REMEMBER Tata Mare! 70 de ani de la nasterea celui mai bun fotbalist al Politehnicii Timisoara

TIMISOARA. Niciun jucator care a evoluat in alb-violet nu a lasat o amprenta mai mare decat regretatul Dan Paltinisanu. Nascut la Bucuresti pe o zi de 23 martie a anului 1951 si format chiar de Dinamo, longilinul fundas avea sa vina la Poli, impreuna cu multi alti jucatori, in sezonul 1973-1974, pentru a pregati un nou an de prima liga, dupa ce echipa obtinuse a patra promovare din istorie.

CITESTE SI: Pregatim primul centru de vaccinare direct din masina la Timisoara. Ce i-a promis Valeriu Gheorghita presedintelui Consiliului Judetean Timis Alin Nica 

La scurt timp, datorita seriozitatii si abilitatilor sale extraordinare de fundaş-golgheter, „Tata Mare”, asa cum era alintat de stadion, a devenit idolul publicului si capitanul echipei.

Timisoara dadea in aceea perioada peste jumatate din formatie la nationala universitara, care castiga in acele timpuri doua campionate mondiale la rand, unul chiar in fata Frantei, pe terenul acesteia. Poli era in a doua jumatate a deceniului 7 una dintre echipele bune ale campionatului, avea prezente pe podium, pierduse o finala de Cupa, in fata Jiului in 1974, juca in cupele europene, acolo unde magicul fundas al Timisoarei a reusit 4 goluri, fiind inca golgheterul echipei din acest punct de vedere.

Lipsea totusi un trofeu, care avea sa vina la finele sezonului 1979-1980. Atunci, Timisoara pleca cu sansa a doua in finala Cupei Romaniei, pentru ca adversarul era Steaua lui Tudorel Stoica, Marcel Raducanu, Anghel Iordanescu, etc, si chiar organizatorii au batut pe trofeu numele echipei bucurestene la invingatoare. Totul incepuse bine pentru favoriti care deschisesera si scorul, insa Visan, un alt fundas celebru al alb-violetilor a marcat singurul sau gol intr-o competitie oficiala si a trimis meciul in prelungiri.

Paltinisanu si-a luat din nou rolul de capitan in serios si a marcat golul victoriei spre surprinderea specialisitilor. 2-1 pentru Poli si in dimineata zilei urmatoare mii de timisoreni i-au asteptat pe jucatori la Gara Mare pentru a le multumi pentru trofeu si a le canta „multi ani traiasca”.

Poli urma sa mai joace doua finale de Cupa, pierdute in fata Craiovei Maxima, dar cireasa de pe tort a pus-o tot „Tata Mare” care inscria pentru 1-0 in meciul de poveste cu Celtic si Poli elimina una dintre campioanele batranului continent. Dupa ce si-a incheiat activitatea de jucator, Paltinisanu s-a apucat de antrenorat, pregatind copiii de la CFR. Din pacate, o boala necrutatoare avea sa-i stopeze prematur viata la doar 44 de ani. In urma lui au ramas insa o gramada de amintiri frumoase, trofee, marele oval timisorean care-i poarta numele, dar si un copil talentat, care a scris istorie intr-un alt sport, baschet.

Alti fotbalisti celebri nascuti pe 23 martie

Un alt mare fundas roman, component al generatiei de Aur, dar trecut si el prematur in nefiinta, s-a nascut tot pe 23 martie. Este vorba despre Daniel Prodan, jucator ce a prins din teren formidabila vara americana. El a jucat la echipe ca Steaua, Atletico Madrid, Glasgow Rangers, FC National, etc.

Valeriu Mieila, Ladislau Brosovszky sau Catalin Lita sunt alti fotbalisti romani care astazi isi sarbatoresc ziua de nastere. Tot astazi, isi sarbatoreste ziua de nastere si fotbalistul lui ASU Politehnica, Sergiu Popovici.

Pe plan extern, cel mai cunoscut fotbalist care a vazut lumina zilei pe 23 martie este legendarul capitan al lui Real Madrid, Fernando Hierro, cel care in 1992 a fost integralist in meciul impotriva lui Poli de pe Santiago Bernabeu. Hierro a si incheiat partida cu un cartonas galben.

Eric Choupo-Moting, Fabio Borini, Jerzy Dudek, dar si australianul John Wayne Srhoj, care a evoluat doua sezoane la Poli.

Foto: druckeria.ro, abc.es

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. stie cineva unde se afla trofeele amintite?

  2. Iarasi OPINIA TIMISOAREI minte cititorii, mai ales cei tineri . Daca tii cont de faptele fotbalistilor,( jocuri in nationala, jocuri in divizia A ) atunci cel mai bun, in perioada anilor 70-80 , a fost de departe, DEMBROSKY IMRE( in rom EMERICH). Talentat, muncitor, deosebit de modest . Paltinisan avea o singura calitate era mai prost ca Mehedintu, ceeace la vremea aceea era f. greu.

  3. nu ati corectat informatia despre Paltinisan. In perioada 70-80 . Voi lucrati dupa VORBE nu dupa FAPTE.