sigmaringen”, si nu va mai fi cunoscuta de la aceasta data sub numele de „Casa de Hohenzollern-Singmaringen”. Casa Regala romana va fi cunoscuta de acum inainte numai sub numele de „Casa Regala a Romaniei”.
Art. 2 Renuntarea la titlurile conferite de Capii Familiei Princiare de Hohenzollern
(1) Incepand cu data de 10 mai 2011, niciun membru al Familiei Regale a Romaniei nu va mai purta si nu va mai avea dreptul sa poarte, sau sa foloseasca, vreun titlu conferit (ereditar sau ad personam) de orice Sef al Casei Princiare de Hohenzollern.
(2) Capul Casei Regale a Romaniei ramane singura autoritate pentru aprobarea sau acceptarea oricarui titlu sau distinctie.
Art 3. Amendarea Normelor Fundamentale ale Familiei Regale a Romaniei
(1) Normele Fundamentale ale Familiei Regale a Romaniei se amendeaza prin excluderea particulelor „de Hohenzollern”, „de Hohenzollern-Sigmaringen” si „de Hohenzollern-Veringen”, in masura in care se refera la oricare dintre membrii Casei Regale a Romaniei.
(2) Normele Fundamentale ale Familiei Regale a Romaniei, amendate, vor fi transmise membrilor Familiei Regale a Romaniei.
Casa de Hohenzollern este o familie dinastica de electori, regi si imparati ai Prusiei, Germaniei si Romaniei. Svabi de origine (din Schwabenland, sudul Germaniei), isi iau numele de la castelul Hohenzollern din vecinatatea orasului Hechingen (la cativa km sud de Tubingen, landul Baden-Wurttemberg).
In Romania, pe 10 mai 1866, dinastia de Hohenzollern este aleasa ca dinastie domnitoare de catre conducerea politica in frunte cu Ion Bratianu.
Regii Romaniei, printi de Hohenzollern: Carol I (principe al Romaniei 1866 – 1881; rege 1881-1914); Ferdinand I al Romaniei (1914 – 1927); Mihai I al Romaniei (1927 – 1930 si 1940 – 1947) si Carol al II-lea al Romaniei (1930 – 1940).
Anuntul a fost facut pe 10 mai, Ziua Monarhiei in Romania. Data este legata de trei evenimente din istoria tarii. In primul rand, pe 10 Mai 1866, Carol I a sosit in Bucuresti, capitala Romaniei, unde a depus juramantul in fata Parlamentului. Tot pe 10 mai, in anul 1877, Carol I proclama independenta Romaniei. De asemenea, pe 10 mai 1881, Carol I a fost incoronat ca Rege al Romaniei.