Regulile care trebuie respectate in sectiile de votare, la Timisoara si in judet

Duminica, romanii merg la urne pentru a-i alege pe cei care vor conduce comunele, orasele si judetele in urmatorii 4 ani. Spre deosebire de alte scrutinuri, de aceasta data va trebui sa respectam cu totii un nou set de reguli, in contextul pandemiei de coronavirus.

CITESTE SI: Peste 3 milioane de buletine de vot ajung in sectiile de votare din Timisoara si din judet, pentru alegerile de duminica. A inceput impartirea lor 

Autoritatile au instituit masuri care privesc accesul si fluxul alegatorilor in sediul sectiei de votare, dar si exercitarea propriu-zisa a dreptului de a alege.

Persoanele cu risc mare de imbolnavire pot solicita acces prioritar in localul de vot, iar in cazul in care un alegator prezinta simptome respiratorii evidente sau este febril va fi organizat accesul prioritizat al acestuia la urne.

Accesul alegatorilor in sediul sectiei de votare se va face esalonat spre a evita aglomerarile din interiorul acestuia. Alegatorii sunt obligati sa poarte masca de protectie si sa isi dezinfecteze mainile la intrarea in sediul sectiei de votare si la iesirea din acesta.

In situatia in care se formeaza aglomerari la intrarea in sediile sectiilor de votare, personalul de paza va asigura distantarea de minimum un metru intre persoane. Persoanele care prezinta un risc crescut de a dezvolta o forma grava de COVID-19 (de exemplu varsta de peste 65 de ani, persoane ce se declara cu diabet zaharat sau alte boli cronice, persoane cu imunitate deficitara) pot solicita acces prioritar in localul de vot. Accesul va fi dispus de presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare prin masuri organizatorice.

Distantarea de minimum un metru poate fi asigurata si prin marcarea acesteia intre persoanele ce asteapta in curtea sau in fata sediului sectiei de votare. Este recomandabil ca si in curtea sau in fata sediului sectiei de votare alegatorii sa poarte masca de protectie, astfel incat sa acopere nasul si gura, precizeaza autoritatile.

La intrarea in sediul sectiei va fi organizat un filtru, asigurat de personalul tehnic al birourilor electorale ale sectiilor de votare desemnat, dotat cu termometru, materiale de protectie sanitara si flacon cu dezinfectant, iar alegatorii vor fi supusi unui triaj observational si vor fi termometrizati cu ajutorul unui termometru noncontact.

Daca nu sunt evidentiate temperatura de peste 37,3 grade C si/ sau simptome respiratorii evidente (de exemplu tuse, rinoree, dificultati in respiratie), alegatorul isi va dezinfecta mainile, va intra in sediul sectiei de votare, pastrand distanta de minimum un metru fata de celelalte persoane si evitand atingerea pe cat posibil a suprafetelor. in cazul in care un alegator nu dispune de masca de protectie, acestuia i se va pune la dispozitie una, pe care o va purta pe tot parcursul prezentei in interiorul sediului sectiei de votare si in localul de vot.

In cazul in care un alegator prezinta simptome respiratorii evidente (de exemplu tuse, rinoree, dificultati in respiratie) sau este febril (este depistat cu temperatura de peste 37,3 grade C), personalul tehnic al birourilor electorale ale sectiilor de votare va organiza accesul prioritizat al acestuia in localul de vot astfel:

– alegatorul va purta masca, astfel incat sa acopere nasul si gura, si va fi mentinut la distanta de celelalte persoane in exteriorul sediului sectiei de votare;

– se va identifica rapid numarul sectiei de votare la care alegatorul este arondat si va fi anuntat presedintele biroului electoral al sectiei de votare de existenta cazului unui alegator ce necesita acces prioritizat;

– in localul de vot se vor face pregatirile necesare, astfel incat respectivul alegator sa stea cat mai putin timp in interiorul acestuia;

– alegatorul isi va dezinfecta mainile la intrarea in sediul sectiei de votare;

– va fi condus in interiorul sediului sectiei de votare pana la intrarea in localul de vot, evitand contactul fizic cu suprafetele sau cu alte persoane;

– dupa indeplinirea cu celeritate a formalitatilor prevazute de lege, alegatorul va vota in cabina de vot care este mai apropiata de intrarea in local;

– dupa finalizarea procedurilor de votare prevazute de lege, alegatorul va fi condus in afara sediului sectiei de votare;

– cabina de vot va fi dezinfectata prin stergerea suprafetelor prin pulverizare cu un dezinfectant pe baza de alcool si prin stergere cu o laveta curata ce va fi aruncata dupa folosire; acolo unde este posibil, dupa primul alegator febril si/ sau cu simptome respiratorii, cabina va fi rezervata pana la sfarsitul zilei de votare doar alegatorilor febrili si/ sau cu simptome respiratorii;

– alegatorului i se va recomanda purtarea mastii de protectie pana la domiciliu, evitarea transportului in comun, contactarea medicului de familie sau a serviciului 112, dupa caz;

– in cazul in care starea medicala a alegatorului este deteriorata, se va contacta serviciul 112, iar acesta va fi izolat intr-o sala separata, evitand contactul cu alti alegatori sau cu alte persoane, si va fi supravegheat pana cand va fi preluat de personalul medical.

Accesul alegatorilor in localul de vot se va face esalonat, astfel incat in sala unde se voteaza sa nu fie prezenti, in acelasi timp, mai mult de 5 alegatori si sa se respecte distantarea de minimum un metru intre persoane.

Citeste mai multe: AICI

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Daca pesedistii nu-l voteaza pe Fritz, il vor avea inca trei ani pe Robu primar. Se pare ca Lazureanu nu conteaza. Pe locul trei este Craina.

  2. Ipocriți si nesimtiti sunt guvernantii noștri. Acum câteva luni de Sarbatorile Pascale urlau la noi ” nu mergeti sa va vizitati familia, nu luați prânzului impreuna! „, Cine nu asculta ia 2.000 lei amenda. Pericol mare!! Asta la 300-400 încercări pe zi. Au facut vanatoare de oameni la drumul mare parca traiam sub regim nazist! Acum la 1.500-1.700 de infectari pe zi nu e nici un pericol ca trec printr-o secție de votare într-o zi cca. 3000-5000 de oameni. Acum e in regula! Daca nici asa nu isi dau seama oamenii cum ne prostesc pe fata cei de la conducere atunci isi merita soarta. Sa tină masca pe bot, sa comunice intre ei de la 2m distanță, sa creada toate statisticile si sfaturile „specialiștilor” si sa facă tot ce li se spune. Vor fi cetățeni responsabili. Ce rahat mare cat casa e toata povestea care ni se serveste!