TIMISOARA. Dupa ce in ultimul an au fost inchise, rand pe rand, chioscurile din intreg orasul, in sfarsit, reprezentantii Primariei Timisoara au intocmit un nou regulament pentru comertul stradal.
Printre principalele reglementari se numara si cele legate de mobilierul stradal pe care comerciantii sunt obligati sa il aiba, in functie de marfa pe care o vand. Acesta va trebui integrat din punct de vedere al aspectului cu zona in care este amplasat.
Spre exemplu, in cazul celor care vor sa vanda flori, fructe sau legume, raftul trebuie sa aiba cel mult 1,4 metri, iar atunci cand e desfacut, suportul nu trebuie sa depaseasca, in deschidere, o suprafata mai mare de un metru. In privinta lungimii, raftul trebuie adaptat in functie de spatiul existent.
„Regulamentul preconizeaza orientarea spre interior a acelor activitati care s-au desfasurat pana acum pe strada, in conditii care nu au asigurat protectia consumatorilor, cu riscuri din punct de vedere a calitatii marfii, din cauza conditiilor meteorologice, cat si a celor care nu au respectat amplasarea mobilierului stradal comercial, din punct de vedere urbanistic. Respectarea regulilor urbanistice de incadrare a mobilierelor stradale comerciale in specificul arhitectural si a celor lehate de amplasarea acestor mobiliere stradale cu caracter comercial doar in zone care permit aceasta, in conformitate cu planurile urbanistice zonale, au constituit preocuparea de schimbare a aspectului acestui tip de comert care se desfasoara in afara spatiilor comerciale. Pe de alta parte, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfasoara activitati de preparare, comercializare si consum a produselor alimentare si/sau a bauturilor, in exterior, trebuie desfasurata de catre comercianti autorizati in conditiile legii„, se arata in referatul care insoteste proiectul de hotarare.
La Timisoara, urmeaza sa fie autorizate comertului stradal activitatile de vanzare a alimentelor, bauturilor si tutunului, a produselor nealimentare, a fructelor, legumelor, florilor si plantelor ori a cartilor.
AICI poate fi consultat noul regulament de comert stradal ce va fi supus aprobarii Consiliului Local.
Pareri
Vreau și eu sa pun 5-10 rulote pe domeniul public de tipul celor care vind hamburger sirbesc sau mezeluri. Cit costa chiria pe luna și unde trebuie sa merg la primărie pentru autorizație. Sper că se poate, ca nu are monopol doar o firma. Nu îmi doresc sa închiriez spațiu la parter cu mii de euro pe lună.
Piesa aia din poza, ce se vrea raft, este inutila. Polita aia lata de sus nu se spijina pe nimic. E facuta de ceva designer fara simt ingineresc. Altfel ideea e buna, implementarea va fi un esec…mark my words!