REGULI stricte pentru biciclisti la Timisoara! Cat timp vor putea fi inchiriate bicicletele din statiile RATT si cat va costa?

TIMISOARA. Cele 300 de biciclete cumparate cu bani europeni de Primaria Timisoara vor fi scoase, din nou, in statiile RATT. De data aceasta vor putea fi si folosite de timisoreni. Autoritatile locale au pus la cale un regulament strict, pentru a evita problemele. Momentan nu au fost prevazute sanctiuni, insa biciclistii care nu respecta regulamentul ar putea ajunge pe… lista neagra.

Vehiculele pe doua roti vor putea fi luate din statii cu ajutorul unui card emis de RATT, gratuit. Atentie insa! Este un alt card decat cel emis de RATT pentru calatoriile cu mijloacele de transport in comun, care se va putea ridica de la majoritatea chioscurilor regiei, in urma completarii unor formulare, sustin autoritatile locale.

Potrivit primarului Nicolae Robu, timisorenii vor putea inchiria biciclete incepand cu 1 iunie! Reprezentantii primariei le transmit biciclistilor ca vehiculele nu sunt pentru recreere, ci pentru… transport.

„De la 1 iunie vom da drumul sistemului in practica, drept urmare, timisorenii vor putea folosi bicicletele incepand cu 1 iunie. Vreau sa fac o precizare, luna iunie va fi luna pilot. Este pentru prima data cand facem asa ceva, nu exclude sa apara situatii neprevazute si implicit anumite disfunctii. De aceea, ii rog pe cetateni, daca vor intalni si lucruri care nu vor merge bine, sa ne sesizeze. Din cele 13 puncte in care RATT distribuie carduri, in 9 din ele se vor distribui cardurile acestui sistem. Vor fi carduri diferite. Un cetatean, odata ce va avea card, evident ca va putea sa-l foloseasca de cate ori va dori pe perioada de valabilitate. Totul este gratuit, nu se plateste absolut nimic. Regulamentul este aprobat (n.r. in Consiliul de administratie al RATT), cetatenii trebuie sa prezinte buletinul, trebuie sa completeze niste formulare, evident ca se noteaza CNP-ul, sa se stie in fiecare moment la cine este fiecare bicicleta si cand a fost imprumutata. Bicicletele vor putea fi folosite gratuit. Noi, treptat, vom incerca sa integram in cardul RATT si dreptul de folosire a bicicletelor”, explica primarul Timisoarei.

Ce spune, mai exact, regulamentul?

Un imprumut este valabil o singura ora, au decis specialistii RATT, cei care au intocmit regulamentul si cei administreaza sistemul de transport public intermodal din Timisoara. Daca dupa o ora, cel care a inchiriat bicicleta va fi tras la raspundere.

„Este prevazut ca un imprumut e valabil timp de o ora. Daca cel care a inchiriat bicicleta nu o preda intr-o ora, se produce alarmarea sistemului informatic si se considera ca persoana in cauza incalca regulamentul. Dupa o ora se face o atentionare ca n-a fost predata. Se incearca identificarea persoanei si se va cere sa o predea, daca refuza sa o predea… nu i se da cardul, pana nu ia la cunostinta regulamentul. Daca cineva nu le preda, se sesizeaza politia. Nu putem lasa sa o duca, sa nu spun in Oltenia, sa spun in Timis. Haideti sa lasam lucrurile sa curga, cand ne vom intalni cu diverse situatii, vom analiza si vom decide ce e mai potrivit pentru acele situatii.
Timp de 5 ani va fi gratuit. Nu trebuie depusa o garantie atunci cand se imprumuta o bicicleta. Daca vom vedea ca cineva incalca regulamentul, vom face o lista neagra si nu va mai putea imprumuta. Sigur ca nimeni nu va fi absurd daca cineva se intampla sa intarzie cateva minute, sa il trateze pe acel cineva ca pe un infractor”, completeaza edilul-sef.

biciclete-inchiriat-statii-ratt-receptie (2)

Potrivit lui Nicolae Robu, „bicicletele vor putea fi folosite si de netimisoreni”.

Functionarii Primariei Timisoara care s-au ocupat de implementarea proiectului atrag insa atentia ca vehiculele pe doua roti nu pot fi folosite pentru… recreere.

„Bicicletele pot fi folosite strict ca mijloc de transport, nu in scopul recrearii, pentru aceasta fiecare isi poate cumpara o bicicleta proprie. Va fi reglementat acest aspect prin regulament, care va fi semnat la momentul in care se face acel card”, explica Andreea Balan, manager de proiect.

Instructiuni de utilizare a sistemului

„1. Se emite un card de utilizator in 9 din cele 13 centre de vanzare bilete RATT
2. Persoana apropie cardul de zona de citire a totemului si introduce PIN
3. Se deplaseaza la poarta din care doreste sa retraga bicicleta si apropie cardul de zona de citire a portii, daca ledul portii este de culoarea verde
4. Retrage bicicleta din rastel
5. Se deplaseaza pe bicicleta la o alta statie
6. Identifica o poarta libera care are ledul portii de culoarea verde
7. Apropie cardul de zona de citire a portii
8. Introduce bicicleta in rastel si verifica blocarea corespunzatoare a acesteia si ca ledul portii este de culoare verde”.

De unde vom putea inchiria biciclete?

