Relatia de tip soarecele si pisica dintre Primaria Timisoara si E.On. De ce nu lasa Nicolae Robu Colterm sa moara

TIMISOARA. Dupa consumarea unui nou episod tensionat in relatia Primaria Timisoara si E.On care a fost decis sa taie gazul pentru Colterm vineri dimineata din pricina neplatii facturilor, Nicolae Robu face o serie de precizari legate de situatia care genereaza astfel de momente la nesfarsit.

CITESTE SI: Nu se opresc apa calda si caldura in Timisoara. Ce le-a promis Nicolae Robu reprezentantilor E.On care anuntasera ca inchid robinetul de gaz catre Colterm 

Primarul Nicolae Robu face trimitere la datoriile istorice ale companiei de termoficare, la subventii, dar si la birocratia care, spune el, impiedica platile la timp, conform graficelor stabilite cu furnizorul de gaz.

Aceasta in conditiile in care bancile nu s-au inghesuit sa acorde un credit Primariei Timisoara pentru a rezolva problemele cu datoriile Colterm. Ultima oara, municipalitatea a fost ajutata de imprumutul de 100 de milioane din Trezorerie.

Cand eu am devenit primar, datoriile Colterm fata de furnizorul de gaz erau imense. O parte dintre ele au fost compensate prin deciziile luate de guvernul de atunci, numai ca au ramas inca datorii foarte mari, care atrag dupa ele penalitati si care fac societatea neeligibila pentru credite bancare. In lipsa unui credit, este aproape imposibil ca societatea sa isi plateasca datoriile istorice.
S-a ajuns la intelegeri de esalonare, care n-au putut fi respectate intotdeauna cu strictete, pentru ca in paralel trebuie platite facturile curente. Noi am depasit iarna fara probleme pentru ca am luat acel credit din Trezorerie, cu tinta de a sustine functionarea societatii. Nu aveam voie ca din el sa platim datorii istorice. Nu demult in Consiliul Local am avut recunoasterea pierderilor induse la Colterm, in valoare de 36 de milioane de lei, o suma foarte mare. Cei de la E-On vor din partea noastea garantii ca acesti bani se vor duce catre ei si mai vor sa garantam cu o cladire, cea din Piatra Craiului, ca, daca nu le platim, ei vor putea sa vanda acea cladire. Aceste deziderate nu au putut fi indeplinite pana azi.
Eu pana spre miezul noptii am comunicat cu conducerea E-On, care trebuie sa obtina aprobari din Germania. Am clarificat acest aspecte. S-a hotarat in Consiliul de Administratie ca acea cladire sa fie pusa drept garantie ca noi ne vom achita obligatiile. Numai ca solicitarea E-On trebuie sa fie o decizie AGA (Adunarea Generala a Actionarilor). Or AGA abia saptamana viitoare se va intruni. Drept urmare, aceasta cerinta va fi indeplinita ad literam, deci acum a fost o garantie verbala. In privinta sumei de 36 de milioane, noi nu avem mecanismele prin care sa putem directiona acei bani catre E-On. Iarasi sub cuvant de onoare si ulterior cu documente scrise, noi ne angajam sa realizam aceste promisiuni.
Aproape intotdeauna partenerii nostri privati nu sunt familiarizati cu problemele din sectorul public. Le-am explicat cum stau lucrurile si au inteles, ca dovada ca nu s-a intrerupt azi de dimineata gazul si niciun timisorean nu a avut de suferit„, a spus primarul Nicolae Robu.

Primarul Timisoarei se incapataneaza sa tina in viata Colterm

Eu as fi putut sa fac cum au facut alti primari, care trezindu-se cu situatii asemanatoare, au spus ca nu sunt vinovati ca in istorie s-au acumulat asemenea datorii. Au lasat sa mearga in faliment societatile similare cu Coltermul si fiecare familie si a rezolvat problema cu centrale autonome, in alte parti s-au creat noi societati. Cei care au avut creante la societatile vechi au ramas cu buzele umflate, pentru ca nu mai aveau ce sa recupereze. Al doilea tip de abordare a fost al meu. Sa-mi asum sa salvez societatea, sa contez si pe un ajutor guvernamental. S-a tot promis cetatenilor ca vor avea gigacaloria ieftina, dar subventiile nu au fost furnizate catre societatea de termoficare nici de catre guverne, nici de catre administratia publica locale si asta a facut imposibila functionarea fara pierderi a societatii de termoficare. Adaugam si faptul ca la Timisoara managementul a fost defectuos si eu am incercat diverse formule manageriale si cred ca formula la care am ajuns este de departe cea mai buna. Functionam pe plus, diferenta dintre venituri si cheltuieli este usor pozitiva, daca nu luam in considerare datoriile istorice. De ce tin eu la pastrarea in viata a Colterm? M-am informat de la nivelul Comisiei Europene. Nu intamplator se merge pe ideea sistemelor centralizate de termoficare, pentru ca sunt singurele care permit valorificarea surselor energetice regenerabile. La centrala de bloc ai gazul, resursa epuizabila, cheltuiesti si, la un moment dat, devine foarte scump, pentru ca se imputineaza. Valorificarea deseurilor este o resursa foarte importanta. La cum functioneaza omenirea la ora actuala, ca societate de consum, se produc si foarte multe deseuri. Sa ne intrebam cat gunoi duceam in perioada comunista la pubela… Azi am putut plati 1,4 milioane la E.On. Le am adus toate garantiile ca nu vom cumula noi datorii, ci le vom plati. Nu problema lipsei banilor pentru facturile curente este problema. Este problema mecanismelor prin care putem plati. Noi putem sa platim subventiile stabilite conform legii, printr-o HCL, putem plati serviciile prestate de divizia de reparatii, constructii.
La ora actuala sunt pierderi mari, de peste 30%, si noi vrem sa intervenim. Asta inseamna sa spargi orasul. Aici e vorba de luat o decizie radicala si politica. Ne place sau nu ne place, asta este. E cea mai grea cale cea pe care am mers eu. Orice alta formula de abordare ar fi fost mult mai usoara, oricare ar fi primarul. Creditul din Trezorerie s-a folosit pt facturile curente, de la carbune, apa, transportul carbunelui..
Acum nu suntem la zi cu plata facturilor curente, dar nu sunt diferente mari. Nu putem plati. E mai complicat ca birocratie. Nu se poate plati in fiecare luna oricat. Banii se folosesc doar pentru plata facturilor. Acum se plateste in avans, avand in vedere experientele negative ale E.On in diverse orase din tara. Acum cer plata in avans. inainte de a face incasari de la cetateni, trebuie sa plateasca
se va vedea ca suntem parteneri de buna credinta. Vom plati cel putin 1 ,5 mil si saptamana viitoare. Platim, cat putem platim„, a precizat Nicolae Robu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Acum 15 ani, din cauza unui vecin rau platnic, coltermu a decis sa taie de la retea toata scara de bloc. N-am avut de ales, ne-am tras gaz de pe strada pe scara blocului, apoi in fiecare apartament, am platit si platim in continuare. Si coltermu ce vrea? Sa le dam si lor ceva pentru nimic. Cersetori si porci. Astia se cred inca pe vremea lu ceausescu. Iar Robu pune botul.