Rastelele au fost amenajate in 25 de statii: pe Calea Aradului – intersectia cu str. Felix, la intersectia cu str. Liege, pe Calea Torontalului – la intersectia cu str. Bucovinei, pe Calea Aradului – piata Consiliul Europei, in Piata Marasti – statie la colt cu str. Serg. C-tin Musat si str. Oituz, in Piata Libertatii – statia spre Piata Traian, in Piata I.C. Bratianu – colt cu bulevardul Take Ionescu, pe str. Grozavescu – in spate la Posta Mare de pe bv. Revolutiei 1989, in Piata Alexandru Mocioni – statia de pe bv. Regele Carol I, in Calea Sagului – intersectia cu bv. Liviu Rebreanu, in Calea Sagului – intersectia cu str. Ana Ipatescu, pe str. Cluj – in Piata Leonardo da Vinci, pe Aleea F.C. Ripensia – intersectia cu str. 1 Decembrie, pe bv. Iosif Bulbuca – intersectie cu str. Aries, in Piata Gen. Gh. Domasneanu, in Piata Gen. Virgil Economu – colt intre str. Gheorghe Adam si Calea Dorobantilor, pe Calea Sever Bocu – intersectie cu str. Divizia 9 Cavalerie, pe Calea Sever Bocu – intersectie cu str. Armoniei si Ion Ionescu de la Brad, pe Calea Circumvalatiunii – intersectie cu str. Gheorghe Lazar, pe str. Lt. Ovidiu Balea – intersectie cu str. Grigore Alexandrescu, in Piata 700, pe bv. Regele Ferdinand – intersectie cu bv. 16 Decembrie 1989, intersectie bv. C.D. Loga, in Piata Badea Cartan – intersectie str. Mihail Kogalniceanu cu str. Simin Barnutiu, pe bv. Mihai Viteazu – intersectie cu bv. Victor Babes si pe bv. Gen. Ion Dragalina – intersectie cu bv. Regele Carol I.

Ce piste de biciclete au fost reabilitate in program?

Totodata, au fost modernizati mai multe piste de biciclete, pe o lungime de 23 de kilometri: de pe Calea Sever Bocu, Calea Aradului, bv. Take Ionescu, bv. Vasile Parvan, bv. Victor Babes, str. Cluj, bv. Regele Carol I, bv. Michelangelo, zona stadionului Dan Paltinisanu, bv. Gen. Ion Dragalina, bv. Brancoveanu, bv. Mihai Eminescu, bv. Iosif Bulbuca, Calea Sagului, bv. Mihai Viteazu, str. Gheorghe Lazar, Calea Circumvalatiunii, str. Moise Dobosan, bv. Cetatii, Calea Torontalului, bv. Iuliu Maniu, bv. C.D. Loga, str. Mihai Eminescu.

Primarul Nicolae Robu habar nu are cat de lunga este reteaua de piste de biciclete din Timisoara. „Nu am o situatie clara… nu am un bilant la zi, vom face in curand bilantul la 3 ani de mandat si atunci vom anunta”, spune edilul-sef.

Practic, in cadrul proiectului au fost amenajate 25 de statii de inchiriere, au fost cumparate 300 de biciclete si au fost reabilitati 23 de kilometri de piste de biciclete.

Proiectul “Modernizarea statiilor de transport public intermodal la nivelul polului de crestere Timisoara” dateaza de pe vremea fostei administratii. Valoarea totala a acestuia este de 6,8 milioane de lei, adica putin peste 1,5 milioane de euro.

In cadrul RATT se va forma o echipa de mentenanta care va interveni pentru remedierea oricaror probleme de functionare si care va regla si stocul de biciclete disponibile in statii, rezolvand situatii precum „zero biciclete disponibile” sau „rastel plin”, prin mutarea mijloacelor de transport pe 2 roti intre statii.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Dumnezeule dar ce avansati suntem !!! Iti multumim „Lae” (de la titu bojin ii asta) ca ne aduci aceasta gura de modernitate si noua, prostimea care mai locuieste in orasul asta. Parca suntem in ceva oras SF !!! Trasnport intermodal ! WOW !! Senzational, sper ca aparem si la CNN cu aceasta functiune a orasului ! In curand vom avea un nou sant in oras prin care vor putea trece masini, in curand vom avea si dale in centrul vechi, va dati seama oameni buni !! Vom avea pavaj, in anul 2015 !! Ce realizare ! Sunt sigur ca majoritatea oraselor din UE vor veni sa ia lectii de la noi, oare cum reusim aceste performante ?!

  2. Problemele orasului sunt PARCARI, PASAJE, CENTURA, GARA, AUTOGARA, AEROPORT, PORT, TRAMVAIE, PADUREA VERDE INTRAVILAN, ETC. nu biciclete, ghivece cu palmieri si festivaluri de jazz. Sa fim seriosi !!!

  3. Dacă pe str. Gheorghe Lazar, Calea Circumvalatiunii au fost REABILITATE pistele pentru biciclete,atunci…eu sunt popa de la cucuiata din deal ! Invit primăria la o plimbare pe aceste piste ( Calea Circumvalatiunii ) cu denivelări şi de 2-3 cm ! Despre str. Gheorghe Lazar ( partea dreaptă spre Mehala ) ce să mai zic ? Coboară de pe bicicletă,urcă pe bicicletă…bordurile peste nivelul şoselei…JALE MARE DOMN PRIMAR !!!

  4. O intrebare pentru dom’ primar: daca vreau sa returnez bicicleta si statia este plina, atunci pot sa o duc in Oltenia?